Aikuisvihreitä ajatuksia Yhdenvertaisuuden puolesta

Kuinka monta vammaista valtuutettua saadaan kuntavaaleissa läpi?

Kunnissa päätetään paljon vammaisten asioista. Vammaiset ovat ihmisiä, jotka tulisi nähdä yhdenvertaisina kuntalaisina ja toimijoina muiden ihmisten kanssa. Kuitenkin monta kertaa vammaiset nähdään pelkkinä kuluerinä. Se on täysin väärä asenne.

 

On myös muistettava, että meitä vammaisia on kuntavaaliehdokkainakin. Niin, meitä. Olen siis itsekin vammainen, vaikka en mitenkään tyypillinen. Vammani ovat lähinnä käsissä ja kuulossa sekä puheen tuottamisessa. Tällä hetkellä Suomessa ei ole montakaan vammaista kunnanvaltutettua. Onkin aiheellista kysyä, kuinka monta meillä on näiden kuntavaalien jälkeen.

 

Vammainen ehdokas tulisi nähdä ehdokkaana, joka on ennen kaikkea koulutuksensa ja elämänkokemuksiensa tuottama kokonaisuus. Me vammaiset olemme ihan älykkäitä ja osaavia ihmisiä. Kukaan ei tiedä kaikkea, mutta silti jokainen meistä tietää paljon. Itsekin olen kasvatustieteen kandidaatti ja tiedän useita vammaisia pitkälle kouluttautuneita. Toisaalta tiedän, että moni vammainen ei ole pitkälle koulutettu, mutta syynä ei silloinkaan ole älyn puute. Asenteet vammaista kohtaan vaikuttaa varmasti koulutustasoon.

 

Moni vammainen, kuten vanhuskin, jää helposti neljän seinän sisälle. Moni on yksinäinen. Liian usein vammaisen näkee yksin tai avustajansa kanssa. Harvemmin vammainen liikkuu edes kaveriporukassa. Vammaisten sosiaalinen eristäminen tulisikin nähdä laajempana yhteiskunnallisena ongelmana.

 

Toivon myös, että mahdollisimman moni vammainen ja vammaisen läheinen käy huomenna äänestämässä. Vaikka vammaisuus ei näy nimilistasta, kannattaa tänään etsiä se puolue ja ottaa yhteyttä johonkin ehdokkaaseen. Reilu ehdokas osaa kertoa, kuka ehdokas omassa puolueessa on vammainen tai vammaisteemainen.

 

Äänestysintoa vaaleihin!

 

t. Jukka

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset