Aikuisvihreitä ajatuksia Yhdenvertaisuuden puolesta

Oikeistoa vai vasemmistoa?

Tällainen otsikko tuli mieleeni, kun mietin Vihreiden saamaa positiota politiikassa. Emme me Vihreät asettaudu tuolle perinteiselle akselille, sillä olemme edellä. :) Kuitenkin nykyaikana on hyvä pohtia sitä, miten oikeisto ja vasemmisto sijoittuvat ja onko Keskusta siltikään keskustalainen.

Otetaanpa sosiaalinen oikeudenmukaisuus tarkastelupisteeksi. Nähdäkseni siinä lähimpänä toiminnassaan ovat Vasemmistoliitto, sitten Vihreät, SDP, Kokoomus, RKP, Keskusta, KD ja PS. Näin ollen Vihreät olisivat melko vasemmistolaisia ja Kokoomus ja RKP keskustalaisia Keskustan ja PS:n ollessa oikeistoa.

Talouspolitiikka on toinen hyvä tarkastelunäkökulma. Sitä painottaa eniten Kokoomus. Seuraavaksi siinä ovat Keskusta, SDP ja Vihreät. Tämän jälkeen talouspainotteisuusjärjestys on musta tuntuu -asteikolla on RKP, Vasemmistoliitto, PS ja KD.

Hyvä lukija, mitä sinun mielestäsi oikeisto ja vasemmisto nykyisin ovat? Millä perusteilla tekisit jaottelua?

t. Jukka

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Porvari23 (nimimerkki)

Vihreät ovat Kokoomuksen puisto-osasto

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Olisiko sinulla tälle kommentillesi perusteluita?

klerk (nimimerkki)

"
Porvari23 kommentoi:
15.12.2009 19.11

Vihreät ovat Kokoomuksen puisto-osasto"

Aika tuore veto =)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Kun vihreitä nyt on jo aika monella oksalla, voi heitä tarkastella henkilöidensä ismien - arvojen - perusteella.

Ei sieltä demareita löydy, vassareita vain huipulta, mutta kentässä - siinä, joka kunnissa liki 40 miljardia egeä pyörittää - on aika porrrrvarrrrillista meininkiä ja henkilöitä.
Arvoiltaan, käytännön toimiltaan, mutta ei teoriassa.

Teoria tosin ei sitten paljoa ratkaise.
Meillä demareissakaan.

Etos ja moraali jos vielä erikseen katsotaan (mitä itseltä, mitä toiselta vaaditaan), ei sävytys hurjasti muutu. Ehkä ovat vähän likempänä sitten - metropolin ulkopuolella - Maalaisliittoa (Suomen keskustaa).

Jos sitten vielä taistolaiset (1970-luku) otetaan mukaan, ovat Sinikka Sokka ja Heikki Kinnunen jotenkin ne, jonka taakse Hautala ja Hassi soppelisti piiloutuvat. Haavisto taitaa olla Ele Alenius nuorena: Venäjä ei kelpaa!

Ode ja Susi-P eivät vasemmistoon istu, mutta Ode tosin on demarein vihreä.

Edellä, provosoituna, muutama mielikuva-huomio, jonka kuorrutukseksi sopii todeta, ettei puolueiden todellisista jyristä IRL saa sitten ollenkaan selvää IRL, jos ei tekijää ihan omin silmin näe. Meinaan, teoistaan.

Ermin Zec (nimimerkki)

Jos puhutaan taloudesta, niin kokoomus edustaa Suomessa sitä äärioikeistoa, siis taloudellisesti. Seuraavaksi tulee Keskusta, vaikka sen ainoa ero Kokoomukseen on maataloustuet. SDP oli ehkä ennen työvenpuolue, mutta Urpilaisen (joka muuten harkitsi Kokoomukseen liittymistä) ja Lipposen johtamat SDP on valunut kohti oikeistoa. Uskallan väittää, että nämä kolme puoluetta ainoa eroavaisuus on puolueväri.

Petsaus (nimimerkki)

Vihreäthän ovat yleisesti aisankannattajia sekä kokoomuksen puisto-osasto.

Myös talouden tuhoamisessa vihreät ovat hyviä.

Myös heidän erityinen suhteensa somaleihin on perin kummastuttava.

Vihreäthän ovat ehdoittaneet työvoiman värväyspistettä Somaliaan, mutta ei hätää vaikka murto-osa heistä täyttää pakolaisstatuksen roudataan niitä tänne jo 20 vuoden kokemuksella yhä tihenevässä määrin.

Tämän aamun somalipläjäys oli vertaansa vailla YLE:ssä, siinä taas somalikiintiöläinen sai valittaa sydämmensä kyllyydestä ja samalla suomalaiset hyyssärit kilpaa nyökkyttelivät, että aivan on teillä kauheaa.

Loppukaneetti somalin suusta suomen kannalta oli hirveä siis rahallisesti. Kuulemma on tulossa paljon ja runsaasti somaleita suomeen.

Kumma kun tänne osaavat. Mutta jos suomen somaliliiton puheenjohtaja näin osaa ennustaa niin älkää epäröikö. Hän ei valehdellut somalian tuleva pääkaupunki pohjoisessa on Helsinki.

Siitä kiitos Vihreille.

Petsaus (nimimerkki)

Kait Jukka tietää mitä somaliassa tehdään vammaisille?

Käyttäjän jonne kuva
Jonne P-K

Oikeisto pyrkii yksityistämään kaikkea, saamaan mahdollisimman suuren osan taloudesta vapaille markkinoille "näkymättömän käden" säänneltäväksi. Toisin sanoen oikeisto haluaa siirtää valtaa demokratialta markkinavoimille. Oikeisto haluaa jopa luopua koko demokratiasta ja siirtyä pääomien valtaan, sitä ei vain kehdata suoraan tunnustaa. Miten ihminen voi sen jälkeen torjua ilmastonmuutosta tai kehittää yhteiskuntia haluamaansa suuntaan, kun kaikki valta on kaavojen mukaan toimivilla suurpääomilla? Esim. Nokian budjetti on jo paljon isompi kuin Suomen valtion.

Vasemmisto haluaa pitää talouden ohjaksia demokraattisessa kontrollissa. Vasemmisto ei usko mihinkään näkymättömään käteen, vaan ihmisen järkeen, ja että vain sillä voidaan ratkaista ilmastonmuutoksen kaltaisia todellisuuden ongelmia. Vasemmiston ydinajatus on se, että yhteiskunta olisi ihmistensä näköinen, ja kehittyisi ihmistensä mukana kunkin ajan tarpeisiin sopivaksi. Tämä voidaan toteuttaa vain, jos demokratiaa kehitetään eteenpäin ja mahdollisimman suuri osa palveluista ja tuotannosta pidetään julkisessa omistuksessa, eli demokraattisessa kontrollissa.

Näin pähkinänkuoressa näen olennaisimman eron oikeiston ja vasemmiston välillä.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Petsaus: En tiedä, mutta sinä voit kertoa. Jos haluat ottaa maahanmuuttokriittisyyden oikeiston ja vasemmiston erotteluun, niin ole hyvä vain.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Jonne, kiitos asiallisesta kommentista. :)

Petsaus (nimimerkki)

Jukka:

perinteisesti somaliassa vammaiset tapetaan, aviorikkojat tapetaan, ruoskitaan.

Vaikka ilmeisemmin heitä hyyssäät niin kuinka rehellisesti somalit sinua lähestyvät?

Veikkaisin, että olet heille vain hyödyke joka hölmöyksissään jakelee taikarahaa heille ilmaiseksi.

Siis olettaisin, ett'ä somalit sietävät sinua vain ilmaisen rahan nimissä, edustathan heille rahapuoluetta.

Voin olla toki väärässäkin.

Käyttäjän jonne kuva
Jonne P-K

Vihreät on mielestäni sellainen sillisalaatti -puolue, joka tukee aina vallassa olevan puolueen linjaa, kunhan saa joitain vihreitä vaatimuksia vastalahjaksi, vai saavatko? Ovathan kaikki puolueet nykyään jo muutenkin järkivihreitä, mikä siis on Vihreiden rooli enää?

Toisaalta kannattavat palveluseteleitä ja palveluiden yksityistämistä, mutta toisaalta taas ajavat perustuloa, joka muualla Euroopassa on kuulunut vasemmiston agendaan, (joskin Vihreiden versio siitä olisi nykyistä sosiaaliturvaa heikentävä)...

Vihreiden eduskuntaryhmässä on ollut paljon entisiä oikeistolaisia, esim. Jyrki Kasvi (ent. nuorsuomalainen), Ville Niinistö (ent. kokoomusnuori), Osmo Soininvaara (hyvin talousliberaali)... toisaalta sitten vasemmistolaisiakin: Satu Hassi (ent. taistolainen), Anni Sinnemäki (ent. vasemmistonuori)... Sitten on kaikenlaisia outolintuja, joista ei oikein ota selvää.

Jos Vihreät ajautuvat vain nössöksi järkivihreäksi puolueeksi, niin mitä siitä enää hyödytään? Näin suurella kannatuksella pitäisi saada jo jotain aikaan. Saattaa olla vain haitallista, että hallitusneuvotteluihin osallistuu yhden asian ympäristöpuolue, koska muut puolueet voivat saada silloin neuvotteluvoimaa olemalla ei-vihreitä.

Frank (nimimerkki)

Kokoomuksen puisto-osastossa kamppailee tällä hetkellä ilmeisesti dogmaattinen ja "järkivihreä" siipi. Edellämainittu on tällä hetkellä niskan päällä.

Akateeminen pätkätyöläinen (nimimerkki)

Vihreä liitto on käytännössä vasemmistoa, sekä talouspolitiikan että yhteiskunnallisten näkemysten osalta. Jäsenistössä on tietysti pientä oikeistolaisvirtausta entisten liberaalien ja nuorsuomalaisten perintönä, mutta entiset ja nykyiset stalinistit ovat päässeet liiaksi päättämään puolueen linjasta. Nykyinen puheenjohtaja Anni "menisinkö SKP:hen vai vihreisiin" Sinnemäki on malliesimerkki nykypäivän vihreydestä. Hallituksessa on kiva olla, mutta vastuu ei oikein maistu, joten kannattajakuntaa kosiskellaan leikkimällä oppositiota.

Sinänsä jaottelu oikeistoon ja vasemmistoon on Suomessa aika turhaa, kun täällä ei ole varsinaista oikeistoa ollenkaan. Kolme suurta demaripuoluetta (SDP, Kok ja Kesk) pyörittävät alati kasvavaa byrokratiaa palkansaajilta niistetyiltä verovaroilla. Peesissä seuraa kolme vasemmistopopulistista liikettä (Vas, Vihr ja PS). Niiden lisäksi on kaksi yhden asian hihhuliliikettä (KD ja RKP) sekä epälukuinen määrä mitättömiä kommunistien perinneyhdistyksiä, jotka keskinäisen kinastelun lomassa jaksavat vielä odottaa Neuvostoliiton toista tulemista. Näistä sitten pitäisi jotakin vielä palkita vaalipäivänä äänellään... huokaus.

Porvari23 (nimimerkki)

Yks vihree puolueaktivisti sano miulle et politiikka (oikeisto-vasemmisto) ja ns. aate ei Vihreissä merkitse mittään. Tärkeintä on olla mukana hallituksessa, eli vaikuttaa ja olla mukana siinä pöydässä, missä päätöset tehdään. Vaikkei sais läpi ku muutaman oman jutun. Ydinvoima on siis jees, EU on jees, ministeriauto on jees, kansanedustajien palkankorotukset on jees ja lisää somaleita Suomeen on jees vihreiden mielestä. Suomenruottalaiset on jees ja 40-vuotiaana eläkkeelle kansanedustajan pallilta €4000/kk on jees. Vihreet ovatkin tälläinen jees-puolue. Jees lahjuksille ja jees puhtaalle energialle eli ydinvoimalle!

Markus Lehtipuu (nimimerkki)

On vain valtaa. Eliitti hamuaa valtaa, ja naamioi sen äänestyksiksi, puolueiksi ja oikeisto-vasemmisto-kiistaksi.

Itse asiassa eliitille sopii erinomaisesti se, että pienet ihmiset tappelevat keskenään kepun ja kokoomuksen ja demarien ja vihreiden eroavaisuuksista, ja ylläpitävät hirmuista vihaa kaikkia muita puolueita vastaan.

"Hajoita ja hallitse".

Me valtava massa, 99,999% kansasta, olemme vallan ulkopuolella, ja meidän etumme olisi oikeasti siirtyä suoraan kansanvaltaan, kuten mm. Sveitsissä.

Eliitti tekee ihan mitä huvittaa, minkä todistaa sattumapääministerimme toiminta, eikä meillä ylivoimaisella enemmistöllä ole mitään keinoa vaikuttaa, saatikka estää Matin miljardivahingot Suomelle.

Sen sijaan, että enemmistö yhdistäisi voimansa ja kaataisi meille vahingollisen eliitin rikokset, enemmistö tappelee pikkuasioista, puolueiden eroista, "pakkoruotsista", sosiaaliturvan kohdennuksista penneistä ja senteistä jne...

Valitettavasti enemmistö tulee huomaamaan liian myöhään, että meitä on viety kuin karjaa teurastukseen.

Suosittelen vaatimaan suoraa kansanvaltaa Sveitsin mallin mukaan. Siitä on hyvä alkaa. Unohtakaa puolueet ja keskittykää valvomaan ja vahtimaan eliitin tekosia. Ne eivät aina edes kestä päivänvaloa.

Porvari23 (nimimerkki)

Markus on oikeassa, kun Vihreistä on tullut suosittu valtapuolue, monet demarit liittyivät Hesassa Vihreisiin. Todellisuudessa demarit eivät menettäneet yhtään paikkaa Hesan kunnallisvaaleissa viime vaaleissa eikä Vihreät voittaneet yhtään uutta paikaa. Vihreiden kautta meni vaikuttamaan demareita, jotka totesivat SDPn olevan epäsuosiossa juuri nyt ja menivät vaikuttamaan vihreällä puoluekirjalla demariasentein.

Yks kokoomulainen sano miulle kerran, et jos haluat päästä pitkälle politiikassa ja olet oikeistolainen, liity SDPhen. Sitten sinua auttaa oma puolue ja oikeistopuolueet. Jos olet vasemmistolainen, liity Kokoomukseen ja tule tunnetuksi vasemmistolaisesti ajattelevana, niin sinun karriääriäsi tukevat oma puolue ja SDP ja Vasemmistoliitto. Jos heität päälle vielä jotain vihreitä teemoja, sinusta tulee ministeri Kokoomuksen ja ns. vasemmiston tuella.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

"Hyvä lukija, mitä sinun mielestäsi oikeisto ja vasemmisto nykyisin ovat? Millä perusteilla tekisit jaottelua?"

Pelkällä yksiulotteisella oikeisto-vasemmistoakselilla Suomessa ei ole varsinaisesti yhtään oikeistopuoluetta. Kaikki nykyiset puolueet kannattavat korkeaa veroastetta ja valtion sääntelyä monessa eri asiassa. Jopa oikeistopuolueena profiloitumista yrittävä Kokoomus esimerkiksi kannattaa alkoholi- ja rahapelimonopoleja.

Yksiulotteinen oikeisto-vasemmistoakseli on myös nykyään liian yksinkertaistava, jotta sillä voitaisiin kuvata nykyajan monimutkaista poliittista maailmaa. Tämän huomasi artikkelin kirjoittajakin pohtiessaan, että mihin kohtaan esimerkiksi vihreät nyt loppujen lopuksi tuolla oikeisto-vasemmistoakselilla kuuluisivatkaan.

Sanoisin, että vähimmäisvaatimus olisi poliittisen akselin laajentaminen kaksiulotteiseksi kentäksi, jonka tekee esimerkiksi The Political Compass -testi, jossa poliittinen näkemys on laajennettu kahden akselin koordinaatistoksi. Toinen akseleista on talouspolitiikkaan liittyvä, ja sen ääripäissä ovat kommunismi ja talousliberalismi, ja toinen akseli on henkilökohtaisiin (muihin kuin talous) asioihin liittyvä, ja sen ääripäinä ovat fasismi (valito kontrolloi koko elämää) ja anarkismi (valtio ei kontrolloi mitään).

Tarkemman määrittelyn lisäksi tuollaisen kaksiulotteisen kentän hyvänä puolena on sekin, että siinä on vaikeampi laittaa vastauksia paremmuusjärjestykseen.

Celsius (nimimerkki)

Vihreät ovat suureksi osaksi opettajia ja yliopiston palkkalistoilla istuvia. Ei siis ole yllättävää, että tavallista raskasta työtä ei ymmärretä. Vihreiden imago on myös vahvasti tavallista työtä tekevää duunaria halveksuva.

PS on kyllä lähempänä keskustaa ja vasemmistoa kuin oikeaa. PS:lle Suomen kansa ja tasa-arvo ovat tärkeitä asioita. Vihreille ja RKP:lle ovat muut kansat osoittautuneet suomalaisia (erityisesti köyhiä ja huono-osaisia) tärkeämmiksi. PS vastustaa myös EU:n kasvavaa päätäntävaltaa Suomeen ja haluaisi kansan enemmän päätöksen tekoon ("kyllä kansa tietää").

Onneksi kukaan ei ole vielä kutsunut PS:ää äärioikeistoksi. Euroopassa on vasemmistopuolueita, jotka listataan äärioikeistoon ainoastaan maahanmuuttopoliittisen näkemyksensä takia.

Kemisti (nimimerkki)

Aina ennen vaaleja Vihreät painottuvat sinne vasemman suuntaan, mutta sitten kun alkaa työnteko, niin ollaankin oikeistolaisia. Tuntuu, että puolueen perimmäinen tarkoitus on olla piikkinä lihassa kaikelle konservatiivisuudelle. Ihan vaan periaatteen vuoksi, eräänlaista isäkapinaa, tulkitsen.

Vihreissä korostuu erityisesti se, että ei osata tehdä korjauksia omaan politiikkaan. Jätkillä on samat mielipiteet kuin 90-luvun alussa, vaikka maailma on muuttunut, ynnättynä tietty kasalla uusia teemoja. Ydinvoima on maailman suurin mörkö, vaikka se on reaalisesti ympäristöystävällisin energiamuoto, ja turvapaikkaturisteja täytyy raahata Afrikasta, vaikka se ei ekologisesti tarkasteltuna ole missään mielessä järkevää.

nenä (nimimerkki)

Niin, mikäli tämän blogin perusteella voi yleistää, on puolueet mahdollista järjestää myös muuttujan "eheyttävä perspano - puolesta vai vastaan" perusteella. (Katso myös "Kettutyttöruokaa syövät homot"-kirjoitus)

Järjestys voisi silloin olla vaikkapa jotakuinkin seuraava:

vihreät, ehkä vassarit, sdp ja svedut, kok, kepu, ps, krist

Tällöin oikeiston ja vasemmiston sijaan kyseessä olisi edessä vai takana -vastakkainasettelu. (Tai vaikka ottavuus ja antavuus uroksen näkökulmasta tarkasteltuna)

Tämä kertonee karua kieltään, kuinka syvällistä keskustelua juuri tällä foorumilla voi ja kannattaa käydä. Kyseistä asiaintilaa vahvistaa valitettavasti myös tämä kommenttini, myönnän.

nenä (nimimerkki)

Heureka!

Olenpa ollut typerä.
Nyt vasta käsitin, mitä merkitsee vihreiden hölmöltä kuulostava slogan:

Ei oikealla eikä vasemmalla vaan edessä.

Timo Alanko (nimimerkki)

oikein mukava lukea, että kommentoijilla monella on ihan tullut mietittyä vihreiden asemaa poliittisella kentällä. Toiset sanoo, että vihreät on oppositioretoriikan hallituspuolue, toiset taas sanoo, että vihreät nyökyttelee kaikille ehdotuksille. Päättäkäähän jo :D Kokoomuksen puisto-osastokin on niin omaperäinen kommentti, että kannattaa olla ylpeä sen käyttämisestä.. cheech... mua itteäni on vähän mietityttänyt perustelut vihreiden porvarillisuudelle. Antti Liikanen sinänsä hyvässä tekstissään sanoi, että kentällä vihreät ovat aika porvarillisia arvoiltaan ja käytännön toimiltaan. Olisin mieluusti kuullut muutaman esimerkin.

Porvari tarkoittaa sanana oikeisto- tai keskustapuolueen kannattajaa, työväenluokkaan kuulumatonta usein varakasta henkilöä tai saamansa oikeuden perusteella kauppaa tai käsityöammattia harjoittava kaupunkilainen. Oikeisto taasen tarkoittaa konservatismia kannattavia poliittisia ryhmittymiä ja on lähtöisin Ranskan suuresta vallankumouksesta, minkä mukaan oikeisto vastustaa muutosta ja suosii perinteisiä arvoja, lisäksi esimerkiksi kansallismielisyys yhdistetään oikeistolaisuuteen. Konservatismi syntyi vastauksena niin valistusajattelulle kuin rationalismillekin, ja nimensä mukaisesti tarkoittaa "säilyttämistä" (lat. conservare = säilyttää). Se siis vastustaa liberalismia, ja pohjautuu uskonnolliseen viitekehykseen. Kyllä, konservatismi puolustaa markkinataloutta, niinkuin monet vihreätkin, mutta siihen nämä yhteneväisyydet jäivätkin.

Nyt, kun termit on hallussa, lähdetäänpä miettimään vihreiden politiikkaa:

kannattaa
aborttia (liberalistinen näkemys)
valikoivaa asevelvollisuutta (rationalismi?)
ammattiyhdistyksiä (vasemmistolainen)
EU:ta (globaali demokratia ja lokalisaatio),
sosiaalituet (vasemmistolainen)
progressiivinen verotus (vasemmistolainen)
pääomatuloverotus ansiotuloverotuksen tasolle (vasemmistolainen)

vastustaa
eläinkokeita (ehkä lähinnä rationalismia / humanismia)
kaikenlaista syrjintää (rationalismi & humanismi)
materiaalinen talouskasvu (ekologismi)
tuloerot (sosiaalidemokratia)

Tuolta ei saa oikeistolaista / konservatistista näkemystä edes rivien välistä. Voidaan toivottavasti jo unohtaa se. Se, etä vihreät kannattavat markkinataloutta, ei varsinaisesti tee vihreistä oikeistolaisia. Markkinatalous on järjestelmä, jossa hyödykkeen hinta päätetään markkinoilla, kysynnän ja tarjonnan mukaan. Jos ihan tarkkoja ollaan, niin vihreiden näkemys on lähinnä ehkä Keynesin markkinataloutta, jossa valtio pitää huolen, ettei markkinatalouteen pääse syntymään vääristymiä. Eli ei vapaata markkinataloutta.

Suomessa krisut on oikeistolaisia ja konservatiiveja, koksut ja sentteri on oikeistolaisia, mutta ei täysin konservatiivisia, demarit korostaa sosiaalidemokratiaa (talous ei sosialismia eikä kapitalismia), vihreät korostaa kaikessa ekologiaa sekä humanismia (talous uusklassista markkinataloutta), perussuomalaiset sosiaalipolitiikassa vasemmalla, muuten konservatiiveja, vassarit lähinnä sosialisteja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset