Aikuisvihreitä ajatuksia Yhdenvertaisuuden puolesta

Eikö kukaan ajattele lapsia?

Kahden päivän ajan Suomessa on ollut voimassa tasa-arvoinen avioliittolaki. Lakia vastustaneista moni käytti aikoinaan otsikkoani huolehtiessaan lasten hyvinvoinnista. Lasten hyvinvointi on erittäin tärkeä asia ja sitä on pohdittava aina. Tasa-arvoinen avioliittolaki ajattelee myös lapsia, sillä nyt samansukupuolisille pareillekin voidaan myöntää perheenulkoinen adoptio-oikeus ja jostakin lapsirakas nais- tai miespari voi saada lapsen, joka on vailla omaa rakastavaa perhettä.

Kuitenkaan avioliittolain myötä läheskään kaikki seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvät ongelmat eivät ole poissa. Esittelen niistä nyt kolme akuuteinta. Näitä käsittelen seuraavaksi otsikkoni kautta.

Ensimmäisenä on äitiyslaki. Äitiyslaissa on kyse naisparien lapsista, jotka ovat saaneet alkunsa hedelmöityshoidoissa anonyymin luovuttajan spermasta. Tämä laki takaisi ei-biologisen vanhemman vanhemmuuden. Jos kävisi esimerkiksi niin pahasti, että synnyttänyt biologinen äiti kuolisi synnyyksen yhteydessä, leskeksi jäänyt olisi jo valmiiksi syntyneen vauvan vanhempi. Nykytilanteessahan on uhka, että äidin kuollessa synnytyksessä naispain lapsi ei ole virallisesti toisen vanhempansa lapsi. Näin lapsi teoriassa voisi joutua eroon vanhemmastaan, joka on ollut odotuksessa mukana koko ajan.

Toisena sitten on translaki. Nykyinen laki vaatii sukupuoltaan korjaavan pakkosterilisaatiota eli hedelmättömyyttä. Transsukupuolisista kuitenkin moni on lapsirakas ja hedelmöityshoidot eivät välttämättä ole edes mahdollisia transsukupuolisen kumppanille. Tässä myös jää toteutumatta yksilön itsemääräämisoikeus. Lasten näkökulmasta tässä on hankaluutena se, että esimerkiksi joku jo syntynyt lapsi jää vaille sisaruksia juurikin tämän pakkosterilisaation takia. Lapselle myös on vaikea selittää sitä, miksi laki ei anna transsukupuoliselle lupaa olla täysin oma itsensä. Toisaalta laki vaatinee ymmärtääkseni sitä, ettei ole naimisissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa.

Kolmas epäkohta on yksinäisten miesten ja kaikkien muiden (paitsi naisten) ja tällaisten parien oikeus saada hedelmällisyyshoitoja. Tämä on tasa-arvokysymys, sillä naisilla tämä oikeus on jo olemassa. Sen vuoksi on käytävä huolellinen keskustelu niin sijaissynnytyksistä (jotka ovat tällä hetkellä kiellettyjä) kuin juridisten perhemuotojen uudistamisistakin. En halua viedä nykyistä oikeutta naisilta ja naispareilta pois, vaan laajentaa oikeudet muillekin. Lapsilla on oikeus syntyä rakastaviin perheisiin ja sateenkaariperheissä lapset ovat todella toivottuja.

Kuntatasolla jokaiseen Suomen kuntaan olisi hyvä saada seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvä, henkilölle itselleen vapaaehtoinen kaikki tasot läpäisevä toimintamalli. Näin esimerkiksi kunnan työntekijä tietäisi, mistä saada aiheeseen liittyvää oikeaa tietoa. Jos kunnan työntekijä elää samaa sukupuolta olevan kanssa, täytyy hänen voida kahvitauolla voida kertoa hänestä samalla tavalla kuin työtoverit, joilla on vastakkaista sukupuolta oleva kumppani. Samoin työyhteisössä on oltava selvä tieto siitä, mitä tarkoittaa, jos kunnan työntekijä korjaa sukupuoltansa. Kunnissa tarvitaan moninaisuuden tuntemusta etenkin nuoriso- ja koulutussektoreilla. Kuntalaiselle olisikin tärkeää, jos olisi jokin taho, jossa voisi puhua tarvittaessa aiheesta ja jossa voitaisiin tarjota esimerkiksi sukupuolenkorjausprosessissa olevalle sekä seurantaa että henkistä tukea. Sama pätee esimerkiksi niihin, jotka ovat aikeissa tulla ulos kaapista, mutta syystä tai toisesta tarvitseat tukea. Toimintamalli ei saa olla yhteydenotto-ohje Setaan, koska kyse on kunnan tasosta ja palveluista.

Jokainen voi miettiä, haluaako antaa lapselle myönteisen vai kielteisen kuvan erilaisista ihmisistä. Monille oma erilaisuus on hyvin kipeä kohta, eivätkä lain turhat koukerot tai paikallinen tuen puute auta elämistä omana itsenä. Kasvava sateenkaarinuori on lapsi, jolle nämä asiat ovat usein arjen suuri murhe, joka pitää piilottaa. Eikö sateenkaari-ihmisten oikeuksia vastustavista kukaan ajattele näitä lapsia, jotka voivat olla jopa vastustajan itsensä omia lapsia?

t. Jukka

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän MerjaNyberg1 kuva
Merja Kaarina

Transsukupuolinen kokee, ettei hänen biologinen sukupuolensa vastaa sitä sukupuoli-identiteettiä, jonka hän kokee itsellään olevan. Selvä. Siis nainen kokee olevansa mies ja haluaa sukupuolen vaihdosleikkauksen. Nyt blogisti kuitenkin onkin sitä mieltä, että on väärin steriloida tällainen nainen. Jos haluaa olla mies, niin siihen valintaan kyllä kuuluu, että ei synnytä. Jos haluaa synnyttää, pitää pysyä naisena. Asis on erittäin selvä.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

On eri asia steriloida kuin pakkosteriloida. Maailmassa tunnetaan tällainen transmies, joka miehenä eläessään on synnyttänyt lapsia.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Joo, mutta kaikkien normaalisti ajattelevien mielestä kyseissä tapauksessa on kyse hyvinkin vakavasta mielenhäiriöstä, jossa oikea lähestymistapa olisi ohjata kyseinen miesnainen mielenhoitolaitokseen eikä suinkaan synnytyssairaalaan. Mutta nythän "suvaitsevat" ihmiset haluavat vieläkin vakavammin mielenterveyshäiriöistä (tuo miesnainenhan kun on aika harmiton tapaus paitsi itselleen) kärsivien synnyttävän vaikka biologiakin estäisi. Mitä todennäköisimmin seurauksena olisi vakasti vammaisia ja/tai muuten äärimmäisen sairaita lapsia joiden elämä olisi yhtä kärsimystä jatkuvien sairauksien ja vammaisuuden takia. Näet noin oikeassa maailmassa kun sen terveen lapsen tekoon vaaditaan biologinen nainen ja biologinen mies eikä mitään täysin luonnotonta kehonmuokkausella kehitettyä synnyttävää sekasikiötä. LQBTG+ ihmisten fantasiamaailmassahan toki lisääntyä saisivat sen sijaan (vain) nainen+nainen tai mies+mies. Normaalien ihmisten mielestä moinen on kuitenkin luonnotonta.

Juttu eiliseltä (jossa luonnollisesti hehkutetaan ja ylistetään tuon mainitsemasi miesnaisen synnytyksiä myös).

"Synnyttävä mies voi tulevaisuudessa olla arkipäivää - kohdunsiirto olisi jo mahdollista"

http://www.iltalehti.fi/tv-ja-leffat/2017022822000...

Itse en halua maailmaa, jossa tuo olisi millään tavoin arkipäivää. Itse asiassa en halua maailmaa, jossa tuollaista kukaan hullu tohtori alkaisi edes kokeilemaan. Siinä näet leikitään syntyvän lapsen terveydellä ja silloin se jos joku LQBTG+ ihminen loukkaantuu siitä että tätä ei suvaita niin saa aivan vapaasti loukkaantua. Lapsien terveydellä kun nyt yksinkertaisesti ei vaan pidä alkaa leikkimään ellei haluta olla Mengele kakkosia, tms.

Juuso Hämäläinen Vastaus kommenttiin #5

Tämä sateenkaaritouhu on jo ylittänyt terveen järjen rajat kauan sitten.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen Vastaus kommenttiin #6

Voisitko tarkentaa ja perustella?

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen Vastaus kommenttiin #5

Anteeksi nyt vain, mutta vammaisena luin tämän kommenttisi järkyttyneenä.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama Vastaus kommenttiin #7

Tarkoita sitä että jos tahallaan tehdään lapsesta vammainen niin se jos mikä on pahuuden pahin ruumillistuma aktina. Sen sijaan jos (ihan normaalille lapselle) minkä tahansa huononsäkän vuoksi näin on päässyt tapahtumaan, niin sille ei vain voi mitään ja terveys-, yms. palvelut pitää silloin olla toimivat ja oikein viimeisen päälle. Valitettavasti vammaisia/sairaita syntyy myös ihan normaaleihin suhteisiin ja heille toki kaikki apu ja tuki.

Mutta jos jotkut hullut Dr. Frankensteinit alkavat tekemään epäihmisiä jotka synnyttävät jatkuvasti sairaita ja mahdollisesti vammaisia lapsia, niin silloin - joo - edellen täysi hoito lapsille (koska he ovat uhreaja) mutta samalla täysi steriliteetti ja korvausvelvoitteet narsistisen epäsikiöitä maailmaan synnyttävän parikunnan päälle.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

"Joo, mutta kaikkien normaalisti ajattelevien mielestä kyseissä tapauksessa on kyse hyvinkin vakavasta mielenhäiriöstä, jossa oikea lähestymistapa olisi ohjata kyseinen miesnainen mielenhoitolaitokseen eikä suinkaan synnytyssairaalaan."

Ymmärrän jotenkuten hyvin hämmennyksesi - suomalainen terveydenhuolto ei kuitenkaan tunnista tällaista henkilöä (synnytyshaluista transmiestä siis) mielisairaaksi tai edes persoonallisuushäiriöiseksi henkilöksi. Transihmisiä ei normaalisti ajattelevassa Suomessa siis ohjata psykiatriseen hoitoon siinäkään tilanteessa, että hän on sukupuolenkorjausprosessin jälkeen lopettanut omatoimisesti lisääntymiskyvyttömyyttä ylläpitävän hormonaalisen lääkinnän...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyky tulla raskaaksi ja synnyttää alateitse liittyy naissukupuoleen lähinnä arkipäiväisesti tehtävän yleistyksen myötä, sukupuolivariaatiot tunnetaan jo luonnontieteissä ja myös niiden neurobiologiset perustat - tosiasiassa yksilöiden lisääntymisominaisuudet eivät siis korreloi henkilön sukupuolen kanssa läheskään täydellisen aukottomasti.

Ts. se, että ihmiset jaotellaan lisääntymisominaisuuksien mukaan "miehiksi" ja "naisiksi" on ainoastaan epätäydellistä taksonomiaa...

Vaatimus sille, että mies ei saa synnyttää on aivan yhtä mielivaltainen kuin on velvoittaa miehet suorittamaan asevelvollisuuslain mukainen palvelus yhteiskunnalle...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ihmisellä on kyky ajatella, lait eivät ajattele, kuin vihreidenmielestä.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei ole syytä tarkentaa, kun näytät kadottaneen ajattelukykysi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #12

Tulee jotenkin kotoisa olo aina kun Aimo-setä pahoittaa mielensä. Se on varma merkki siitä että oma ajattelukyky on vielä tallella.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itsellisten miesten mahdollisuudet vanhemmoitua ovat nykyisin tosiaankin rajalliset - miesjärjestöt (MJKL ja MIesten tasa-arvo ry.) ovatkin esittäneet altruististen sijaissynnytysjärjestelyiden laillistamista erääksi vaihtoehdoksi miehille ja miespareille. Apila- ja kumppanuusperhemalleissa tätä jo sovelletaankin jonkin verran ...

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Vaihtoehtona olisi hyväksyä luonnon asettamat rajoitukset. Tämä olisi monessa muussakin mielessä toivottava trendi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Luonnon asettamat rajoitukset on aina hyväksyttävä. Ei se mikään vaihtoehto ole. Ihminen on osa luontoa eikä kykene milloinkaan tekemään mitään luonnonvastaista vaikka mahdollisesti haluaisikin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset