Aikuisvihreitä ajatuksia Yhdenvertaisuuden puolesta

Ovatko seksuaalivähemmistöt ja maahanmuuttajat tärkeämpiä kuin vammaiset?

Vammaisasiat näyttävät olevan todella monille tuntemattomia ja jopa pelottavia. Sen voi huomata vertaamalla suhtautumista muihin vähemmistöryhmiin. Viime viikolla ja varsinkin viikonloppuna huomiota saivat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ihan tarpeellisestikin. Valitettavasti Pride-kulkuetta häirittiin kananmunien heittämisellä. Se kertoo edelleen yhteiskunnassamme olevan asenneongelmia. Maahanmuuttoon, etnisyyteen ja etenkin monikulttuurisuuteen liittyviä festivaaleja on Suomessa välillä. Mielestäni tämä on erityisen tärkeää, sillä ennakkoluulot näkyvät rivien väleistä ja turhat luulot on pakko kitkeä, ettei tapahdu mitään ikävää.

Kaikki nämä vähemmistöt ovat heterogeenisiä. Yksikään niistä ei ole toisensa klooni. Samalla moni voi kuulua kahteen tai kolmeen vähemmistöön. Yhdenvertaisuus kuuluu kaikille. Kukaan ei voi sanoa eettisesti kestävästi jonkin vähemmistön oikeuksien olevan oikeutetusti tärkeämpiä kuin toisten. Toisin sanoen minkään vähemmistön syrjiminen ei ole oikeutettua.

Ns. tavallisesta kansasta, jonka jäsenistö ei henkilökohtaisesti kuulu mihinkään näistä kolmesta, vain erityisen harva uskaltaa ryhtyä toimiin vammaisten hyväksi ja näin ollen vammaisten oikeuksien puolustaminen jää usein vammaisten harteille. Sen sijaan moni kyllä puolustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ja maahanmuuttajien oikeuksia. Miksi asia on näin, ettei vammaisten oikeuksia puolusteta tai niitä kohtaan ei osoiteta kiinnostuta? Muutama on vastannut tähän niin, ettei näistä asioista ole tarpeeksi tietoa tai asiaa ei tunneta. Tämä on todella järkyttävää, sillä vammaisuus voi koskettaa omaa elämää koska tahansa.

Vammaisilla on monenlaista historiaa. Moni vammainen edelleen jää sosiaalisesti eristyksiin, eikä tätä asiaa huomioida. En tiedä, kuinka moni suomalainen on vammainen, mutta moni kuuluu tähän ryhmään, jossa jokainen on omannäköisensä. Vammaisten työllistyminen on todella marginaalista ja Tukilinja-lehden mukaan työkykyisten vammaisten työllistymisprosentti on 16.

Haastan jokaisen lukijan nyt miettimään ja jopa vastaamaan seuraavaan kysymykseen. Kuinka monta kaveria, tuttavaa tms. sinulla on a) vammaisissa, b) maahanmuuttajissa, c) seksuaali- ja sukupuolivähemmistöissä? Kuinka paljon oikeasti tiedätte heidän elämistään?

Kannustan nyt teitä kaikkia tutustumaan vammaisuuteen, sen eri muotoihin ja kaikkeen, mitä siihen kuuluu. Uskon, että se saa silmät aukeamaan. Samalla voi miettiä sitä, kuinka tärkeää olisi järjestää vammaisfestivaalit. Sen pääideana olisi näyttää, kuinka vammaiset oikeasti osaavat ja kykenevät eri asioihin.

t. Jukka

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Lauri Korhonen

Tarkoitat tärkeämpiä kenelle?

Kieltämättä maahanmuuttajat ja seksuaalivähemmistöt ovat hyvin edustettuina joidenkin puolueiden agendalla. Puolueiden individuaaleja unohtamatta.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Kysymys otsikossa oli yleisesti esitetty. Näin ollen sen oli tarkoitus herättää ajatuksia.

Lauri Korhonen

@Jukka Väisänen

No minä vastasin joten tavoitteesi ajatusten herättäjästä lienee saavutettu.

Ettei jäisi pelkäksi yleisen tason jutusteluksi kerrotko mitä ajatuksia otsikko itsessäsi herättää. Koetko sinä itse että seksuaalivähemmistöt ja maahanmuuttajat koetaan tärkeämpinä kuin vammaiset? Hieman siihen suuntaan voisi tekstistäsi päätellä.

Josta tulee seuraava kysymys: kenen mielestä noin on. Kenen mielestä mielestäsi seksuaalivähemmistöt ja maahanmuuttajat ovat tärkeämpiä kuin vammaiset?

Tuskin kaikkien ihmisten mielipiteitä ja asenteita voit tietää. Yksiöitkö tarkemmin keihin viittaat kiitos.

Rauni Viren

Vammaiset ovat puolueille fetissi, joka otetaan esiin ennen vaaleja. Vaalien jälkeen todetaan, että Näkövammaisten Keskusliitto saa liikaa rahaa. Jos vammaisia avustetaan, se tapahtuu jotenkin nurinkurisesti esimerkiksi vaatimalla hissittömän talon toisen kerroksen vessan oven leventämistä.

Halvemmaksi tulisi antaa vammaiselle remonttiavustus.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Ainoa vammaispoliittinen yhdistys Suomessa on muuten Vihreät vaivaiset.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

a) vammaisissa 6
b) maahanmuuttajissa 5
c) seksuaali- ja sukupuolivähemmistöissä 1+ hänen, miksi sitä kutsutaankaan???
Kuinka paljon oikeasti tiedätte heidän elämistään? V. Melko vähän.
d) asunnottomat suomalaiset 14

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Kiitos hyvästä vastauksesta ja erinomaisesta lisähuomiostasi.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ole hyvä, äläkä uskokkaan, että mikään puolue tai taho ajaisi asioitanne oikeasti. Sinulla "vihreä mies" on ehkä kuvitelma, että valitsemasi puolueesi ajaisi teidän asijoita, mutta se ei valitettavasti ole totta. Ei kyllä mikään muukaan puolue ja sehän on vääryys. Olette politiikan pelinappuloita ja teillä on helppo ratsastaa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Mutta miten määritellään vammaisuus?

Allergia?

Mielenterveysongelma?

Lievä psyykkinen kehitysvammaisuus?

Vammaisten lukumäärää kasvaa erittäin suureksi, jos kaikki mielenterveyden häiriöistä kärsivät määritellään vammaisiksi.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Tuo onkin hyvä kysymys. Moni ei pidä siitä, että mielenterveyden ongelmien kanssa kamppailevat katsotaan olevan vammaisia. Vammoista kuitenkin vammainen harvoin paranee; kuitenkin apuvälineiden kanssa vammainen usein pärjää hyvin. On totta, että on olemassa sairauksia ja haittoja, jotka rajoittavat ihmisen elämää.

Pekka Roivanen

Kirjoittaja pyrkii ratsastamaan vähemmistöläisyydellä, jolla usein yritetään selittää jonkin ryhmän tarvitsevan etuja, suojelua tms ja maalaukseen kuuluu, että vähemmistö on jotenkin epäkelpo, vajavainen tai muuten osaamaton vain siksi, että se on vähemmistö.

Vammaisten kohdalla pitää paikkansa, että heillä on ongelmia, jotka estävät toimimista samalla tavalla kuin aivan terveet.

Siksi heitä on tuettava.

Sen sijaan vähemmistöön kuuluminen ei ole vamma. Se ei ole terveydellinen haitta, vaan vähemmistöön kuuluvat ovat yhtä terveitä ja kykeneviä kuin muut, enemmistöön kuuluvat eivätkä tarvitse mitään vammaistukia.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Sattumalta olen monivammainen ja tiedän, mistä puhun. Olen myös paljon tekemisissä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kanssa. Eli tuon esille oikeasti asioita, jotka ovat meille kaikille kuuluvia. Se ei ole mitään ratsastamista, vaan on tärkeää herätellä kysymyksiä.

Kreikassa seksuaalivähemmistöihin kuuluvat saavat kuulemma vammaistukea. Näin ymmärsin Tukilinja-lehden numerosta. En ole ajamassa vammaistukea hlbtiq-väelle, vaan haluan kaikille yhdenvertaisuutta ja yhdenvertaista kohtelua. Myönteisempi ja sallivampi asenne olisi siis kohdallaan.

Lauri Korhonen

Kreikka onkin juuri sopiva esimerkki näinä aikoina. Maksavathan he tai ainakin ovat maksaneet eläkkeitä kuolleille myös. Heistäkö meidän pitäis ottaa oppia?

Mistä vaiheessa nimetyn ryhmän tarpeiden korostaminen on muuttunut yhdenvertaisuudeksi?

Helsingin kaupunki puhuu positiivisesta syrjinnästä.

Vammaisten tukitoimet hyväksyn mutta on vaikea ymmärtää vaatimukset asenteiden muuttamisesta. Asenteet muuttuvat jos muuttuvat. En ole kuullut että väkisin kukaan olisi kenenkään asennetta kyennyt muuttamaan. Säälipisteiden kerääminen tuppaa kääntymään itseään vastaan.

Korostit vihreiden asennetta vammaisiin ja yhteisiä intressejä hlbtiq väen kanssa. Niin varmaan. Missä on yhteiset marssit?

Kaipaatko säälipisteitä? Tässä pari: säälin vammaisia jotka joutuvat hyväksikäytetyksi jonkin puolueen agendan puolesta. Vammaisten äänet kelpaavat vihreille siinä missä hlbtiq. Jos puolueella olisi oikeasti intresseissä teidän asiat ei sinunkaan tarvitsisi täällä olla lisäpisteitä hakemassa. Vertaa nyt vaikka homojen tai maahanmuuttajien asian ajamiseen. Kuinka monta vastaavaa vihreiden julkista ulostuloa on puolestanne tehty?

Pekka Manner

Suora vastaus: OVAT!

Olen itse ollut vammaistyössä, ja seurannut asioita koko senkin jälkeen.

Vammaisten palvelut ovat huonontuneet koko ajan. Myös uusi vammaispalvelu laki oli susi, se mm. heikensi kehitsvammaisten asemaa ja palvelua jne.....

Nyt on vireillä hanke invalidivähennykset poistamiseksi, se on pieni mutta tärkeä monille, se on ainoa verohuonennus minkä vammaiset saavat.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Siis hetkinen... tarkoitatko verotuksen invalidivähennyksen poistamista? Saisinko linkkiä tähän?

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Minua on aina ärsyttänyt mille tavalla maahanmuuttajat niputetaan yhtenä ryhmänä, on suorastaan raivostuttava kun niputetaan kaikki vähemmistöt yhtenä ryhmänä.

Seksuaalivähemmistöön kuulumiseen ei pidä rinnastaa vammaan, maahanmuuttajat eivät pääasiassa kuulu seksuaalivähemmistöön, RKP antaa ymmärtää, että Suomenruotsinkieliset kuuluvat molempiin.

Kuntatalouden kannalta maahanmuuttajat ovat kaikista tärkeimmät, EU ja valtion tukirahat saadaan eniten heidän varjolla.

Lauri Korhonen

Freddy puhuu asiaa. Taas.

Ärsyttää milloin minkin asian varjolla tapahtuva irtopisteiden keräily. Lisäksi ja etenkin kun yleensä pisteitä keräilevät ulkoiset tahot eivät nämä hyväksikäytetyt itse. Ja poikkeus vahvistaa säännön.

Ihmiset niputetaan ryhmiin kun halutaan erityisoikeuksia tai etuja jossakin asiassa. Vastaavasti kun tapahtuu jotakin ikävää sama viiteryhmä "unohtuu" nopeasti.

Viitataan yhteisiin intresseihin tajuamatta että hedelmät korjaakin joku muu.

Ymmärrän että on ongelmia. Sen sijaan en ymmärää toistuvia vaatimuksia erityiskohtelulle.

Jotkut eivät näytä ymmärtävän että ongelmia on lähes kaikilla ihmisillä. On yksinäisiä vanhuksia. On raha-asioiden kanssa kamppailevia yksinhuoltajaäitejä. On työmarkkinoilta pudonneiden pitkäaikaistyöttömyyttä. Alkoholismia. Perhehelvettiä. Lapsettomuutta.

On vaikka mitä. You name it.

Silti vain harvat kehtaavat tulla julkisuuteen vaatimaan asennemuutosta ja vaatimaan erityiskohtelua jollekin tietylle ryhmälle. Mainostamaan kuinka joku tietty poliittinen puolue ajaa juuri näiden ihmisten asiaa. Yhteiset intressit my.

Positiivisessa erityiskohtelussa ongelmat korostuvat. Rajallisilla resursseilla nostamalla yhtä lasket toista.

Rauni Viren

"Haastan jokaisen lukijan nyt miettimään ja jopa vastaamaan seuraavaan kysymykseen. Kuinka monta kaveria, tuttavaa tms. sinulla on a) vammaisissa, b) maahanmuuttajissa, c) seksuaali- ja sukupuolivähemmistöissä? Kuinka paljon oikeasti tiedätte heidän elämistään?"

Mikä lasketaan 'vammaiseksi'?

Perheestä löytyy kaikkia noita. Enkä pysty sanomaan kuinka paljon tiedän kenenkään elämästä ellei hän itse halua sitä kertoa. Vähemmistöt eivät usein halua elämöidä 'vammaisuudellaan'.

'Vammaiset' ovat hiiirmu heterogeeninen ryhmä. Jotkut ovat sataprosenttisen työkyvyttömiä, toisista 'vamma' ei näy lainkaan. Arvaa haluaako kukaan tulla kutsutuksi vammaiseksi?

Lauri Korhonen

Maailma vammaisilla kylässä. Kuka järjestää?

Toimituksen poiminnat