Aikuisvihreitä ajatuksia Yhdenvertaisuuden puolesta

Diabetesseulonnalla hoidettaisiin Suomea terveemmäksi

Diabetesta on monta tyyppiä. Yleisin ja salakavalin on tyypin 2 diabetes. Sitä sairastaa tietämättään moni, jopa yli sata tuhatta ihmistä. Itsekin kuuluin tähän ryhmään vuosikausia, mahdollisesti jopa kymmenen vuotta.

Moni pitempään blogiani seurannut onkin ehkä huomannut minun jääneen täältä pois. En tehnyt sitä tarkoituksellisesti. Minulla on ollut pitkään erittäin huono olo, jota en halunnut yhdistää mihinkään sairauteen. Kuitenkin jalkakivut, uupumus sekä muu ajoivat itseni hakemaan apua. Jotenkaan en halunnut uskoa, että minulla olisi masennus ja ADHD, vaikka ne tulivat myös mieleeni. Sain pitkän ajan nopeasti YTHS:lle, jossa terveydenhoitaja kuunteli minua tarkasti ja järjesti minut niin fysioterapeutille kuin lääkärillekin, jolle pääsin noin puolentoista kuukauden kuluttua. Tähän vaikutti itselläni ollut mahdoton piikki- ja toimenpidekammo, joka oli yhtä poikkeusta lukuun ottamatta estänyt verikokeiden ottamisen sitten vuoden 1994. Välillä kävin terveydenhoitajilla lähinnä verenpaineen ja painon mittauksessa.

Kävin 1.3. antamassa verinäytteen (6 putkea). Päivä oli alkanut surullisissa merkeissä, kun perheemme vanhempi kissajäsen (s. 1998) oli menehtynyt luonnollisesti. Pari tuntia näytteen antamisen jälkeen YTHS:n lääkäri soitti, että minun tulisi pikaisesti tulla sinne hakemaan lähete sairaalaan, sillä minulla oli korkea paastoverensokeri (19,9). Menin sitten sairaalaan, kun olin järjestellyt asioitani. Siellä minulta otettiin taas verikokeita. Pääsin kuitenkin pois parin tunnin kuluttua.

Pitkin kevättä tilanne on elänyt. Verensokerini on ollut laskemaan päin, mutta välillä tilanne on ollut sitä, että takapakkia on tullut. Tässä välissä se kävi ennen pääsiäistä 7,8:ssa (ei-paastoarvona), mutta nousi sitten taas 14,1:een, kun vahvempi lääke oli loppunut pariksi päiväksi pääsiäisen aikaan. Sitten tilanne on elänyt. Toukokuun puolivälissä lääkitystä vahvennettiin. Sitten paastoarvo tipahti 6,8:aan, mutta siitä taas nousi ja nyt on ollut 7,9 parissa viime mittauksessa.

Sanomattakin on selvää, että diabetekseni on ollut olemassa vuosikausia. Kyllä, olen ollut melkein koko aikuisikäni ylipainoinen, välillä reilummin ja välillä vähemmän.. Nyt lääkityksen myötä painoni on tippunut, vaikka huomaan olevani sokeriaddikti. Vajaa 10 kiloa olisi matkaa normaalipainoon. Toki suru ja stressi vaikuttavat siihen, miten tulee syödyksi. Esimerkiksi perheemme nuorempi kissajäsen (s. 1999) jouduttiin viemään ikiuneen 21.5. Sen jälkeen vähän aikaa jaksoin katsella syömisiäni, mutta kesäkuun alussa en niinkään välittänyt asiasta.

Miten olisi voitu estää tai välttää tämä tilanne? Esimerkiksi viisivuosittainen terveystarkastus, johon kutsuttaisiin aina viiden vuoden välein, olisi voinut auttaa minua. Samassa kutsussa voisi olla ohjeet siihen, jos käynti terveydenhoitajalla pelottaa. Samassa yhteydessä voitaisiin ohjata lääkärille, jos näyttää siltä, että joitakin oireita on. Näin ollen lääkäri voi määrätä verikokeisiin tai vastaavasti esimerkiksi terveydenhoitaja voi mitata verensokerin.

Mitä aikaisella diagnoosilla voidaan estää? Esidiabeteksen kohdalla voitaisiin saavuttaa vielä terveempiä elintapoja ja estää diabeteksen puhkeaminen. Toisaalta myös diabeteksen kohdalla verensokerin tasapainoon saaminen antaa paljon työkykyä ja terveyttä. Itseni kohdalla erilaisia tulehduksia varsinkin viimeisen viiden vuoden aikana on ollut enemmän kuin tarpeeksi. Olen kokenut yhä pahenevaa väsymystä. Migreenit yleistyivät vauhdilla. Olin yhä kiukkuisempi ja aloin räjähdellä tosi helposti. Luulin sairastavani laktoosi-intoleranssia. Nyt lääkityksen vaikutettua nämä oireet ovat jääneet pois. Lisäksi jalkasäryt ovat vähentyneet. Mikä parasta, olen saanut itseäni opiskelukuntoon ja tehnyt nytkin monia opintoja. Viimeiset viisi vuottahan opintoni ovat laahanneet ja opiskeluintoni on ollut kateissa melkein kokonaan.

Säästäisimme paljon terveysmenoissa, jos jatkossa aina 20-vuotiaista viiden vuoden välein tarkastettaisiin ihmisten terveys. Se voisi muuttaa yleistä terveydentilaa. Mikä parasta, hyvin hoidettu yleisterveys vaikuttaa ihmisten mielialaan. Tällöin ihmiset olisivat varmasti onnellisempia ja jaksaisivat paremmin niin arjen hallinnassa kuin elämän haasteissakin.

Ystävällisin terveisin,

Jukka Väisänen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Nykyään piikkikammoisella on helpompaa kuin ennen. Koko ajan tulee parempia lääkkeitä, insuliinipumppuja kokeillaan jo kakkostyypin diabeetikoille ja verensokeriakin voi mitata eri tavoin. Kaikki uusi vain maksaa. Samoin maksaa kansanterveydestä huolehtiminen, johon seulonnatkin kuuluvat.

Hallitus on siirtänyt kustannuksia sairaille vähentämällä lääkkeiden korvattavuuksia. Köyhän on turha edes haaveilla parhaista mahdollisista hoidoista. Mielipuolinen säästäminen kostautuu sitten diabeteksen huonompana hoitona, joka johtaa diabeteksen lisäsairauksien kasvuun. Suurin osa diabeteksen kustannuksista syntyy pitkälle edenneestä, huonossa hoitotasapainossa olevasta, diabeteksesta.

Toivottavasti tulevaisuudessa panostetaan diabeteksen ehkäisyyn ja hyvään hoitoon koska se tuo merkittäviä säästöjä nykyiseen säästölinjaan verrattuna. Jos ei sitä heti ymmärrä, kannattaa vielä kerran miettiä sitä, että suurin osa diabeteksen kustannuksista, jotka siis ovat valtavia, tulee huonosti hoidetusta, pitkälle edenneestä diabeteksesta.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Juurikin näin, Ville! Nykymenolla tilanne on se, että itse toimeentulotukiasiakkaana saan "ilmaiseksi" lääkkeeni. Mikäli sattuisin nettoamaan saman verran palkkatulona, olisi tilanne täysin toinen. Vaikka saisinkin noin 65 prosentin korvauksen, minulla olisi maksettavaa reilu 60 euroa kolmelta kuukaudelta.

On selvää, että seuraavan hallituksen tulee huolehtia nuo järjettömät lääkekululeikkaukset pois. Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto tietenkin maksaa, mutta kuten mainitsit, hoitokuluja tulee juurikin tästä, kun tilanne etenee liian pitkälle.

Juha Hämäläinen

Pakollinen säännöllinen terveystarkastus on saatava voimaan.

Yksilön itsemääräämisoikeus ei voi tarkoittaa sitä, että tuon kunnioittamisen seurauksena muhivat sairaudet jäävät muiden maksettaviksi.

Varhain tehty diagnoosi on kaikkien etu ja valtava kustannusten säästö.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Samoin se ennaltaehkäisy on erittäin merkittävässä roolissa. Vaikka olenkin ollut lakto-ovovegetaristi jo vuodesta 1996, ei sekään ole estänyt terveysongelmia, joskin se on saattanut lieventää niitä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ongelmana ei taida kuitenkaan olla, ettei yksilöt halua mennä terveystarkastukseen. Pikemminkin sinne ei pääse. Työterveyshuollossa tarkastetaan lakisääteisesti terveyttä silloin tällöin, julkisella puolella ei aikuiselta koskaan, jos asiakas ei sitä itse erityisesti vaadi. Jos haluaa tarkistaa verikokeen avulla tilanteensa, siihen pitää varata erityinen aika lääkäriltä. Joskus monia vuosia sitten kävin sellaisen tarpeen vuoksi terveysasemalla ja lääkäri kysyi, miksi tulin sinne.

Siinä tulee melkoinen kynnys huolehtia itsestään, jos sinut nähdään pelkkänä kulueränä ja lääkärin tärkeän ajan tuhlaajana. Onhan se tietysti ajan tuhlausta, että verikokeen takia pitää varata lääkärille aika, mutta järjestelmä on itse asettanut pääosin näennäisistä säästösyistä näitä järjettömiä esteitä aktiiviselle terveydestä huolehtimiselle.

Sairaudet olisi hyvä saada hoitoon nopeasti. Siihen pakollisia tarkastuksia parempi keino on mahdollistaa itsestä huolehtiminen tarjoamalla paremmin terveyspalveluja kaikille. Toki pakolliset tai ainakin kaikille järjestettävät vapaaehtoiset terveystarkastukset auttaisivat myös, mutta ensin pitäisi saada edes nämä perusasiat kuntoon.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Itselläni on tässä sellainen jännä tilanne, että olen sekä YTHS:n että kaupungin terveydenhuollon asiakas. Ylipäätään olen ymmärtänyt, että monet jättävät menemättä terveydenhuoltoon vain siksi, ettei heillä ole siitä positiivista mielikuvaa. Ainakin itseäni on hoidettu erittäin myönteisesti.

Käyttäjän JuusoPeuraharju kuva
Juuso Peuraharju

"Tähän vaikutti itselläni ollut mahdoton piikki- ja toimenpidekammo, joka oli yhtä poikkeusta lukuun ottamatta estänyt verikokeiden ottamisen sitten vuoden 1994."

Lähipiirissä on henkilöitä, jotka kyseisestä ongelmasta kärsivät. Nykyään kun tuon vain ilmoittaa etukäteen, niin erittäin ammattitaitoiset hoitajat ovat osanneet tehdä tilanteesta siedettävän.

"Säästäisimme paljon terveysmenoissa, jos jatkossa aina 20-vuotiaista viiden vuoden välein tarkastettaisiin ihmisten terveys."

Erittäin kannatettavaa. Ehkä väli voisi olla vielä lyhyempikin?

"Diabetesta on monta tyyppiä. Yleisin ja salakavalin on tyypin 2 diabetes. Sitä sairastaa tietämättään moni, jopa yli sata tuhatta ihmistä. Itsekin kuuluin tähän ryhmään vuosikausia, mahdollisesti jopa kymmenen vuotta."

Tsemppiä! T: Kohtalotoveri.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Aivan. Itsekin sain puhua ja kertoa asiasta kunnolla, ja sekin auttoi. Lisäksi viime vuonna tapahtunut raju hammastulehdus turvotti oikean puolen kasvoistani ja silloin jouduin osaverinäytteeseen. Nyt tilanne on muuttunut melkein täysin, sillä vain pieni inhon tunne tulee ottamishetkellä.

Ehdottamani väli voisi olla lyhyempikin, mutta mietin myös terveydenhuollon resursseja. En tiedä, kuinka paljon työttömiä terveysalalla on, mutta uskoisin, että varoja tulisi siirtää enemmän terveydenhuoltoon, jotta voitaisiin esimerkiksi joka toinen vuosi tarkastaa ihmisen terveyttä.

Tsemppiä myös sinulle, Juuso!

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kakkostyypin diabeteksen hoitaminen insuliinilla on kuin hoitaisi alkoholismia alkoholilla; se helpottaa potilaan oloa lyhyellä aikavälillä mutta pahentaa sairautta pitkällä aikavälillä.

Kakkostyypin diabetes johtuu siitä, että elimistö on vuosikaudet joutunut tuottamaan liikaa insuliinia ja on vähitellen turtunut insuliiniin. Se, että elimistö on joutunut tuottamaan liikaa insuliinia, johtuu puolestaan siitä, että on syöty/juotu liian usein liian paljon liian hiilihydraattipitoista ravintoa.

Paras hoito on vähähiilihydraattinen ruokavalio: vihanneksia, lihaa, kalaa, kanaa, munia, voita. Ruokavalioon ei kuulu peruna, riisi, makaroni, leipä, murot, puuro, velli, kiisseli, putinki, ylipäätään viljatuotteet, limsat, tuoremehut (sisältävät saman verran sokeria kuin Coca-Cola; katsopa piruuttasi tuoteselosteita seuraavan kerran kun käyt kaupassa), lonkerot, siiderit, oluet ym. runsaasti hiilihydraattia sisältävät tuotteet.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Olisiko sinulla antaa tietellistä tutkimustietoa kertomasi tueksi? Aihe kiinnostaa kyllä kovastikin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #11

Ei virallinen suositus diabetesruokavalioksi ole hiilihydraattipainotteinen. Ei tosin ole myöskään hiilihydraattikammoinen, toisin kuin erilaiset gurujen ihmeruokavaliot. Kenenkään ei kannata ruveta lihansyöjäksi diabeteksen vuoksi, koska kasvissyönti ehkäisee ja parantaa diabetesta. Energiaa saa tarvittaessa ruokavalioon lisäämällä hyvää kasvirasvaa, esim. avokadoa, pähkinöitä ja oliiviöljyä. Proteiinia saa myös hyvin kasviksista, esim. pavuista, tofusta ja pähkinöistä. Kasvisruokavalio ei tarkoita hiilarien mässäilyä ja sitä tosiaan kannattaa välttää. On aika yksilökohtaista, mitkä ruuat nostavat verensokeria, siksi mikään yleinen ihmedieetti ei toimi.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen Vastaus kommenttiin #12

Juurikin näin. Silloin, kun ryhdyin lakto-ovovegetaristiksi, olivat pullat, viinerit ja suklaat iso osa ruokavaliotani. En aio ryhtyä lihansyöjäksi, enkä muuksikaan sekasyöjäksi.

Tänä aamuna verensokerini oli muuten 7,2, joka alkaa olla lähellä tavoitearvoja.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen Vastaus kommenttiin #11

No on niitä suomalaisiakin kertomuksia kuten lääkäri Matti Tolonen, kotisivut ja kerto että Kuusamon kanttori parani diabeteksesta ja lääkäri Kuusela ja Tolonen ovat Tolosen kotisivuille tehneet ladattavan diabetes ohjeenkin ja VHH--Terveysravinto, niin siellä lääkäri Raasta suosittaa 19 g kerralla hiilareita aterialla diabetikoille.Kasviksissa on hiilareita mutta kaloissa ja lihassa ei ole ja juusto ja on makkaroita joissa hiilareita on vähäsen vain. Kaura on semmonen joka tasaa verensokeria vaikka kaurassa on hiilareita ja samoin ohra,mutta ei vehnä ja mehut, mehut siksi, että niissä ei ole kuituja. NO speltti venhä, niin siinä on kuituja paljonkin. Sitten pitää huomioida se, että tuotteessa lukee hiilarit ja sitten siellä on kohta jossa sanotaan paljonko niissä hiilareissa on sokeria jne.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No Diabetes 2 on ihan yksinkertai juttu, verensokeri pysyy varmasti 2 tuntia ruokailusta, jos syö useasti päivässä ja joka syönnillä pistää ylös hiilarit ja proteiinit että päivän lopussa voi laske paljonko sain hiilareita ja proetiineja. Lääkäri Matti Tolonen suositta hiilareita vain 110g päivä diabetes 2 ihmisille ja Lääkäri P Raasta suosittaa kerta-annoksena vain 19 g hiilareita aterilla, se pitää osata laskee hiilarit ja proteiinit siitä mitä syö ja syö useasti ja sitten pitää liikkua päivittäin sillai että tulee hengästys ja nostaa vaikka puntteja ja kävellä portaita ja kävley heti melkein heti syönnin jälkeen ja voimistella. Eräs henkilö lopetti metformen käytön, koska alko käyttää kurkumaa ja inkivääriä ja syö vain useita aerioita päivässä ja kerran hiilarita vian 19-20g ja ruotsalaisilla on eräs ryhmä, niin he syövät vain hiilareita vain 20-50g päivä. Hiilihydraattihan sisältää sokeria kuten rypäle ja ruokosokeria ja selluloosa on se ravintokuita joka ei sula ihmisessä. Rasvoja pitää syödä monipuolisesti ja yrttejä, kasviksia ja kaura, kaura tasaa verensokeria, eräs henkilö syö aamuisin kauraa ja toisinaan kauraa useastikin , puurona tai leipänä ja sitten ottaa hiukan kasviksia, kalaa, lihaa, kananmunan aamuisin keitettynä, maitoo sitten on vain 1dl tai sitten parempi on juoda piimää ja jogurtti, gefiluspiimä ja olo jogurtti Valion ja Valion kauramaito on hyvää ja viilejä pitää ottaa ja saada hyviä bakteereja hapantuotteista, juusto, piimät, mustikka, jogortti, viilit,tomaatti, tuorekurkku ja venäläinen suolakurkku, kasviksia, noista saa hyviä bakteereja suolistoon ja kaurasta kuitua jota bakteerit tärttee suolistossa ja erään henkilön ruoka ohje on tämä:

1.aamulla ensin vatsaan hiukan viiliä, piimää, jogorttia ja 1dl maitoo, rasvaista maitoo, siten kahvia 2dl ja pieni kaurakeksi, ei vehnäpullia, makeisia, mehuja, limukota, ei tupakkaa ja alkoa

2.Sitten pitää olla väliä ainakin 2 tuntia ja sitten syö kaurapuuron, alle 2dl kauraa, suolaa, rasvaa ja vettä ja kananmuna ja sitten päälle henkilö ottaa inkivääria 1 teelusikka ja smaoin kurkumaa( aasialialaiset ovat tutkineet kurkumaa ja tietoa löytyy inkivääristä ja kurkumasta

Sitten pitää alkaa kuluttaa sitä mitä söi heti ja sitten useasti ateioita päivässä ja kerralla vain n20g hiilareita, niin että täyteen tulee 110g päivä , proteiineja saa paljonkin syödä jotain ainakin 30-40g päivä, nyt ei pidä pitää ohjeena ravitsemusneuvojien valtion ohjeita, niissä on liikaa hiilareita ja sokeria. Pitää karsia lisätty sokeri pois ja juoda vihreetä teetä ja sitten kannattaa katsoa lääkäri Matti Tolosen kotisivut , siellä on didabetes ohje yhdessä lääkäri Kuuselan kanssa Tolosella ja sitten on blogi VHH-Terveysravinto

Kannatta siis syödä kauraa ei vehnää, kauramaito,piimät jogurtit, viilit marjoja pikkusen kerralla, samoin kasviksia pikkusen kerrala ja yrttejä, vihree tee ja vähän kahvii ja paljon liikuntaa. Henkilöllä joka syö ylläolevasti pysyy veren sokeri 2 tuntia ruokailusta 6.3--7 välillä ilman metforme lääkettä. Diabetes 2 ei voi syödä kerralla kuin korkeintaa 20 g hiilareita ja ei vehnää ollenkaan, ei vehnä kahvipullia edes, ei karkkeja, alkoo tupakkaa ei olutta ja mehuja, kivennäisvesi käy sitä voi juoda

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Toimii jos syö ruokia jotka eivät nosta verensokeria nopeesti kuten kaura, inkivääri, kurkuma, yrtit, kanamuna , kala , liha, eli ruuat joissa ei olekaan hiilareita kuten kalat ja kananmuna. Ruualla pystyy hoitamaan diabeteksen 2 ilman lääkettä jos syö vähän kerralla ja useasti ja alkaa sitten kuluttaa sitä mitä söi, sillaihan autossakin bensa kuluu kun sillä aletaan ajamaan. Eräs henkilö joka syö vain kerralla hiilareita n 20g hänellä pysyy ilman metforme lääkettä ja insuliinia verensokeri m 6.3--7 välillä, mutta hän syökin useasti päivässä ja kuluttaa syömänsä ruokaa, liikunta, työnteko, työnteolla pitää saada kulumaan ruoka, mitä söi tai liikunnalla. Jos on kevyt työ,sitten pidiä tankata jos ei kuluta sitä mitä syö. Varmasti verensokerit tippuu, jos alkaa pokasahalla sahamaan saunapuut

Siis läääri Raasteen ohje on , kerralla vain 19g hiilareita ja lääkäri Matti Tolosen ohje on että yhteensä päivässä vain 110g hiilareita, jotku ruotsalaiset diabeetikot 2 syövät vain 50 g hiilareita päivässä tai jopa vain 20g jne

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Painon saa putoamaan jos vähentää hiilareita koska ne sisältää sokeria. Ei se rasva ole tässä se joka lihotta ihmisiä, hiilarit ne lihottaa ja se että ei kuluteta ruokaa, eli pannaan autoon bensaa ikääkuin enemmän mtä auto voisi kuluttaa jne

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Se pitää osata laske hiilarit siitä mitä syö aterialla ja samoin proteiinit ja suola ja rasvat voi laske kaavalla jos tietää kalorimäärän ja hyviä bakteereja pitää hankkia itelle

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Esim tuorekurkku nostaa insuliinia ja haima tuottaa enemmän sitä siksi että tuorekurkussa on eräs hormooni ja siinä on vihreetä jota aivot tarttee jne.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset