Aikuisvihreitä ajatuksia Yhdenvertaisuuden puolesta

Eläinten oikeudet eivät ole ihmisiltä pois!

Silmäilin juuri Suomen Eläinoikeuspuolueen yleisohjelman. Se oli täynnä kauniita ajatuksia ja voin sanoa olevani samaa mieltä monissa asioissa heidän kanssaan. Ihmettelen kuitenkin, miksi koko puolue on perustettu, sillä tiedän eräässä puolueessa olevan ainakin hyvin samanmielistä ajattelua. Eläinten oikeudet eivät ole ihmisiltä pois.

Eläinten oikeudet ovat olleet itselleni aina henkilökohtaisesti tärkeitä. Eläimiä tulee suojella. Tämä koskee kaikkia eläimiä. Mitään eläintä ei saa kiduttaa. Turkistarhaus tulee kokonaan lopettaa. Lihan kuluttaminen (koskee myös kanaa ja kalaa) tulee vähentää entistä pienemmäksi ja mahdollisimman moni ihminen saisi luopua kokonaan näistä tuotteista.

Henkilökohtaisesti luovuin lihasta ja kanasta 20 vuotta sitten, mutta kalasta jo vuotta aikaisemmin. En ole koskaan pitänyt kalasta. Osasyynä on varmasti se, että olen akvaarioharrastaja, mutta toisaalta olen voinut huonosti syötyäni kalaa. En omista eläinperäisiä turkis- tai nahkavaatteita, vaan käytän korkeintaan tekomateriaaleja, lähinnä keinonahkaa.

Vaikka en käytä mitään kuolluteläinperäistä, käytän jonkin verran maito- ja munatuotteita sekä villaa. Näidenkin käyttöä pyrin koko ajan vähentämään. Välillä saatankin viettää täysin vegaanisia päiviä.

Toki on myönnettävä, että olen tekemisissä joidenkin epäeettisempien eläintuotteiden kanssa. Siihen on kuitenkin erityisen hyvä syy.  Elämääni kuuluvat lemmikkieläimet eivät ole vegaaneja. Kissat, koirat ja kalat eivät pärjää pelkän kasvisravinnon kanssa. Se olisi eläinrääkkäystä.

Kannustan kaikkien toimimaan entistä enemmän eläinten puolesta. Eläimet ovat ihmisten hyviä ystäviä aika usein. Eläimet opettavat meille paljon, jos vain otamme opin vastaan.

t. Jukka

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minusta on hyvä, että tulee uusia puolueita, jotka synnyttävät keskustelua tärkeistä aiheista. Se terävöittää myös suurempien puolueiden näkemyksiä ja antaa mahdollisuuden keskustella aiheista, joista ei synny tarpeeksi keskustelua muuten. Piraattipuolue on ollut aika hyvä esimerkki. Feministinen puolue ja eläinoikeuspuolue voivat olla samanlaisia. Toki paljon energiaa voi kulua turhaan nokitteluun, asioiden ajamisen sijaan.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

En anna ääntäni yhden paukun puolueelle.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Lihansyöjä saa siis olla lihansyöjä, kasvissyöjä kasvissyöjä, mutta sekasyöminen on pahasta? Miksi ihmisen normaali ruokavalio halutaan kyseenalaistaa? Pitääkö muutkin sekaravintoa syövät eliöt, kuten karhu, PAKOTTAA valitsemaan puolensa?

Niin, vegaani saa olla niin vegaani kuin haluaa, mutta ei pidä tulla arvostelemaan sitä mitä minä laitan lautaselleni (no okei, onhan siinä vähemmän lihaa kuin aikaisemmin, mutta maitotuotteista, kananamunista ja hunajasta en luovu).

Reijo Jokela

"Eläinten oikeudet eivät ole ihmisiltä pois"!
Eivätkö? Mitäpäs kun susi käyttää vapaata liikkumísoikeutaan talojen pihassa, niin eikö se ole lapsiperheeltä pois, kun lapset eivät voi turvallisesti leikiä pihalla? Olisi kiva myös nähdä susilauma Helsingin puistossa. Eivätkö sen oikeudet vapaaseen liikkuvuuteen olisi ihmisiltä pois?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Onneksi aloittajan huolet ovat pian ohi jos eläinten oikeuksien puolue saa tuulta purjeidensa alle, puolueen agendaa mm kuuluu lemmikkieläinten pidon kielto eli rakkaista akvaariokaloista, kissoistasi ja koirastasi voi pian tulla laittomia jolloin niille ei enään tarvitse ostaa eläinperäistä ruokaan vaan lopetus piikki. Itse en sellaista tulevaisuutta toivo, sillä omat lemmikit on monille omistajilleen rakkaita. Itse en paljoa lihaa syö, lammasta ehkä neljä tai kuusi kertaa vuodessa, pääasiassa kalaa, maitotuotteita ja kananmunia. Soija ja kookostuotteita en ikäväkyllä pysty syömään ollenkaan. Innolla kuitenkin odotan myös että Evira sallii hyönteisruuan Suomessa, vaikka onhan heinäsirkkojen syöminen epäeettistä heinäsirkkoja kohtaan mutta on se kärpäsellekkin väärin kun joutuu kehräävän pikkukissan popsimaksi. Vaan ei sitä kissa ymmärrä itsekkään mitä teki.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Eläinten hyvinvointi on tärkeä asia, mutta on kovin yhden asian puolue. Ja monet nykyisetkit puolueet kannattavat ainakin jonkinlaisia eläinsuojelulakeja. Varmasti on vielä tekemistä eläinten oikeuksissa, mutta en usko tämän puolueen olevan kovin toimiva.

Ja mitä lihansyöntiin tulee, niin pitäisi olla ihan jokaisen omassa päätösvallassa onko kasvinsyöjä, sekaruuan syöjä vai lihansyöjä (en tosin suosittele syömään pelkää lihaa, mutta omapahan on asia jos niin tahtoo tehdä). Kenenkään ulkopuolisen taho ei tulisi määritellä toisen ruokavaliota, ellei sitten syynä ole terveydelliset syyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset