Aikuisvihreitä ajatuksia Yhdenvertaisuuden puolesta

Mediaa tulee monipuolistaa moniäänisemmäksi

Parhaillaan Porissa on käynnissä vuotuinen Suomi Areena. En ole tällä(kään) kertaa paikalla, mutta seuraan jonkin verran tähän liittyviä tapahtumia. Eilen esimerkiksi tuli varsin mielenkiintoinen nuorten poliitikkojen paneeli, joka myös televisioitiin. Tässä nuoret pääsivät mukavasti ääneen, vaikka olisin mielelläni katsonut pitemmänkin keskustelun.

Yksi erityisesti minua kiinnostava teema on median moniäänisyys tai sen puute. Tästä oli tiistaina tilaisuus, mutta valitettavasti en ole huomannut, että sitä olisi mihinkään taltioitu. Sen sijaan aiheesta on tehty esittelyvideo. Se kestää muutaman sekunnin yli neljä minuuttia. Olkaapa hyvä: https://www.youtube.com/watch?v=E9psIMrfSD0

Olen sitä mieltä, että media on turhan yksipuolinen. Usein mediassa näkyykin lähinnä normaalioletettuja varsin miespainotteisesti. Asiantuntijatkin ovat usein miehiä, vaikka naisissakin on osaajia. Miten sitten on suuremman luokan toiseudessa elävien laita? Tarkoitan tällä esimerkiksi vammaisia ja etnisiltä taustoiltaan poikkeavia henkilöitä. Kuinka monta vammaista miestä tai naista olet nähneet tai kuulleet jonkin asian asiantuntijana lukuun ottamatta kokemusasiantuntijuutta, jossa asianosainen ihminen kertoo omista kokemuksistaan? Samaa voi kysyä myös sukupuolivähemmistöjen kohdalla, sillä mieleeni ei oikeastaan tule tilanteita, joissa joku tunnettu sukupuolivähemmistöön kuuluva (joita muuten Suomessa on hyvin vähän esillä) olisi esiintynyt jonkin alan asiantuntijana. Seksuaalivähemmistöjen tilanne on hiukan parempi, vaikka varmasti parannettavaa tämänkin ryhmän kohdalla on. On hyvä muistaa myös etnisiltä taustoiltaan erilaiset ihmiset. Milloin viimeksi olet kuullut julkisuudessa esimerkiksi saamelaisesta, joka puhuisi asiasta, joka ei itsessään liity saamelaisuuteen jotenkin?

Median kohdalla tilanne on se, että media tekee tietenkin itse valintansa. Me ihmiset kuitenkin voimme antaa medialle erilaisia juttuvinkkejä ja kertoa, mitä toiseudessa elävät ihmiset osaavat. Ei ole ollenkaan ihme, että moni jää tuntemattomaksi. Samalla yhteiskunnallisesti jää moni erilaisuuden muoto pimentoon. Kaikkien ääni ei kuulu, jolloin tulisikin näiden ihmisten kuuluvuutta ja näkyvyyttä vahvistaa.

Lopuksi voisinkin kysyä, milloin viimeksi luit jutun esimerkiksi vammaisesta ihmisestä. Voit linkittää jutun tähän, mutta toivoisin, että millaisena vammainen ihminen jutussa kuvailtiin. Toki voit ottaa esimerkkijutun jostakin muusta toiseudesta.

Heinäkuisin helleterveisin,

Jukka

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Kuinka monta vammaista miestä tai naista olet nähneet tai kuulleet jonkin asian asiantuntijana lukuun ottamatta kokemusasiantuntijuutta, ...?"

Vain yksi tulee mieleen: Stephen Hawking

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Kiitos tästä huomiosta. Hänen kohdallaan on sanottava, että vammaisuus oli ymmärtääkseni sairauden myötä tullutta, eikä siis ihan elämän alusta asti esillä ollutta. Tässäkin on mielenkiintoinen lähtökohta: miten vammainen ihminen nähdään, kun vertaillaan syntymästä asti vammaisia ja myöhemmällä iällä vammautuneita.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Otsikon perusteella luulin, että jutun ytimenä olisi se mitä medioissa sanotaan eikä se kuka sen sanoo.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Näinkin asiaan voi suhtautua. Kuitenkin usein mitä ja kuka kuuluvat yhteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset