Aikuisvihreitä ajatuksia Yhdenvertaisuuden puolesta

Homoseksuaalisuuteen on tarvittaessa kannustettava

Nykyaikana on tunnustettu se fakta, että ihminen voi rakastua henkilöön, joka on samaa sukupuolta. Ihminen voi tuntea aitoa seksuaalista vetovoimaa oman sukupuolensa edustajaa kohtaan. Rakkaus, hellyys ja seksuaalisuus ovat kauniita asioita, jotka ovat monille elämän kantava voima.

Ihmisellä on oikeus olla oma itsensä, kunhan ei loukkaa kenenkään toisen yksilönvapauksia. Sen vuoksi on pakko kannustaa jokaista olemaan tarvittaessa homoseksuaali tai biseksuaali tai tarvittaessa jopa aseksuaali. Kaikki eivät rakastu vastakkaisen sukupuolensa edustajaan. Lisäksi on mahdollista, että ihminen on syntynyt väärään kehoon ja tarvitsee tulevaisuudessa sukupuolenkorjaushoitoprosessin.

En tiedä, miten nykyään peruskoulussa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa tällainen ihmisenä kasvu otetaan huomioon. Puhutaanko ollenkaan siitä, että joku samaa sukupuolta oleva henkilö voi oikeasti osoittaa kiinnostusta ja romanttisia tunteita juuri häntä kohtaan? Tällaisesta asiasta tulisi puhua, sillä ensimmäinen kerta saattaa kovastikin hämmentää. Täystyrmäys väärällä tavalla voi herkälle ihmiselle merkitä todella pahaa oloa ja häpeän tunnetta. Jokaisella on oikeus valita kumppaninsa itse, mutta kieltävä vastaus on annettava hienotunteisesti. Kuinka sitten ymmärretään se, että kaikki lämpimät tunteet eivät ole seksuaalisuutta? Ilmaisuja on monia, kuten myös rakkauden muotoja. Esimerkiksi lähimmäisenrakkaus ei ole seksuaalisuutta.

Sukupuolesta ja seksuaalisuudesta olisi kannattavaa järjestää jo peruskoulussa oma kurssinsa, eikä vain piilottaa sitä johonkin liikunnan tai biologian osaksi. Moni sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluva kokee rajun kriisin siinä vaiheessa, kun ymmärtää olevansa muuta kuin heteronormatiivisuuden prototyyppi. On pakko todeta, että tarvitaan myös näille vähemmistöille kuuluvia vanhainkoteja, sillä suurin osa tarvitsee rakkautta vielä vanhuudessakin ja myös oikeuden elää sellaisena kuin on. Esimerkiksi vanhustenhoidossa on syytä tiedostaa se, ettei vanha lesbonainen kaipaa sitä miesystävää. Näin ollen myös hoitoalan koulutuksessa tarvitaan asiaan liittyviä opintojaksoja.

Paras tapa kannustamisen lisäksi on puhua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä myönteisesti. Emme tarvitse enää yhtään seksuaalisuutensa vuoksi masentunutta tai pahimmassa tapauksessa itsemurhan tehnyttä homonuorta. Kenenkään ei tulisi säikähtää sitä, että joku oman sukupuolen edustaja ilmaisee rakkaudellisen ja seksuaalisen kiinnostuksen. (Itsekin muistan hiukan säikähtäneeni, kun nuoruudessani yksi minua hieman vanhempi nuorimies olisi halunnut tehdä hiukan intiimimpää tuttavuutta. Osasin kuitenkin hoitaa homman mielestäni sopivasti siten, ettei toiselle jäänyt paha mieli, vaikkei minusta hänelle mitään tullut.)

Haastan nyt kaikki kertomaan omia myönteisiä kokemuksiansa liittyen homoseksuaalisuuteen ja muihin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyen. Kuitenkin olisi myös tärkeää puhua siitä, miltä on tuntunut olla samaa sukupuolta olevan iskuyrityksen kohteena ja siitä, miten on asiaan reagoinut. Rakkaus ja välittäminen ovat tärkeitä asioita ja näin ollen näistä vaikeammista asioista puhuminen on yksi tapa välittää.

t. Jukka

Kirjoittaja on yhdenvertaisuusaktivisti, jota närästi 9.7. Jan Rossin mielipidekirjoitus homoseksuaalisen identiteetin synnystä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (140 kommenttia)

Markku Talikka

Suurten visioiden henkilöllistymä, senaattori Hakkarainen, loihe lausumaan: "Jospa vaikka sanottais näin, että kun minä autoa tankkaan, en laita bensaa pakoputkeen."

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Siis mitä tarkoitat? Voisitko selventää hiukan enemmän?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Taitaa Jukalla olla siellä kaapissaan ahdasta!

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Siinä tietyssä kaapissa onkin monilla ahdasta. Ja ne kaapit tulisi saada tarpeettomiksi.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Pete, insesti on sairasta. Siihen en kannusta missään nimessä.

Lähisukulaisiin ei kuulu kajota missään tapauksessa. Sen sijaan vanhemmuuden rajoja voi laajentaa ja niitä kuuluu tarkastella paremmin. On totta, että monelle lapselle oma vanhempi on etäisempi kuin setä, eno tai täti.

Ja kyllä, minuakin ärsyttää jokainen vain omaan napaansa tuijottava.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Niin, ei veljestenkään kuulu harrastaa seksiä keskenään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kerropa Jukka, mikä olisi tarvittava tilanne?

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

"Homoseksulisuuteen on tarvittaessa kannustettava"?

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Esimerkiksi silloin on kannustaminen paikallaan, kun ihminen kokee ihastuneensa oman sukupuolensa edustajaan. Silloin on hyvä kannustaa olemaan sitä, mitä on. Itsensä kieltäminen satuttaa nimittäin aivan turhaan.

Käyttäjän Miska-AlexanderArgillander kuva
Miska-Alexander Argillander

Jukalta aivan loistava kirjoitus <3 iso KIITOS.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Kiitos sinullekin, Miska-Alexander! :)

Käyttäjän HenriHeinonen kuva
Henri Heinonen

Hei, Jukka ja muut! :)

Vilkaiskaa myös tämä: http://akutalikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/111022-...

Avartaa varmasti.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Asia on itselleni tuttu. Marssin Helsinki Pridessa 2011 aseksuaalien oikeuksien puolesta. Tuo linkin juttu on valitettavasti sen verran pitkä, ettei sitä kaikki jaksa lukea.

Keijo Koponen

Ja jos ihmiset ei kannustamalla ja vapaaehtoisesti käänny homoseksuaalisuuteen, niin sitten on käytettävä pakkokeinoja.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Just eilen tein plänin. Vanhempi tyttäreni on jo ilmoittanut, että hän ei halua koskaan lapsia. Ajattelin, että ehkäpä nuorempi voisi sitten ryhtyä lesboksi tai transmieheksi.
Ai miksikö? No siksi, ettei minulle lankea sitä lapsenvahtimummon roolia, kun lastenlasten vanhemmat lähtevät bilettämään.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Suo lapsille vapaus toimia niin kuin he tahtovat. :)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ei kun ajattelin pakottaa heidät johonkin muottiin.

Kim Sjöström

Kuulostaa kovin persumaiselta.
Tuollainen määräävyys, jolla ihmisiltä riistetään vapaus, on juuri sitä jonka takia Persut ovat yleisesti ottaen niin vastenmielinen puolue.

Yleensä persut ovat pakottamassa kaikkia muitakin ihmisiä mukanaan takaisin jonnekin vuosisadan takaiseen aikaan tai ainakin yli puolen vuosisadan, ja heille niidenaikainen yhtenäiskulttuuri on valitettavan tärkeä asia johon he haluavat siirtää kaikki muutkin ihmiset.

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Kiitos aseksuaalien mainitsemisesta. Sattumoisin juuri julkiaisin kirjoituksen aiheesta.
http://akutalikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/111022-...

Kouluissa kyllä tuodaan melko monipuolisesti homoseksuaalien ja muiden vähemmistöjen asioita esille. Viime syksynä sivusta seurasin psykologian tunnilla, kun opiskelijat laativat näkökulmia opettajan ja Internetin avulla.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Muistuttaisin kuitenkin siitä, että kaikki eivät lue psykologiaa.

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Aiheellinen muistutus, mutta kurssi taisi olla pakollinen. Oppiaine seksuaalivähemmistöjen asioiden käsittelyssä saattaisi olla myös äidinkieli, uskonto tai filosofia. Todennäköisesti kaikissa näissä aihetta sivutaan.

Tässä on muuten pro gradu -tutkielma "Peruskoulun yhdeksäsluokkalaisten käsitykset seksuaalivähemmistöistä" seitsemän vuoden takaa.
https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/1234567...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Entä, Jukka, jos tämän homon rakkauden kohde ei olekaan homo, vaan aivan tavallinen hetero. Mihin se kannustaminen silloin johtaa?

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Nyt en ymmärrä. Voisitko tarkentaa?

Petri Haapa

No jo on itsetunto pienestä kiinni.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Käsittelinkin tätä jo hiukan. On voitava tuoda tunteet esiin. Jos tunteet eivät kohtaa, silloin asiaan on suhtauduttava hienovaraisesti. Heterolla on oikeus sanoa: "Kiitos, kun kerroit tunteistasi. Valitettavasti en ole kiinnostunut omasta sukupuolestani. Toivottavasti löydät jonkun toisen, jota saat rakastaa.".

Toisaalta, eiväthän kaikki heterotkaan sovi toisilleen. Sama koskee homoja ja kaikkia muitakin.

Lauri Korhonen

Tunteet? Taisi olla kyse homoseksin vonkaamisesta.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Useimmilla kuitenkin on tunnepuoli mukana.

Lauri Korhonen

Toiset ymmärtävät vain tunteiden päälle.

Hjalmar Andersson

Mitä sinä täällä kitiset! Näytä esimerkkiä ja mene torille huutaa liukuvoidetuubin kanssa, että haluat kyrpää perseeseen. Ehkä joku voi auttaa.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Hei, tuossahan on mielenkiintoinen sosiologisen etnografiatutkimuksen aihe! Näinhän se on...

On muuten jännä juttu, että osoitat kiinnostusta seksuaalisuuttani kohtaan. Kiitos siitäkin!

Hjalmar Andersson

Aseksuaalius ei ole mikään tekosyy kieltäytyä perseen antamisesta, jos se menee hyvään tarkoitukseen. Voit siinä aktin aikana täyttää, vaikka sudokuja ja miettiä ihania vihreitä ajatuksia.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen
Käyttäjän HenriHeinonen kuva
Henri Heinonen

Hjalmar: Aseksuaalisuus ei olekaan (yleensä) mikään tekosyy. Se on ihan validi suuntautuminen. Katso lisää http://akutalikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/111022-...

Petri Haapa

Ilmoitin ylläpidolle Anderssonin alatyylisistä kommenteista

Hjalmar Andersson

Kiitoksia Petri Haapa, että olet tyylikyttä. Kommenttini oli tosiaan alatyylisiä, mutta sisälsi olennaisen pointin. Miksi Jukka Väisänen vaatii muilta ihmisltä jotain, mitä itse ei tee. Seksin harrastamiseen ei tarvita kiinnostusta eikä tunteita. Tämä blogi on yhtä provosoiva kuin kommenttini, miksi et vaadi tämän poistamista?

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Homoja on kannustettava Raamatun lukuun. Homoja on kannustettava hakeutumaan Aslan ry:n toiminnan pariin. Homoja on kannustettava eheytymispyrkimyksissä.

Käyttäjän Miska-AlexanderArgillander kuva
Miska-Alexander Argillander

Eikös Rainer Frimankin tuohon jo todennut, että on nähnyt kaikenlaisia puoskarointi yrityksiä. Homot lukevatkin Raamattua. Mihin pitäisi eheytyä?

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Minusta ihmisen on voitava olla siinä mielessä eheä, että hän tuntee olonsa hyväksi ja varmaksi.

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

"Homoja heteroiksi "terapoivan" Exodus Internationalin toimitusjohtaja Alan Chambers ilmoitti NYT:n haastattelussa, ettei nk. eheytys muuta homoja mitenkään heteroiksi. Menetelmä ei siis toimi."

New York Timesin juttu http://www.nytimes.com/2012/07/07/us/a-leaders-ren...

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Kiitos tästä tärkeästä linkistä. :)

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Moni homo lukee Raamattua ja saa siitä voimaa. On olemassa esim. Setan ryhmä Malkus, jossa on paljon uskovia homoja. On olemassa Tulkaa kaikki- ja Yhteys-liikkeet, joihin itsekin muuten kuulun.

Aslan ry on muistaakseni saanut jopa sanktioita. Sen toimintahan on todettu ihmisen eheyttä rikkovaksi. Homoja on kannustettava omaan eheyteen siinä mielessä, että he kokevat itsensä vahvoiksi juuri sellaisina kuin he ovat. Homous on mielestäni Luojan luoma ominaisuus, jonka paholaisen riivaamat henkilöt yrittävät saada synniksi.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Viimeinen virke kuvastaa juuri sitä miten homot pyrkivät muuttamaan jopa Raamatun totuuksia ja kääntävät asian täysin päinvastaiseksi kuin mitä se oikeasti on. Melkoisessa itsepetoksessa elät Jukka.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Raamatussa sanotaan, että "Suurin niistä on rakkaus.". Tällöin sehän on niin.

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Arto Lehkamo, Raamattua voi tulkita monin eri tavoin. Jukan tulkinta on aivan yhtä oikea tai väärä kuin sinun tulkintasi. Molemmat ihmisen tekemiä tulkintoja eikä kumpikaan toistaan parempi tai huonompi.

Käyttäjän Miska-AlexanderArgillander kuva
Miska-Alexander Argillander

Yepyep, onneksi Arto tietää miten asia on. Onnea valitsemallasi tiellä.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Arton kommentti kyllä sai aikaan minussa homonhalaushimon. :)

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Tuo on tulevaisuuden haaste ajalle, jolloin kaikki on itsestäänselvästi sukupuolineutraalia.

Lauri Korhonen

Evoluutio toimii harppauksin mutta tuskin sinä tai minä tulemme sitä silti näkemään.

Älä aliarvioi uskontojen voimaa myöskään.

j.olavi heikkinen

nyt on niin hyvä kirjoitus, etten kehtaa pilata sitä omilla "asiantuntevilla" kommenteillani. tässä video sen sijaan :

http://www.youtube.com/watch?v=wejE_37dx_A

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Urheilu on edelleen varsinainen musta aukko. Aktiiviurheilijat pysyvät tiukasti kaapissa ja tulevat esiin vasta uran jälkeen, suomessa ei sittenkään.

Maailmalta esimerkkejä onneksi löytyy. Anja Pärson tuli kaapista ja saivat juuri pienen pojan, Kajsa Bergqvist, Usa:n olympiajoukkueeseen kuuluva naisjalkapalloilija Megan Rapinoe joka nähdään Lontoon kisoissa, jne

Pekingin olympialaisissa julkihomoja taisi olla 11 yli 10 000 urheilijasta.

Sul on tehnyt erityisen ohjeen seksuaalivähemmistöihin kuuluvien tasavertaisesta kohtelusta urheilussa, mutta kaapista tulleita aktiiviurheilijoita on suomessa vain yhden käden sormille.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Niinpä. Olisi hienoa, jos joku rohkaistuisi tuon Uskalla-kampanjan ansiosta tulla kaapista ulos. Entinen kolmiloikkaaja ja pituushyppääjä Heli Krüger kirjoitti asiaan liittyen kirjan ja saattaa olla, että hänellä oli yleisurheilijatuttuja kaapissa.

Vielä vaietumpaa biseksuaalisuus. Olisikin hienoa, jos joku ihan tunnettu julkisuuden ns. tavallisen oloinen henkilö kertoisi siitä. Heitäkin nimittäin on varmasti - mahdollisesti enemmänkin kuin homoseksuaaleja.

Keijo Koponen

Ainoastaan 2% ihmisistä on homoseksuaaleja. Miehiä hieman enemmän kuin naisia.
Joten tuskin niitä homoseksuaaleja aktiiviurheilijoita on Suomessa enempää kuin yhden käden sormien verran.

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Hlbt urheilijoita on paljon. Eniten tietysti bissejä, joihin ureilupiireissä suorastaan kompastuu.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Homoseksuaaleja on arviolta 5 - 7 prosenttia ja biseksuaaleja 12 - 15 prosenttia. Lisäksi kaapissa olevien eli valeheteroiden määrää ei tiedetä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jukka, vai pitää heteron vielä kiittää homoa siitä, että on saanut homoseksuaalista kaukokaipuuta osakseen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä kysymyksessä ainakin omalla kohdallani aivan muista tunteista kysymys!

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Niin, eikö se olekin imartelevaa, jos joku osoittaa lämpimiä tunteita?

Käyttäjän marihuusko kuva
Mari Huusko

Miten se eroaa siitä, että saa heteron huomiota osakseen? Siis sellaiselta heterolta, josta ei itse ole kiinnostunut? Molemmissa tilanteissa voi todeta vain yksiselitteisesti että "kiitos mut ei kiitos", siinä kaikki.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Parikin kertaa se kohdalleni osunut, mutta kiitos ei kummallakaan kerralla tullut ihan ensimmäiseksi mieleen! Eikä vain kaukokaipuuta!

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Ehkä seuraavalla kerralla se tuleekin mieleesi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jukka, minä hyväksyn paljon asioita. Mutta seuraavallakaan kerralla asia ei tule mieleeni, siitä voit olla varma!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse en koe kovin imartevaksi sitä, että joku homomielessä minua lähestyy. Pikemminkin päinvastoin!

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Asennekysymys, en minäkään riemusta hypi heteromiesten iskuyrityksistä, mutta en minä kyllä pyöränvinkkariakaan het tarjoile.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Ja ehkäpä siitä heteromiehestä voi tulla muuten hyvä ystävä, jos hän ei ole liikkeellä "meille vai teille" -ajatuksella.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tuntuu vain kovasti siltä, ettei Jukka ole liikkeellä "meille vai teille" asenteella ollenkaan!

Käyttäjän marihuusko kuva
Mari Huusko

Ihan samaa tuolla jo totesin, tai siis että ei kai kaikki kaikkien heteroidenkaan lähestymisestä riemusta hypi.

Jere Partanen

Lukkala pelkää, että kaverit näkee.

Lauri Korhonen

Partaselle tuskin kuuluu Lukkalan pelot.

Tuli mieleen jos perässä onkin oikea homo stalkkeri onkohan kavereiden pelko se pahin pelko.

Toisaalta - tuoko Partanen on terveisesi myös niille oikeille homoille jotka oikeasti pelkää kavereita isää äitiä sukua whatewer?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Hyvä kirjoitus. Homot saa puolestani elää niin kuin tahtovat, mutta kaikessa on jossain se raja, mitä voin suvaita. Minun kohdallani se on tuossa "homopareille hyväksyttävä adoptio-oikeus". Sitä en enää suvaitse. Perustelen mielipiteeni sillä, ettei lapsen kasvuympäristö olisi luonnollinen ja siitä kärsijäksi joutuisi tuo lapsi.
Ei minua häiritse tuollaiset b-rappu jutut, tekeehän sitä heterotkin. Eikä avioliitotkaan häiritse, samalla tavalla ne homotkin purkavat liittonsa.
Raja kulkee siinä, että lapsella on isä ja äiti.

Käyttäjän HenriHeinonen kuva
Henri Heinonen

Eikös lapsia ennenvanhaan kasvatettu suurissa yhteisöissä, joissa oli tavallaan lapsella useita isiä ja äitejä? Miksi se olisi niin outoa, jos nykylapsella olisi kaksi isää tai kaksi äitiä?

Eikö nyt kuitenkin suoda lapselle mieluummin kaksi isää tai kaksi äitiä kuin yksi huono isä ja yksi äiti tai yksi isä ja yksi huono äiti tai pahimmassa tapauksessa yksi huono isä ja yksi huono äiti?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Lapsella voi olla vain 1 isä ja 1 äiti. Voin vain kuvitella montako raajaa lapsella olisi, jos se syntyisi kahdesta isästä ja kahdesta äidistä.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Joissakin tapauksissa vanhempia on useampia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Biologisesti on juuri niin kuin Seppo sanoi!

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Sosiaalinen vanhemmuus on lapsen kannalta tärkein. Biologinen vanhemmuus on lapsen kannalta täysin sekundaarinen asia.

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Ei-identtisillä kaksosilla voi olla sama äiti, mutta eri isät. http://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmiskaksoset

Pitäisikö koko biologinen perhe (= yksi äiti, kaksi isää ja kaksoslapset) tällöin pakottaa perheeksi vai miten Sepon mielestä tällaisessa tapauksessa tulisi toimia?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Käsittääkseni tässäkin tapauksessa sen biologisen isän saa selville!

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Kyllä varmasti saa ne molemmat biologiset isät selville. Pitäisikö molemmat isät istuttaa mielestäsi samaan ruokapöytään kaksoslapsien ja äidin kanssa ihan vain siksi, että he ovat lasten biologiset vanhemmat?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Oletko Taru, mielummin sitä mieltä, että molemmilta isiltä asia tässä tapauksessa pitäisi salata?

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Pekka, keskustellaan siitä myöhemmin. Mennään yksi kysymys kerrallaan. Vastaisitko ensin sinulle esittämääni kysymykseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Taru, valitettevasti Suomessa ei tunneta käsitettä perheeksi pakottaminen!

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Kirjoitin hieman ajattelemattomasti, ehkä he haluavat perustaa yhdessä perheen, johon kuuluu tällöin äiti, kaksi isää ja kaksoslapset.

Sitten jos kävisi oikein ikävästi ja äiti sairastuisi haimasyöpään ja kuolisi, perheeseen jäisi kaksi isää ja lapset.

Kaikenlaista sitä voi sattua, totuus kun on taruakin ihmeellisempää.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Tutkimustulosten mukaan on todettu, ettei vanhempien sukupuolella ole merkitystä lapsen kehitykselle. Erilaisuus etsitään aina ja mikäli lasta kiusattaisiin asian vuoksi, pystyttäisiin siihen asiaan puuttumaan helpommin. Kiusaaminen on vakava asia, johon tulee aina puuttua.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen
Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Julkaistu 04.12.2006 Seksuaalisuus on olemassaolon ydintä. Se ei ole ominaisuus, joka saavutetaan tietyssä kehitysvaiheessa. Se on kehittymistä kutakin ikävaihetta vastaavalle tasolle. Seksuaalisuutemme etenee vaiheittain ja muokkautuu vuorovaikutuksessa perheen ja ympäristön kanssa. Vanhempien suhtautuminen seksuaalisuuteen rakentaa vahvasti tätä kuvaa. Lapsi alkaa varhain muodostaa kuvaa itselleen naiseudesta ja miehisyydestä vanhempiensa oman esimerkin perusteella. Vanhempien itsetunto ja positiivinen suhtautuminen omaan ruumiiseensa merkitsevät paljon matkaeväänä lapselle.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Taru Jousia.
"Ei-identtisillä kaksosilla voi olla sama äiti, mutta eri isät. http://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmiskaksoset

Pitäisikö koko biologinen perhe (= yksi äiti, kaksi isää ja kaksoslapset) tällöin pakottaa perheeksi vai miten Sepon mielestä tällaisessa tapauksessa tulisi toimia?"

En ole vastustanut biologisia vanhempia, vaikka heitä olisi 250, vaan homoparin adoptio-oikeutta !

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Kahta isää täälläkin moni vastustaa. Kuten jo edellä kirjoitin, tuollaisessa perheessä voisi käydä niin, että perheessä olisi kaksi isää ja kaksoslapset.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Niin ja lapsella(1) voi olla vain 1 isä ja yksi äiti.

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Olet aivan oikeassa. Sitä tosiasiaa ei voi muuttaa edes homojen sallittu adoptio-oikeus. Adoptio kun ei muuta biologisten vanhempien määrää eikä laatua.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Se mihin näillä kommenteillani pyrin on, että jossakin on oltava se raja. Jos me suvaitsemme kaiken, niin kohta joku "Jörgen Donner " vaatii avioliitto-oikeutta Dolly lampaan kanssa ja seuraavaksi adoptio-oikeutta supikoiran ja ihmisen risteytyksestä ! Minun raja on tuossa adoptiossa.

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Vastustatko kahden isän perhettä edellä kuvaamassani perhetilanteessa?

Jere Partanen

Mieluummin tolkulliset homo- tai lesbovanhemmat kuin huonot heterovanhemmat, eikös vain?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Mielummin oikeat isi ja äiti, kuin tolkuttomat homo tai lesbo vanhemmat, eikös vain? Asettele kysymyksesi ihan miten haluat, niin kahdesta miehestä ei synny lasta. Sinä, enkä minä ole kukaan arvioimaan ketkä on tolkullisia vanhempia, oli kyseessä homot tai heterot.

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

Seppo Lavikainen, sinäpä sen sanoit: sinä tai minä emme ole sopivia arvioimaan ketkä ovat tolkullisia vanhempia olivatpa he homoja tai heteroita.

Ilkka Luoma

Arvostus ja kunnia erilaisuudelle. Evolutiiviset tosiasiat ovat kuitenkin sellaiset, että homot ovat luontojärjestelyiltä karkuun päässeitä "virhebittejä, siis bugeja" - sillä evoluutio tarkoitti elämän jatkumoksi lisääntymisen ja homot eivät lisäänny.

Villi luonto ei suosi homoja, mutta kesy inhimillisyys kyllä - ei tosin suosi, mutta hyväksyy.

"Virhebitti" sanana tulee ymmärtää oikein, viallinen ohjelma saattaa toimia aivan mainiosti, vaikka jokin hyppykäsky puuttuisikin ;)

Ilkka Luoma

Käyttäjän HenriHeinonen kuva
Henri Heinonen

Kyllä lisääntyvät. Myös monet aseksuaalit pystyvät lisääntymään. Seksuaalinen suuntautuminen ja halu lisääntyä ovat kaksi eri asiaa.

Osataan sitä toisinpäinkin: Monet heteroparit eivät lisäänny, koska ovat tehneet tietoisen päätöksen, etteivät lisäänny...

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn
Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Homot lisääntyvät ja se on kyllä ihan oikein. :)

Juhani Kinnunen

Samaa sukupuolta olevat eivät mitenkään lisäänny keskenään. Eivät ihmisissä, eikä missään eläinlajissa. Vai onko biologian tunnit jäänyt Jukka Väisäsellä väliin?

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Biologisesti eivät, sosiaalisesti kyllä. Vanhemmuus ei ole pelkkää biologiaa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Minä taas näkisin homot hyvinkin mahdolliseksi voimavaraksi evoluution kannalta.

Jos populaatio on tarpeeksi vahva, ei sen ylläpidon kannalta tarvitse kaikkien lisääntyä. Tällöin osa yksilöistä voi suunnata tarmonsa johonkin muuhun laumaa hyödyntävään.

Tällaisessa laumassa homo-geeni ei ei ole mikään 'karkulainen' vaan siirtyy sukupolvelta toiselle aktivoituen vain osassa jälkeläisistä( = silloin kun laumassa vallitsevat sopivat olosuhteet, jotka osoittavat ettei homoseksuaalisuus uhkaa populaation selviytymistä).

Laumat joiden perimässä tämä geeni löytyy, voivat kuvatussa vahvan populaation tilanteessa selvitä paremmin kuin ne laumat joilla moista ei ole.

Muistelen tästä jostain lukeneeni, mutten näin yömyöhällä jaksa ruveta tiedonhakuun. Katsotaan huomenna.

Käyttäjän samitikkanen kuva
Sami Tikkanen

Hieno kirjoitus. Kommentit vain tuntuvat olevan jotain Suomi24-tasoa.

Käyttäjän marihuusko kuva
Mari Huusko

Eikös tämä Usarin blogi ole kaiken kaikkiaan Suoli24-tasoa? Pakollinen rekisteröityminenkin oli pelkkä vitsi.

Lauri Korhonen

@Sami Tikkanen

Henkka lienee yhä suosittu kohtauspaikka Kuopiossa. Yhäkö siellä satelee tuntemattomille tarjouksia?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jukka, koko kirjoituksesi on jokseenkin järjetön!

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Kiitos mielipiteestäsi. Olen eri mieltä kanssasi. :)

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Pieni osa ikäluokasta syntyy homoiksi, eikä se raamatunlukemisella muuksi muutu. Seksuaalisuus on biologiaa ja täten homoseksuaalisuuskin käy saman euforisen vaiheen kuin heterosuhteetkin.

Kannustamisesta taas en osaa sanoa, miksi ihmeessä homouteen pitäisi erikseen "kannustaa", jos suurin osa homoista tietää jo omat kiinnostuksen kohteensa nuorella iällä? Alkaa tulemaan ihan SCUM-manifesti mieleen.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Tietoisuus itsestä ja vapaus olla oma itsensä eivät kohtaa läheskään aina. Siksi tarvitaan kannustusta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jukan väite oli, että homoseksualisuuteen pitää kannustaa tarvittaessa!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

No, sen väitteesi kanssa saat jatkaa ilman minua! Yritin jatkaa kovastikin rakentavasti kanssasi. Samaa tein Rossin homoblogissa, mutta kanssasi se tuntuu mahdottomalta!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On kummallista, ettei homoudesta pystytä Suomessa puhumaan realistisesti? On henkilöitä, kuten Jan Rossi, jolla on asiasta omat sairaat käsityksensä, enkä myöskään kovin terveinä pidä Jukan käsityksiä, jotka kehoittavat homoseksualisuuteen!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jukan mielestä pitäisi ilmeisesti jo peruskoulussa kehoittaa oppilaita homoilemaan vähintään kerran, jotta se sukupuolinen identiteetti tulisi sitten ilmi. Tästä varmaankin ne vähän vanhemmat homot tykkäisivät paljonkin?

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Tällaista en kyllä ole suositellut.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sitähän tuo sinun ideasi olisi käytännössä!

Lauri Korhonen

Väisäsen pääaine on erityispedagogiikka.

Akuliina Saarikosken manifestia unohtamatta.

“Seksuaalikäännyttäminen on loistavaa. Vanha vitsi kuuluu, että jokainen nainen tarvitsee vain pienen sysäyksen oikeaan suuntaan. 1990-luvulla jenkkiaktivistien tunnuslause oli ’10 % is not enough, recruit recruit recruit!’. Nuoret ovat lähtökohtaisesti perverssejä ja kokeilunhaluisia. Kasvatusoppaiden mukaan ’13-vuotiaana monet tytöt ovat kiinnostuneita omasta sukupuolestaan, mutta ei hätää, se menee kyllä ohi’. Eikä mene, ei ainakaan itsestään. Tarvitaan hirveä määrä heteromuottiin tunkemista, ehdollistamista ja yhteiskunnan painetta, jotta tuloksena on aikuinen hetero. Käännytystä homoseksuaalisuuteen voi ja kannattaa ehdottomasti harrastaa. Parhaiten se sujuu käytännön harjoituksilla.”

http://www.city.fi/artikkeli/Akuliina+Saarikoski/3...

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Lauri Korhoselle tiedoksi, ettei erityispedagogiikassa käsitellä juurikaan seksuaalisuutta.

Lauri Korhonen

Juurikaan. Sekin vähä saattaisi olla homouteen kannustavaa.

Pekka Liimatainen

>Pete, insesti on sairasta. Siihen en kannusta missään nimessä.

Jukka, homous on sairasta. Siihen en kannusta missään nimessä.

Käyttäjän HenriHeinonen kuva
Henri Heinonen

Pekka: Miksi olet tuota mieltä asiasta?

Mitä mieltä olet aseksuaalisuudesta, Pekka?

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Homoseksuaalisuus on poistettu sairausluokituksesta jo 1981.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Westermarck-ilmiö riittänee insestin luonnottomuuden perusteluksi.

Saila Nygrén

Jukka Väisänen, taidat nyt sekoittaa TUEN kannustamiseen, ne ovat kaksi eri asiaa. Minä ainakin ajattelen että tuki on kuuntelemista, rauhoittelua ja lähellä tarvittaessa olemista ja kannustaminen on toiminnan ruokkimista niin että se jatkuisi ja jatkuisi mahdollisimman suurella todennäköisyydellä.

Sinä loukkaat minun yksilönvapauttani jos väität että minun on pakko kannustaa jotakin ihmistä aseksuaalisuuteen. Sitä en koskaan tulisi tekemään, ellei kyseessä olisi jonkinlainen seksuaalirikollinen.

Voisin kyllä mahdollisesti tukea aseksuaalia henkilöä, mutta en haluaisi häntä nimenomaisesti kannustaa aseksuaalisuuteen. MIKSI MINUN PITÄISI??

Pitäisikö minun ottaa vastuu siitä että olen auttanut häntä tulemaan aseksuaaliksi? En minä halua ottaa sellaista vastuuta niskoilleni!
Miksi minun pitäisi koittaa saada aseksuaalinen ihminen pysymään aseksuaalisena? Sitähän ehdottomasti tekisin jos kannustaisin häntä ja jos se olisi vielä pakollistakin minulle. Onneksi ei ole. :)

Pitääkö aseksuaalienkin väkipakolla kannustaa ihmisiä seksuaaliseen kanssakäyntiin ja seksuaalisuuteen vaikka he eivät pidä tai nauti seksistä itse?
Kornia.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Kun kannustaa ihmistä olemaan oma itsensä, toteuttaa samalla ihmisoikeuksia.

Käyttäjän Apoleon kuva
Aapo Puskala

Paitsi silloin, kun ihminen tuntee seksuaalista vetoa lähisukulaiseensa. Se on sairasta, ja silloin ihmistä ei missään nimessä saa kannustaa olemaan oma itsensä. Ei edes silloin, vaikka ketään ei vahingoiteta ja molemmat osapuolet ovat täysi-ikäisiä. Vai mitä?

Aika valikoivaa tämä ihmisoikeuksien toteuttaminen sinulla, täytyy sanoa.

Jari Möller

Nämä tautiluokitukset ovat kyllä luku sinänsä. Moni muistaa varmaan HS:n jutun viime keväältä otsikolla "USA:ssa kiista psykiatrien raamatusta: surusta tuli häiriö".

Ensinnäkin WHO:n uudessa ICD–10-tautiluokituksessa ei ole enää itseä häiritsevää homoseksuaalisuutta. Sen tilalla on kohta F66.1 Itseä häiritsevä sukupuolinen suuntautuminen, joka jakautuu neljään alakohtaan:

F66.10 Itseä häiritsevä sukupuolinen suuntautuminen heteroseksuaalinen

F66.11 Itseä häiritsevä sukupuolinen suuntautuminen homoseksuaalinen

F66.12 Itseä häiritsevä sukupuolinen suuntautuminen biseksuaalinen

F66.19 Itseä häiritsevä sukupuolinen suuntautuminen muu tai määrittämätön

Itseä häiritsevä heteroseksuaalinen suuntautuminen on siis ICD–10-tautiluokituksessa itseä häiritsevään homo- ja biseksuaaliseen suuntautumiseen verrattavissa oleva mielenterveyden häiriö. – Lisäksi WHO huomauttaa erikseen, että kohdan F66 tarkoittamaa seksuaalista suuntautumista itseään ei voi pitää häiriönä.

Insesti puolestaan kuuluu sukupuolisten kohdehäiriöiden F65 luokkaan F65.8 Muu sukupuolinen kohdehäiriö (mm. nekrofilian ohella). Aivan varmasti insestiset tunteet voi myös kokea ”itseä häiritseviksi” niin kuin muutkin seksuaaliset tunteet, ja lisäksi ne voivat aiheuttaa luokkaan F66.2 kuuluvia sukupuolisuhteiden häiriöitä.

http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/uutinen?id=27929

http://www.thl.fi/thl-client/pdfs/15c30d65-2b96-41...

Jari Möller

En ole aivan varma, mihin tähtäät, Pete, vaikka luulenkin, että tarkoituksesi on ilmeisesti provosoida jotakin. Pienten biologisten, ehkä psykologisten jne. riskien lisäksi en näe kahden aikuisen välisessä insestisessä seksi- tai rakkaussuhteessa mitään sairasta tai moraalisesti väärää, jos tunne on molemminpuolinen jne.

Mutta aivan varmasti insestinen suhde on ongelmallinen tavalla tai toisella, johtuen jo siitä, että insesti on yhteiskunnassamme vielä suurempi tabu kuin hetero- tai homoseksuaalisuus.

Insestiin on helppo reagoida vastenmielisyyden tunteella, joka kumpuaa torjunnasta, ajatuksesta, mille tuntuisi – tai näyttäisi – harrastaa seksiä oman siskon, veljen tai serkun kanssa. Toiset saattavat reagoida samalla tavalla ajatukseen seksistä oman (tai vastakkaisen) sukupuolen edustajan kanssa. Jotkut ovat välittömästi valmiita leimaamaan kaiken erilaisuuden viaksi, sairaudeksi, rikokseksi tms.

Tällainen primitiivireaktio paljastaa ihmisen alhaisen kehitystason. Minusta ihmisen henkinen kehittyneisyys ilmenee erityisesti hänen kyvyssään ymmärtää kokemusta ja mieltymyksiä, jotka eivät välittömästi vastaa hänen omaa kokemustaan tai mieltymyksiään. Toiset meistä pitävät oliiveista, toiset eivät.

Jari Möller

Hmm, viittaat kommenttiini

http://peteyaller.puheenvuoro.uusisuomi.fi/111059-...

avaamassasi keskustelussa ”Kysymys supuolineutraalin avioliiton kannattajille”.

Vastaan sinulle täällä:

http://peteyaller.puheenvuoro.uusisuomi.fi/111059-...

Ajatusleikki sukupuolineutraalista avioliitosta porttina Pandoran lippaaseen, josta voidaan seuraavaksi ottaa esiin vaikkapa insesti ja lähteä pohtimaan insestisen avioliiton laillista asemaa on kyllä ihan ikiomasi. Kirjoitan jälkimmäisessä kommentissani mm. seuraavaa:

"Analogia insestiin (ja edelleen mm. eläimiinsekaantumiseen) on ikivanha: jo Raamattu käsittelee homoseksuaalisuutta, insestiä ja eläimiinsekaantumista samassa yhteydessä (3. Moos. 18 ja 20). Homoseksuaalisuutta, insestiä jne. yhdistää lähinnä se, että ne ovat poikkeamia valtavirtaseksuaalisuudesta ja primitiivisen tabukäsitteistön tuomitsemia ilmiöitä. Mutta tästä ei seuraa se, että mikäli sallimme yhden näistä ilmiöistä ja myönnämme, että sen moraaliselle ja lailliselle tuomitsemiselle ei ole perusteita, meidän täytyy sallia joku tai kaikki muutkin seksuaaliset poikkeavuudet."

Lauri Korhonen

Jukka Väisänen: "Joku edelleenkin sanoo, ettei tunne yhtään homoa, lesboa jne. Mielestäni se on absurdia"

Sori en ymmärrä.

Jos tietää homon pitääkö sanoa että tuntee homon vaikka tämä ei kuulu sosiaaliseen piiriin?

Suurinpiirtein kaikki tietävät Jani Toivolan mutta harvemmat tuntee. Pekka Haaviston samoin.

Mutta jos nyt keskitytään siihen sosiaaliseen piiriin koska oma sosiaalinen piirisi tuntuu olevan täynnä homoseksuaaleja.

Onko mielestäsi todellakin niin että koska homoja on tietty osa väestöstä on matemaattinen fakta että jokaiseen riittävän suureen ihmisjoukkoon - eli jokaiseen sosiaaliseen piiriin - mahtuu aina muutama homoseksuaali. Vaikka näin olisikin millä heidät erottaa väkijoukosta? Rautakanki on tietysti yksi. Mutta kuinka tunnistaa sosiaalisesta piiristään homo joka ei tuo itseään ja suuntautuneisuuttaan tykö?

Kun hetero saa homon huomiota osakseen voi olla että heidän sosiaaliset kuvionsa tämän jälkeen eriytyvät. Näin on käynyt. Ei sen takia että tämä toinen on homo vaan siksi ettei tämä osannut lakata vihjailemasta eikä lopulta pitää näppejään erossa. End of story.

Asiaa syvällisesti tuntematta sinun voi olla hieman vaikea kuvitella miltä tuntuu olla vastentahtoisesti saalistettu. Naiset jotka ovat joutuneet ahdistelluksi voivat kertoa jos uskot heitä paremmin.

Mikä ihmeen sosiaalisen elämän mitta. Ihminen voi tavata työelämässään helposti kymmeniä ellei satoja ihmisiä tuntematta silti yhtään homoa. Sama työelämän ulkopuolella. Millä tavalla ihmisestä joka ei tuo ilmi suuntautuneisuuttaan homous käy ilmi päälle päin?

Kerro miten erottaa asiat omana tietonaan pitävä homoseksuaali heterosta joka ei halua kuuluttaa suuntautuneisuuttaan maailmalle. Kumpikin voi pitää sormusta puhua lapsistaan jne.

Yleensä naiset pitävät homoista koska nämä ovat ns. samalla aaltopituudella. Kliseisesti nainen voi olla homo miehen kanssa "vain" hyvä ystävä.

Ehkä sinulta on jäänyt ihmisen seksuaalisuuden pimeä puoli näkemättä?

Jos ei ole seksuaalisia tunteita ehkä lähiympäristö ts. sosiaalinen piirisi vaistoaa tämän ja kohtelee sinua sen mukaan. Kenties saat homoilta eri kohtelua kuin tavalliset miehet. Ehkä sinuun suhtaudutaan lempeän neutraalisti kaverina ja ystävänä - ei mahdollisena pokana tai kumppanina?

Homot suhtautuvat kuin naiseen eivätkä lesbot osaa pitää sinua uhkana myöskään.

Jos ei ole kohdannut lesbojen halveksuntaa miessukupuolensa takia eikä saanut ehdotuksia homoilta on varmasti vaikea nähdä mitään vikaa kenessäkään. Kuka nyt kokemaasi lempeään käytökseen ei haluaisi toista kannustaa. Kun näkee vain sen lempeän puolen. Lähinnä tulee mieleen joku lemmikki koira tai vastaava; mukavaa uskollista seuraa. Lemmikistä on helppo pitää ja sellaiseksi on helppo kannustaa.

Seksuaalisuus on paljon muutakin kuin kokemasi halaukset.

Muuten minusta tuntuu että niissä sosiaalisisa piireissä jossa sinä Jukka liikut seksuaalisuus on ylikorostunutta.

Lauri Korhonen

http://www.youtube.com/watch?v=cgY6dtAM5uw

Otan sua ranteista kii
ja sidon käsinojiin
Tää on ainoa
mun keino paeta

Nään ku siin' tuolissas
oot jo huolissas
Tätä tahtois en
Tää on mun keino viimeinen

Mä katkon sun peukalon
ettet sä liftata voi mun perään
Sit etusormen vuoro on
ettet sä töki mua sillä enää
Hei Kohtalo!
Oon iso tyttö jo
ja mä päätän sen
kenen oon tai en

Muistan kun moikkasit mua
vaik' en ees tuntenu sua
ja mut sun vangiks veit
ja tahtos selväks teit

Mut kuule Kohtalo
mul oma tahto on
ja nyt se varmistaa
ettet sä enää kii siit' saa

Ja murran sun keskarin
ettet sä häpäise mua enää
Ja nimetöntä säälisin
mut ei sil' mitään fiksua teekään
Hei Kohtalo!
Oon iso tyttö jo
ja mä päätän sen
kenen oon tai en

Hei Kohtalo
Mul' oma tahto on

Mut sun pikkurilliäs
en vie vaan mun mielessä salaa
mä toivon et sä muutut kiltimmäks
ja ehkä vielä mä palaan
Ja antaudun
Siihen kietoudun
jos teen päätöksen
et oon sun nainen

Hei Kohtalo!
Oon iso tyttö jo
ja mä päätän sen
kenen oon tai en

-- Chisu

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Hyvä kirjoitus Jukka! Olen samaa mieltä että sukupuolikasvatusta sekä seksuaalisuutta tulisi käsitellä nykyään kouluissa erillisenä oppiaineenaan. Tunneilmaisut, omat rajat ja omien mieltymysten "oikeutus" ovat monelle hämmentäviä sekä jopa henkiseen kriisiin ajavia kysymyksiä joiden välttäminen olisi mahdollista avoimen keskustelun ja ilmaisutaitojen kehityksen myötä. Monesti myös omien tunteiden tunnistaminen on etenkin murrosiän tienoilla vaikeaa, puhumattakaan toisten tunteiden tunnistamisesta. Monen nuoren perustavimmat kysymykset ovatkin samanlaisia kuin monen lapsenkin eli "mistä tietää että toinen tykkää" sekä "miten saa kerrottua toiselle että tykkää". Kuten monilta keskustelupalstoilta, lehtien palstoilta, jne. voi nopeasti havaita, nuo teemat ovat läsnä monien aikuistenkin ongelmissa. Sinänsä sisäinen logiikka on sama, joskin helposti henkilö vieraantuu itsestään jos hän edustaa jotain vähemmistösuuntausta, homoseksuaalisuutta tai jotain muuta normista poikkeavaa. On ensiarvoisen tärkeää että nämäkin asiat saadaan kerrottua avoimesti ja suhtautuminen niihin olisi ainakin useimmilla edes itsensä suhteen luontevaa ilman tunnetta jostain "viallisuudesta" joka aiheuttaa täysin tarpeetonta häpeää. Inhimillisen kärsimyksen vähentäminen on eräs oivallinen lähtökohta yhteiskunnallisia uudistuksia miettiessä ja mielestäni loistava pohja henkilökohtaisellekin eettiselle näkemykselle.

Eräänä esimerkkinä omalta kouluajaltani oli tapaus jossa sai esittää kysymyksiä terveydenhoitajalle nimettömänä ja sitten hän luki pinosta sattumanvaraisesti ja vastaili. Kun tuli kysymys ihan yleisesti anaaliseksistä hän totesi "niin sehän on kakkainen pyllynreikä ja kukas sinne kakkaiseen pyllynreikään haluaisi mitään työntääkään". Että näin vielä 90-luvulla.

Toimituksen poiminnat