Aikuisvihreitä ajatuksia Yhdenvertaisuuden puolesta

Mies, olet ihana!

(Pahoittelut tekstini sukupuolikaksiääripäisyydestä ja sukupuolioletuksellisuudesta. Katson asian olevan kuitenkin mieserityinen.)

Mies, miltä tuntuisi, jos joku toinen mies kutsuisi sinua ihanaksi mieheksi? Mitä ajatuksia se herättäisi? Miltä sinusta tuntuisi kutsua toista miestä ihanaksi?

Sain itse eräässä internetin palvelussa tietää olevani ihana mies. Olin varsin otettu siitä. Laitoin heti perään viestiä, että nimittäjä on itsekin ihana mies. Ymmärsin myös, että kyse on eräänlaisesta sosiaalisen median kampanjasta.

Kampanja sisältää tärkeitä asioita. Tiedetään, että usein suomalaisten miesten on hankala näyttää varsinkin positiivisia tunteita toisiansa kohtaan. Läheisyydestä miesten kesken annetaan helposti homon leima. Sinänsä homoudessa ei ole yhtään mitään väärää, mutta siinäkin helposti tehdään helposti aivan vääriä oletuksia. Heteroseksuaalinen mies voi olla esimerkiksi biromanttinen tai jopa homoromanttinen. Samoin biseksuaaliset miehet usein homoutetaan ja ikään kuin kielletään heiltä heteroseksuaalisen suhteen mahdollisuus.

Toisaalta itse ihanuuden määritelmä on subjektiivinen. Moni mies on mielestäni ihana, koska antaa aikaansa minulle ja on minua kohtaan empaattinen. Toisaalta joku mies on ajatusmaailmaltaan ihana, kun esimerkiksi pitää heikompien puolta. Ihanuus on subjektiivista.

Kannustan kaikkia miehiä nyt tunnustamaan toisten miesten ihanuuden sosiaalisessa mediassa. Tunnus kannattaa laittaa mukaan ja se on #ihanamies - näin voit nähdä, kuinka moni osallistuu tähän mukavaan juttuun mukaan.

Ihanin terveisin,

Jukka

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

No itse käsitän "ihana" sanan niin, että se on joku hyvän tyypin ja suloisen välimuoto. Suloinen ei ole se sana millä hetero haluaisi toisen miehen itseään kutsuttavan, eikä siten ihanakaan. Tosin naisen sanoessa ihanakin voi kuullostaa hyvältä rippuen kontekstista.

En ollut kuullut tälläisestä kampanjasta. Onko siinä nyt tarkoitus kutsua miehiä pelkästään ihanaksi vai voiko muitakin positiivisia sanoja käyttää? Mikäli voi, se on ihan loistava kampanja. Monet miehet kaipaavat kehumista, oli sitten parisuhteessa tai sinkku. Mediassakin kun lynkataan miehiä jatkuvasti.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ajattelin ihan samaa kuin Toni.

Koitin miettiä että mitä tai ketä olisin koskaan kuvaillut sanalla "ihana" mutta se ei taida kuulua sanavarastooni. Mies, nainen, lapsi, lemmikkieläin, hyvä vene, seura, loma tai ruoka voivat olla "ihan mahtavia" tai "hienoja" tai "upeita" mutta ihania ne eivät ole.

Tosin suhtaudun erilaisiin sosiaalisen median kampanjoihin aika olmisti enkä itse haluaisi saada positiivista palautetta vain siksi, että me nyt osallistutaan tällaiseen kamppikseen.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

On ihanaa opetella sanan 'ihana' käyttö. Positiivisuuden näkeminen ja esiin tuominen ovat voimavarojamme.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Mitä, jos miehet alkaisivatkin pitää toisiaan suloisina? Vaarantuisiko siinä heterous oikeasti jotenkin? Miksi se olisi vaara?

Tämä kampanja tuli esille Twitterissä. Ihana kampanja tämä on. :)

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Ymmärrän, että kaikilla vihreillä ei ole maskuliinisuus ihan kovassa huudossa. Ei siinä mikään vaarannu, se vaan kuullostaa tyhmältä, tai vaivaannuttavalta. Mitäs jos vain puhuttaisiin upeasta, hienosta, tai mahtavasta miehestä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Miehelle voi sanoa "hyvä jätkä", samoin reippaille nuorille naisille.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Onko "olet ihana mies" jotenkin joltakulta pois?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Paska haisee, kukka tuoksuu.Nainen on ihana,mies hyvä jätkä.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Ai niinkö todellakin? Tulkintoja on monia.

Juha Hämäläinen

Nämä kommentit tulevat itsestään eikä itselläni niihin kuulu sanoa miehelle, että hän on ihana. Saat sanoa, mutta tuo ei kuulu omaan sanavarastooni miesten kohdalla eikä edes naisten. Mies on miehekäs tai komea uros, muttei ihana. En haluaisi tulla kutsutuksi ihanaksi. Toisaalta riski sille on hyvin pieni.

Nainen on mm. hyvännäköinen tai seksikäs, mutta ei ihana. Ihana on sanana hyvin feminiininen.

Voin sanoa, että koiranpentu on söpö. Mutta ihana jää tässäkin yhteydessä naisten käyttöön.

Mutta näin monien muidenkin sanojen väärinkäytön kohdalla. Mikään ei ole viileää paitsi vesi tai sää. Mikään ei ole koukuttavaa. Mitään ei postata tai spämmätä. Eikä mitään tiliä ole kuin pankissa eikä sitä siis myöskään päivitetä.

Jokaisella on tapansa ihastella tai manata toisia ihmisiä.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Mikset haluaisi tulla kutsutuksi ihanaksi?

Juha Hämäläinen

#14. Kaksi syytä. Se saisi minut tuntemaan itseni naiseksi. Ja toisekseen en ole rehellisesti sanoen ihanan kriteerien sisällä.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen Vastaus kommenttiin #28

Mistä johtuu, että tuntisit itsesi naiseksi? Muuttaisiko yksi sana koko sukupuolisuutesi?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #31

#31. Ei vaan pelkäisin lausujan olevan puppe, joka lähentelee.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Onko ihana mies vähän kuten komea nainen?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nainen voi olla "komea ilmestys".

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Tietenkin voi! Moni onkin sitä.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Sen jokainen määritelköön ihan itse!

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Monenlaista kampanjaa käydään, jotta ihmisten seksuaaliset vietit saataisiin sotkettua pois luonnonmukaiselta ja terveeltä pohjalta. Sanotaan nyt suoraan, että taustalla on primus motor'ina sielunvihollisen, sen itse saatanan, lanseeraamat offensiivit.

Väisäsen mainostama kampanja on hyvä esimerkki päällisin puolin harmittomalta näyttävästä tempusta. Mikäs sen ihanampaa kuin ihana! "Ihanaa leijonat ihanaa" oli humoristinen slogan aikanaan tietyssä vaiheessa. Kyse ei kuitenkaan ollut leijonapelaajien keskinäisestä vokottelusta. Eipä tosiaan.

Etymologia sanalle ihana:
sanasta iha, joka murteissa ja sukukielissä on merkinnyt ’halua, kiimaa’, ’mielitekoa’ ja ’suloutta’ https://fi.wiktionary.org/wiki/ihana

Armon Vihreiden varapuheenjohtaja on ikävä kyllä buustaamassa seksuaalissävytteistä indoktrinointia, jonka perimmäinen tarkoitus ja päämäärä on selkeästi antikristillinen. Vastapainoksi ja rohdoksi tarjoan Jukka Väisäselle kansallisrunoilija J.L.Runebergin miehekästä linjaa teemalla "Äl' yli päästä perhanaa":

”Hyv' on", hän huutaa, "niin, kas niin, sa poika urhoinen, äl' yli päästä perhanaa, niin, vielä hetkinen! Noin suomalainen taistelee, se vasta soturi. Avuksi, pojat, rientäkää, tuo meidät pelasti."”

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Sä sitten jaksat olla aina yhtä ihana.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Kiitos ihanasta viestistäsi. :)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sinun olisi pitänyt kirjoittaa: "Ihana Väisänen, ihana!"

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Sinun ei pidä sanoa minulle mitä minun pitäisi kirjoittaa, vaikka ihana oletkin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #22

Ihanasti pidit puolesi, Mika.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #43

Mieluummin lihava kuin typerä.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Mika, sinä olet sitten ihana! :)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

En vihaa sanaa "ihana", eikä se ole minulle muutenkaan vastenmielinen. Mutta: en käytä sitä kuin yhdessä tietyssä yhteydessä. Kun nainen on ihana, sen huomaa varmasti, ja silloin sana on jokseenkin ainoa oikea, myös ja varsinkin miehen käyttämänä.

Voisinko kuulla olevani "ihana mies", ja nauttia kuulemastani? Jos sanojen takana olisi Mirkku, luultavasti. Jos Markku, voisivat pasmani ainakin jossain määrin seota. Mutta nykyään on muistettava, että ihanaksi määritteleminen kuuluu sekin ilmaisunvapauden piiriin.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Mielenkiintoinen pohdinta!

Kun kelaan ihana-termiä, viljelen sitä varsin paljon. Kohteena ovat niin miehet kuin naisetkin. Toisen ihmisen hyvä huumorintaju pistää usein naurulihakset koville ja tulee tokaistua: "Ai, että sie oot sitten ihana...."

Itseäni nimitellään ihanaksi naisten toimesta eikä se ole harvinaista, pikemminkin säännöllistä. Myös kivasti soinnutettu asu voi olla toisen mielestä ihana...

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

"Voiko ihanammin päivän enää alkaa? Onko ihanampaa aamua kuin tää?" Näinhän eräässä ikivihreässä käännösiskelmässä lauletaan.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Kuin myös. Sisustus, ruoka, vaatteet yms.voi olla ihania, samoin paikat, ihmiset (varsinkin) , auto, jopa viinit. Kertakaikkiaan käyttökelpoinen sana joka tilanteeseen. Sukupuolesta riippumatta

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Minä olen niin vanhanaikainen ja umpihetero, että pidän siitä, että minua sanotaan miehekkääksi tyypiksi. Jos halutaan sanoa ihanaksi, niin ei siinäkään ole mitään vikaa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Miesten keskuudessa sellaista miestä kutsuttaisiin "hempsankeikaksi". Tiäksää, tuolla on kangaskauppa hameen tekoon.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Ai niinkö? Joillekin miehille hame onkin täysin käyttökelpoinen vaate.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen Vastaus kommenttiin #35
Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist Vastaus kommenttiin #35

Skottihameet miehillä on ihania!

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #37

#37. Joo. Niiden alta näkyy pallit naisten ja puppe-porukan nähtäville. Käy Skotlannissa katsomassa kiltissä urheilevia kansallispelien pelaajia niin et voi välttyä näkemästä vaikkei kiinnostaisikaan.

https://www.google.fi/search?q=queen+kilt+balls+ph...

Mies eturivissä Ellun vieressä.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Jotenkin tuntuu siltä, että sanan "ihana" merkitys on toiselle toinen ja toiselle toinen mutta eikös se ole niin, että ihmiset oppivat ja toimivat kukin omimmalla tavallaan ja sanat merkitsevät toiselle toista ja toiselle taas toista.

Mua ihan naurattaa Minna-Maarian toteamus,( kaikella hyvällä ) joka on kuin piste iin päälle. Minä en käytä ihana sanaa kuin silloin, kun sisäinen tunne todella iloitsee ja ikään kuin pakottaa sanomaan "ihana."

Mutta, kirjoitushan käsitteli "ihana" sanaa lopultakin melko laajasti ja se oli, jos ei nyt ihanaa mutta asenne oli kohdillaan. Onkin syytä ja hyvä ihmetellä arkipäiväisiä asioita ja tuntea uteliaisuutta niitä kohtaan ja halua kokeilla, olla joustava ja myös valmiutta kokeilla uusia asioita so. tehdä uusia ratkaisuja.

Seksuaalisesti minulle mies ei ole ihana, enkä voi sietää tätä "sateenkaari-kansa" tuputusta, koska agenda on paljon laajempi ja sen takana oleva motivaatio on suoraan sanottuna saatanallinen. Ja tässä ei ole kysymys tasa-arvosta vaan tämä on sanottu kaikella rakkaudella.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Kiitos kommentistasi. Sateenkaarikansan rivit ovat syvät ja kyllä sateenkaarikansa tietää, mikä on ihanaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muistan joskus kuusivuotiaana, kun söimme isosiskoni kanssa jäätelöä ja hän totesi siitä, että "maistuu ihanalta". Hiukan myöhemmin tulin toistaneeksi saman ilmaisun, jolloin hän opasti minua: "Ei pojat saa sanoa "ihanaa"".
Ja silloin oli kyse vain jäätelöstä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Näin meitä aivopestään pienestä pitäen... ;)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomi on jossain näärin maskuliinisempi yhteiskuta kuin monet muut länsimaat ja se heijastuu myös siihen millainen puheenparsi ja sananvalinta on miessukupuolelle "sallittua". Esimerkkejä on kuitenkin aika vähän. Sen sijaan japanin kielessä on miehen ja naisen puheelle aivan oma formaattinsa. Puhutaan "naisten kielestä" ja "miesten kielestä". Ne pitää oikeastaan opetella erikseen. Jopa "minä" -sana on erilainen naisille ja miehille.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Herra 47 on ainoa tietämäni ihana mies.

Pirkka-Pekka Peteliuksen 1980-90
-luvuilla televisiossa esittämä yltiösovinistinen roolihahmo.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ohhoh. PPP veti aikamoisen soolon, ja tunnustuksen ansaitsee myös Hessu Pedro Hietanen, mies joka on muusikonuransa aikana todella joutunut pitämään pokkaa. Auttavatkohan tuuheat viikset säilyttämään tuon ilmeettömyyden?

Vakavaa asiaa vakavasti esitettynä - ja säestettynä:

https://www.youtube.com/watch?v=bcYqm7AVdiU

Onpa muuten arvokas dokumentti sote-hankkeen ikuisuusluonteesta, varsinkin kun ajatellaan vuosilukuja jotka musiikkiesityksen päättyessä mainitaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Miehen ohjaama elokuva: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/fi/f/f7/Iha...

Teos on alkuaan ruotsinkielinen "Underbara kvinnor vid vatten", mutta otsikon suomennos lienee varsin osuva.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Elokuva on miehen ohjaama, mutta perustuu naisen kirjoittamaan samannimiseen romaaniin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Sanallisilla viesteillä pyritään (usein) välittämään merkityksiä (sen lisäksi, että niillä melkein aina pyritään manipuloimaan tavalla tai toisella).

Merkitykset eivät kuitenkaan riipu pelkästään käytetyistä sanoista, vaan myös tilanteesta, asiayhteydestä, äänensävystä, ilmehdinnästä jne.

Jos viestin sisältö kaikkineen tulkittuna vaikuttaa vilpittömästi positiiviselta ja kannustavalta, se on helppo hyväksyä, käytettiinpä sen välittämiseen sitten mitä sanoja vain.

Muuten olen kiinnittänyt jo vuosien ajan huomiota erääseen mielenkiintoiseen seikkaan omissa ilmaisuissani: En yleensä sano, että joku on hyvä/huono/tyhmä/älykäs/ihana tms. mies tai nainen, vaan käytän sanaa 'ihminen'. Esimerkiksi hän on ihana ihminen tai hän on tosi älykäs tai hieno ihminen tms. En tiedä, miksi minulla on tapana ilmaista asioita noin. Periaatteessa voi olla kyse siitä, että haluan välttää virheellistä tulkintaa, että hän on älykäs naiseksi tai ihana mieheksi tms.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset