Aikuisvihreitä ajatuksia Yhdenvertaisuuden puolesta

Rasismin vastustaminen ei edisty laittomilla mielenosoituksilla

Tänään Turun yliopistolla oli luennoimassa Matias Turkkila perussuomalaisten suhteesta sosiaaliseen mediaan. Luento oli osa sosiaalitieteiden laitoksen yhden oppiaineen yhtä opintojaksoa, mutta tilaisuudesta oli tiedotettu koko laitokselle.

Valitettavasti vierailuluentoa häirittiin kovaäänisellä ja rumpujensoitolla höystetyllä muutaman naamioituneen henkilön – ymmärtääkseni laittomalla – mielenosoituksella. Seurauksena osa paikalla olleista opiskelijoista (suurin osin ilmeisesti sosiaalitieteiden laitoksen opiskelijoita) järkyttyi ja koki olonsa epämukavaksi ja suorastaan uhatuksi. Mielenosoittajat toivat sanomanaan esille rasismin vastustamisen. Sosiaalitieteilijät ovat varsin valveutuneita ihmisiä, enkä itse sosiologian pääaineopiskelijana tunne ketään opiskelijaa, joka hyväksisi rasismia millään tavalla.

Nämä kyseiset mielenosoittajat rikkoivat opiskelu- ja työrauhaa ja aiheuttivat monille ihmisille mielipahaa. Eniten nämä henkilöt kuitenkin huononsivat omaa asiaansa eli rasismin vastustamista. Teko oli sivistymätön. Sellainen ei kuulu mitenkään yliopisolliseen kulttuuriin.

Rasismia ja kaikkia muita ihmisoikeusloukkauksia ei pidä millään tavalla hyväksyä. Vihapuhetta kuuluu vastustaa kaikin järkevin tavoin. Mikäli mielenosoitus oli tarkoitettu Matias Turkkilalle, on varsin omituista, että se tehdään tällaisessa paikassa.

Itse olin toisella luennolla tapahtuman sattuessa, joten olen tänään kuullut ja kuunnellut järkyttyneitä opiskelijatovereitani. Rasismia vastustavan mielenosoituksen voi laillisesti järjestää jossakin julkisessa ja isommassa tilassa, kunhan siitä ilmoittaa ennakkoon poliisille. Kaikille tulee taata julkisrauha.

Toivon järkyttyneille voimia ja mielenosoittajille järkevää ja maltillista käyttäytymistä,

t. Jukka

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Pyytäkää ensi kerralla mielenosoittajien edustaja saliin. Sanottavaa heillä riittää, eikös vain...

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Itse asiassa en ole vastuussa näiden puhujien kutsumisessa. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että tällaiset mielenosoittajat harvemmin ovat helposti saatavilla. Sanottavaa on monilla ja varmasti näilläkin olisi.

Aktivismi sinänsä on erittäin mielenkiintoinen keskustelu- ja luentoaihe yliopistollisessa kontekstissa. Kuitenkaan tällainen näin suora aktivismi ei tarvitse käytännön demonstraatiota yliopistolla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kokemukseni mukaan ne, joilla on sanottavaa, saavat viestinsä perille keskustelemalla. Ei siihen tarvita rumpujen pärinää, naamioita tai muutakaan sirkushuvituksia. Suurella todennäköisyydellä eivät edes halunneet välittää mitään tolkullista viestiä, vaan olivat elämyksellisessä performanssissa. Mielenosoitusten tehtävä on viihdyttää osallistujoa, vastapuolelle viestittämiseen on olemassa tehokkaampia keinoja.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen Vastaus kommenttiin #6

Itse koen, että saan enemmän aikaan, kun kirjoitan blogeihini kuin se, että huudan pää punaisena tai meluan muuten. Pride-kulkueisiin osallistun kyllä, mutta en sielläkään pidä huuteluista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Katos vaan, se "toinen ääripää" on siis olemassa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vastustaminenhan onnistuu, mutta rasisminpoistaminen ei onnistu koskaan.

Niko Sillanpää

Non-platformingia suuren maailman tyyliin. Feminismi / social justice normaalimmillaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Lainaanpa tähän kaverini kommentin: "Hyvä kirjoitus Jukalta. Toivottavasti yliopistot pysyvät edelleen debatin ja dialogin areenoina. Muualla meuhkataan ja trollataan jo ihan tarpeeksi." Voisin allekirjoittaa tämän itsekin.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Kiitos, Mika! Kommenttisi lämmittää erityisesti siksi, että olin valvonut 20 tuntia putkeen ennen tämän kirjoittamista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Nukkuminen on siis selvästi yliarvostettua. :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset