Aikuisvihreitä ajatuksia Yhdenvertaisuuden puolesta

Askel kohti vammaisten yhdenvertaisuutta

Noin kaksi tuntia sitten liikutuin ilosta, kun Leo-Pekka Tähti valittiin ansiosta Vuoden urheilijaksi. Hän on ollut jo pitkään erittäin menestynyt urheilija. Jo aikaisempina vuosina on hänelle odotettu tätä titteliä, mutta moni on kokenut suuren pettymyksen, kun hänet saavutuksista huolimatta moni urheilutoimittaja on jättänyt jopa ilman ääniä.

Vammaisurheilu on yhtä arvokasta kuin vammattomienkin urheilu. Vammaiset tuleekin nähdä yhdenvertaisina kansalaisina, kuten muutkin nähdään. Pyörätuolikelaus on toki eri laji kuin juoksu, mutta se ei vähennä senkään lajin arvoa.

Tämä valinta on askel kohti vammaisten yhdenvertaisuutta. On täysin oikeutettua nähdä vammaiset kyvykkäinä toimijoina ja näkyvänä osana yhteiskuntaamme. Meitä vammaisia ei tule kohdella säälittävinä ja osaamattomina rääpäleinä sekä menoerinä, vaan osallistuvina kansalaisina, joilla on omat mielenkiintoiset elämät.

Niin, kirjoitin sanan "meitä". Synnynnäisesti olen vammainen: toinen käteni on tynkä, toinen pikkuvikainen, kuuloni on huono ja puheen tuottamisessa on pieniä mekaanisia ongelmia. Kyllä, olen kokenut vammojeni vuoksi paljon vähättelyä ja kiusaamista. Se sattuu tietenkin. Kuitenkin vammaisuuteni toimii minulle hyvänäkin haasteena, sillä joudun ideoimaan välillä vaihtoehtoisia keinoja tehdäkseni jonkin asian. Näen myös, että vammaisuuteni herättää monia kohtaamiani ihmisiä ajattelemaan omaa suhtautumistaan vammaisuuteen.

Politiikassa vammaiset näkyvät hyvin vähän, joten nyt tulevissa vaaleissa voit olla vaikuttamassa vammaisten asemaan monin eri tavoin. Voit äänestää vammaista ehdokasta ja voit olla vammaisen ehdokkaantukiryhmässä mukana monella tavalla.

Koskaan ei voi tietää, kuka on vammainen ja milloin vammaisuus tulee omalle kohdalle eteen. Sen vuoksi meidän vammaisten on aika päästä yhdenvertaisina olemaan tässä yhteiskunnassa. Vammaisuus on monimuotoista, mutta niinhän muutkin ihmiset ovat monimuotoisia. Toisten vammaisuudet näkyvät enemmän kuin toisten. Kaikissa tapauksissa vammainen on ihminen.

Leo-Pekka Tähteä onnitellen ja urheilutoimittajia kiittäen,

Jukka

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

En liikuttunut, tuli ansaitusti.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos hyvästä kirjoituksesta Jukka.
Leo-Pekka on URHEILUTÄHTI ja olisi tuon palkinnon ansainnut jo vuosia sitten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset