Aikuisvihreitä ajatuksia Yhdenvertaisuuden puolesta

AIDS - ajateltava asia

Tänään vietetään maailman AIDS-päivää. Se on sairaus, joka aiheuttaa monenlaista tuhoa. HIV ja AIDS ovat vaikeita sairauksia niille, joilla sairaus on. Läheisten tuska ja huoli sairaista omaisistaan ei jätä rauhaan. Lohduttomankin tuntuinen taistelu elämän puolesta onneksi antaa toivoa.

HIV tarttuu suonensisäisten huumeiden käytön ja suojaamattomien seksikontaktien yhteydessä. Tänään me kaikki voimme muistuttaa tästä asiasta esimerkiksi kannattamalla kondomin käyttöä seksikontakteissa.

AIDS jättää maailmassa monia orpoja lapsia vuosittain. Suurin osa näistä on kehitysmaissa. Siksi kehitysyhteistyöapukin on tärkeää.
Hyvä lukija, mitä ajattelet AIDSista ja HIV:sta?

t. Jukka

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

klerk (nimimerkki)

Suomessa on todettu HIV infektioita tällä vuosikymmenellä muistaakseni n. 2500 kpl. Vuosittain tällä hetkellä 200 kpl.?

HIV on eräällä tavalla näkymätön. Sen vuoksi veikkaan, että sitä ei oteta aivan tosissaan. Nykyäänhän on toimiva lääkehoito, mutta immuunikato on silti vakava sairaus.

Virossa ongelma on todella suuri ja suomesta tehdään tänä vuonna n. 700 000 matkaa sinne. Toki murto-osa seksimatkailijoita. Myös Thaimaa on ongelma.

Suomi on hoitanut melko hyvin tiedotuksen , mutta ongelma on lähimaat ja asiaan suhtautuminen.

Tartuntavaara homo- ja bi miesten keskuudessa on 20-30 kertainen, mutta suonen sisäisten huumeiden käyttäjien riskupolitiikka on ilmeisesti suomessa toiminut hyvin. Vieläkin paremmin toimisi, jos kaikki apteekit jakelisivat puhtaita kanyylejä ja ruiskuja.

Vanha demari (nimimerkki)

"Tartuntavaara homo- ja bi miesten keskuudessa on 20-30 kertainen,"

Eikö se ole itse asiassa lähes satakertainen? Jos tilastojen mukaan homo/bi- ja heteromiehillä on lähellä toisiaan olevat sairastumismäärät, niin pitäisi siinä kai ottaa huomioon, että homoyhdyntöjä on vähemmän.

Kun HIV alkoi levitä, sen luultiin leviävän vain homokontakteissa mutta ruton nopeudella. Setan pelko esti julistamasta sitä yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi, jolloin hoito olisi ollut pakollista. Kuppa ja tippuri olivat ainakin silloisen tiedon mukaan paljon vaarattomampia, mutta niistä voidaan ja voitiin määrärä pakkohoitoon Nythän tiedetään, että HIV tarttuu aika huonosti.

denotredame (nimimerkki)

tavanomaisessa heteroseksissä tarttuvuus on hyvin huono. Muistaakseni 1/200 on riski. tavanomaisessa kontaktissa ei tule verikontaktia kuten homosuhteessa (ahtaan paikan ja työstäjän rikkoutuessa). tietysti huumeväen keskuudessa leeviää koska käytetään 'käytettyjä' ruiskuja ja neuloja ja näin aina verikontakti.Kiva yksityiskohta tässä kotimaamme HIV historiassa oli kun asian ensimmäinen tutkija 'Kikka' Valle totesi että HIV 'asiakkaat' saivat muita tavanomasia sex tauteja. Siis oli ollut suojaamatonta sexiä. Kun Valle julkaisi tämän asian niin AIDS tukikeskus sanoi asiakkailleen: älkää menkö enää Vallen tutkimuksiin; Valle tuottaa 'kiusallista tietoa'....Hyvä esimerkki oli tämä nuorehko mies Roavniemeltä joka levitti asiaansa jopa makuuvaunuissa ja tiesi ongelmansa. Samoin tämän oliko nyt Espoon musta mies joka samoin tiesi ongelmasa mutta ei välittänyt siitä. Naisia oli useita muutama sai tartunnan. Ei voi välttyä ajatukselta että jotain perverssiä on em miesten psyykessä..

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

AIDS ja HIV tulivat Suomessa laajempaan tietoisuuteen joskus vuosina 1983-84. Tuolloin Sirkka-Liisa Valle toi kyseisen sairauden Suomeenkin tiedoksi.

Alussa tosiaan kuviteltiin, että kyseessä oli vain homoseksuaalien sairaus, mutta aika pian alkoi olla selvää, että kyllä se koskee ihan tavallisia heterosuhteitakin ja niin miehillä kuin naisillakin.

Sirkka-Liisa Valle julisti tuolloin joka puolella taudin vaarallisuutta ja kehoitti ihmisiä käyttämään aina kondomia seksisuhteissa, varsinkin vieraan kumppanin kanssa.

Pian ilmeni myös se tieto, että tautui tarttui ihmisestä toiseen likaisten huumeneulojen kautta. Samoin kuin verensiirroissa oli saattanut tulla joitakin tartuntoja, koska verenluovuttajia ei tuolloin vielä testattu HIV:n varalta.

Itselläni tapahtui synnytyksen kuluessa sellainen asia, että kaiken yrittämisen jälkeen päädyttiin hätäsektioon, jonka yhteydessä kirurgi osui isoon valtimoon ja menetin suuren määrän verta.

Seuraavana yönä sain neljä pussia verta. Kun sitten alkoi kuulua näitä Aids- ja HIV-asioita, päätin mennä terveyskeskukseen otattamaan tätä varten Aids-testin.

Kun astuin laboratorioon, niin hoitaja sanoi ensisanoikseen, että "oletko ollut etelässä humputtelemassa"?

Vastasin siihen, että en ole, mutta olen saanut vierasta verta. Hän hiljeni aika nopeasti tuon toteamuksen jälkeen.

No, onneksi tulos oli negatiivinen.

Nykypäivänä hoitajatkin ovat varmasti hiukan valveutuneempia kuin 80-luvun kollegat.

Eeva

Vanha demari (nimimerkki)

"4 Alussa tosiaan kuviteltiin, että kyseessä oli vain homoseksuaalien sairaus, mutta aika pian alkoi olla selvää, että kyllä se koskee ihan tavallisia heterosuhteitakin ja niin miehillä kuin naisillakin."

Seta oli huolissaan siitä, että asenteet homoja kohtaan kovenevat, mutta ei siitä, että kyseessä näytti olevan nopeasti leviävä sairaus. Tämän takia sitä yritettiin hyssytellä ja kääntää huomiota pois siitä, että se tarttuu todennäköisemmmin homosuhteessa.

Kun täällä on näitä lääkäreitäkin, niin pitääkö paikkansa erään urologin yksityisesti ilmoittama käsitys, että HIV ei käytännössä voi tarttua naisesta mieheen emätinyhdynnässä?

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

# 5

Ei tarvitse olla lääkäri vastatakseen tuohon:

Kyllä HIV voi tarttua tuossakin tapauksessa, totta kai.

Vanha demari (nimimerkki)

"Kyllä HIV voi tarttua tuossakin tapauksessa, totta kai. "

Voi olla, että olet oikeassa, mutta ei totta kai ole mikään argumentti. Tämä urologi oli sitä mieltä, että sitä ei haluta kertoa. Syytä voi arvailla, mutta olettaisin sen johtuvan siitä, että asian kertoja saisi Setan kimppuunsa.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

# 7

Eiköhän tuohon löydy satoja eläviä todisteita, jos mies on käynyt vaikkapa Virossa, Thaimaassa tai Gambiassa jne......kyllä sieltä tuliaisia lähtee mukaan, valitettavasti.

Puhuttiinhan alkuvaiheessa jopa niinkin, että aasialaisiin ei tauti tartu, eikä tarvitse pelätä vaikkapa Thaimaassa "paljaana huitelua."

Aika nopeasti homma kuitenkin muuttui täysin.....

Testin saa nopeasti, jos asia omalla kohdalla askarruttaa. Parempi se kuin epätietoisuus.

Hantta (nimimerkki)

"HIV ja AIDS on vaikeita sairauksia niille, joilla sairaus on". Älynväläytys.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Hantta, AIDS ei ole mikään pieni nuhanpoikanen.

Hantta (nimimerkki)

Syöpä on vaikea sairaus niille, kenellä se siraus on, mutta ei niille joilla sairausta ei ole.

krelk (nimimerkki)

HI- virus voi tarttua suojaamattomassa heteroseksissä. Siihen tarvitaan verikontakti.

Vanha demari (nimimerkki)

"12 HI- virus voi tarttua suojaamattomassa heteroseksissä. Siihen tarvitaan verikontakti. "

Kiitos tarkennuksesta. Tilastoista löysin maininnan, että niin ja niin monta tartuntaa on tullut heteroseksistä, mutta missään ei mainita, onko se tarttunut naisesta mieheen vain miehestä naiseen.

Epäilen (ellei toisin todisteta), että suurin osa tartunnoista on nimenomaan miehestä naiseen. Terveysviranomaiset eivät uskalla kertoa tätä, koska silloin kävisi selväksi, että miehelle yhdyntä miehen kanssa on satoja kertoja vaarallisempi kuin naisen kanssa.

Jos olisi joku tauti, joka ehdottoman varmasti tarttuisi vain heteroyhdynnässä, joka paikassa propagoitaisiin homoseksiä turvaseksinä.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Minusta tässä monet kommentoijat ovat tuoneet sen, minkä olisin halunnut välttää. AIDS ei ole vain homomiesten sairaus, vaan se on yksi osuus. Heteroseksitartuntojen määrä on nykyisin kuulemma suurempi kuin homoseksitartuntojen.

Maximus (nimimerkki)

Seksivalistus yleismediassa Aidsin vastaisessa taistelussa on aika lapsen kengissä tai lestadiolaisten sanelema, mikä näkyy tässä keskustelussakin.
Täällä puhutaan heteroseksistä ja homoseksistä sen enempää tarkentaen, että minkälaisesta seksiaktista on oikeastaan kyse. Hiv-viruksen leviämisen kannalta tuskin on oleellista eroa siinä, harrastaako anaaliseksiä hetero- vai homopari jos kummassakin tapauksessa "passiivisella" osapuolella on ko. virustartunta. Mutta se harrastaako suojaamatonta anaali - vai suuseksiä, erot tartuntariskistä ovatkin jo suuret.
Monesti valistuksessa tyydytään vain toteamaan, että virus tarttuu suojaamattomassa sukupuoliyhdynnässä, ikäänkuin se olisi koko seksin harjoittamisen kirjo. Suutelemista mainostetaan vaarattomana, mutta entä siten, kun kummallakin on ikenet veressä.
Parempaa valistusta tosiaan tarvitaan.

kristo (nimimerkki)

Tärkeitä asioita nostat keskusteluun, Jukka.

"Heteroseksitartuntojen määrä on nykyisin kuulemma suurempi kuin homoseksitartuntojen"

Faktoja pöytään, mutu ei riitä.

Suomessa tähän mennessä tilastoiduista Hivin seksitartunnoista
homoseksi, miehet 735
heteroseksi, miehet 353, naiset 210
(http://www.ktl.fi/ttr/gen/rpt/hivsuokotim.html)

Ottaen huomioon homojen suhteellisen pienen osuuden väestöstä heteroihin verrattuna on ilmeistä, että hivin kannalta homoseksi on huomattavasti vaarallisempaa. Tai siis pikemminkin anaaliyhdyntä (rektaaliyhdyntä kun helposti aiheuttaa pieniä haavaumia - verikontakti) on monin verroin emätinyhdyntää riskialttiimpaa.
Evolutiiviselta kannalta tämä ei liene järin yllättävää. ;-)
("Pilluunhan se kyrpä kuuluu, eikä toisen äijän karvaiseen perseeseen", opasti vanha härmäläisisäntäkin jälkikasvuaan.)

Huono huumori sikseen. Asia on tietysti vakava, eikä turvassa ole yksikään, ken suojaamatonta nussua vain hyvään onneen luottaen harjoittaa.
Järki käyttöön, toverit.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset