Aikuisvihreitä ajatuksia Yhdenvertaisuuden puolesta

Kaikkien kuntien on tarjottava palkallisia korkeakouluharjoittelupaikkoja

Moni korkeakouluopiskelija etsii parhaillaan opintoihinsa sopivaa pakollista harjoittelupaikkaa. Harjoittelupaikan on täytettävä tietynlaiset kriteerit, jotka ovat yleisiä (kuten aika, joka on usein kolme kuukautta), mutta koulutusaloittain joillakin tavoin määriteltyjä. Lisäksi harjoittelun on oltava palkallinen, koska harjoittelija rooli on olla työntekijänä yhteisössä. Kaikille kuitenkaan paikkoja ei riitä.

Yleensä paikkoja tarjoavat kunnat ovat yliopistokaupunkeja. Muiden kuntien kuitenkin olisi hyvä alkaa tarjota paikkoja, sillä moni hanke tai projekti hyötyisi harjoittelijan tekemästä työstä. Samoin moni harjoittelija hyötyisi siitä, jos lähellä oleva kunta tai mahdollisesti muu kunta, jossa opiskelija voisi asua harjoittelun ajan, voisi tarjota paikan. Koska monen opiskelijan valmistuminen viivästyy harjoittelupaikan puuttumisen takia, tulisi kaikkien kuntien tarjota harjoittelupaikkoja. Tässä korkeakoulut ja korkeakoulukaupungit voisivat olla aktiivisia korkeakoulukaupunkien naapurikuntien suuntiin, sillä yhteistyö voisi olla hedelmällistä.

Harjoittelupaikan saaminen tuntuu opiskelijasta lottovoitolta. Silloin opiskelija voi kokea, että häntä arvostetaan ja häneen uskotaan. Harjoittelu itsessään tuo arvokasta työkokemusta ja työelämätaitoja, vaikka harjoittelija olisikin jo keski-iässä. Sitä kautta voi alkaa myös hyviä ystävyys- ja kaverisuhteita.

Tulevissa kuntavaaleissa on syytä ottaa selville, miten äänestettäväksi harkittu puolue ja ehdokas suhtautuvat harjoittelupaikkojen luomiseen tai niiden lisäämiseen. Ehdokkailta kannattaakin kysyä, mitä he ajattelevat asiasta.  

Vaikka taloudellisesti monissa kunnissa on tiukkaa, ei 1300 euron kuukausipalkka kolmen kuukauden ajan tuo kunnan budjettiin suurta lovea henkilöstömenoihin. Aina voi kieltää asioita vedoten niukkaan budjettiin, mutta yhden harjoittelijan palkkaamisen kohdalla se on tekosyy.

t. Jukka

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset