Aikuisvihreitä ajatuksia Yhdenvertaisuuden puolesta

Tilaa sukupuolentutkimukselle ja islamilaiselle teologialle yliopistossa

Perussuomalaisten kansanedustajat Sami Savio ja Ville Tavio ovat kritisoineet islamilaisen teologian yliopistolehtorin tehtävän perustamista. Tämä toisaalta ei tunnu miltään yllätykseltä, koska perussuomalaisessa ajatusmaailmassa pohditaan tällaisia asioita. Kuitenkin tällaisen yksityiskohdan miettiminen huolestuttaa itseäni, sillä Suomessa on paljon suuremman mittakaavan ongelmia jo yliopistollisessa opetuksessakin, esimerkiksi koulutusleikkausten vaikutukset.

Uuden Suomen uutisen (https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/254406-ps-kansanedustajat-kimpaantuivat-islamin-opetuksesta-helsingin-yliopistossa) mukaan kansanedustaja Savio nostaa esiin naistutkimuksen. Sukupuolentutkimuksen sivuaineopiskelijana – ja mahdollisesti joskus tulevana pääaineopiskelijana – haluaisin muistuttaa, ettei naistutkimus-nimistä oppiainetta enää ole. Sen sijaan sukupuolentutkimus on nykyinen oppiaineen nimi. Se on feminististä tutkimusta, joka on todistettu täysin tieteelliseksi ja siten päteväksi. Nykyisessä maailmassa sukupuolentutkimuksellinen tietous on entistä merkityksellisempää, sillä sukupuolen merkitys ei ole vähentynyt tiedon tuottajana, vaikka ideaalitilassa sukupuolella ei tulisi olla merkitystä. Suosittelenkin kaikille sukupuolentutkimuksen opintoja erittäin lämpimästi – myös kansanedustaja Saviolle kuin Taviollekin.

Islamilaisella teologialla on paikkansa. Suomessa on yhä enemmän islamin opetusta tarvitsevia peruskoululaisia. Näin ollen on erittäin hyvä, että Suomessa on edes yksi yliopistollinen tämän uskonnon opetukseen valmiuksia antava ja kouluttava yksikkö. Sitä ei tule kuitenkaan verrata sukupuolentutkimukseen, koska oppiaineet ja niiden tarkoitus ovat eriävät.

On myös huomioitava, että yliopistoissa tarkkaillaan sen antamaa opetusta. Nykyisin suurimpiin ongelmiin nähdäkseni kuuluu määrärahojen vähyys, joka pakottaa vähentämään kontaktiopetuksen määrää. Näin ollen opiskelijoiden itseohjautuvuus on se taito, jota erityisesti vaaditaan nykyisin. Kuitenkin oppimisen näkökulmasta on huomattavasti mielekkäämpää opetus, jossa on useampia tapoja oppia. Yksin kirjojen kanssa puuhastelu käy ennemmin tai myöhemmin tuntumaan turhauttavalta.

Lopuksi toivon, että kaikkia opinaloja osattaisiin kunnioittaa. Ei ole olemassakaan varsinaisesti väärää opinalaa. Yksi pitää määrällisestä tutkimuksesta, toinen laadullisesta ja kolmas tutkimusteoreettisesta tutkimuksesta. Kaikki kuitenkin ovat tieteellisesti hyviksi havaittuja tutkimustyyppejä.

t. Jukka

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (118 kommenttia)

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Odotellaan milloin oikeustieteelliseen tiedekuntaan tulee shariaopinnot pakolliseksi.

Silloin on jo liian myöhäistä.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Mikä on liian myöhäistä silloin?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ainakin sukupuolentutkimus loppuu.

Minäkin harjoitin sukupuolentutkimusta aika laajassa mitassa nuorempana. Toki se on harrastuksena pysynyt edelleen, hyvin rakkaanakin. Kovin epätiteelliseltä pohjalta minä olen sitä toki harjoittanut, kyse on ollut enemmänkin tunteista.

Palatakseni shariaan, sitä ei Suomessa tulla koskaan opettamaan, ainakaan yliopistotasolla. Väisänen kai ymmärtää, että jo tuolle sukupuolentutkimukselle on annettu periksi, ei tieteen vaan ihan jonkin muun nimissä. Näin ei tule sharian kohdalla käymään.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen Vastaus kommenttiin #3

Minä taas olen harjoittanut ihan tieteellisessä mielessä opiskellen sukupuolentutkimusta. Sillä on monta eri alaa: naistututkimus, queertutkimus, miestutkimus ja transtutkimus, joitakin mainitakseni.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #4

Nii, paljon olet oppinut sellaisiakin sanoja, joille suomessa on vastine, mutta tieteellisyyden nimissä, tokitoki.

Et kuitenkaan osannut sanoa siihen yhtään mitään, kun kirjoitin, että sinun alasi tutkimus loppuu, mikäli shariaa jollain tavoin tuodaan Suomeen. Kirjoitin myös, että yliopistotasolla sitä ei tulla opettamaan ainakaan oikeustieteellisessä. Miksi opetettaisiin? Se on mitä puhtainta vulgäärioikeutta, josta Euroopassa on päästy eroon jo ajat sitten. Nytkö sitä pitäisi alkaa opettamaan?

Siitä vaan, islamilaista teologiaa oppimaan. Samat säännöt sitten imaameille kuin Itävallassa: pitää osata sujuvasti kotimaista kieltä ja koulutus pitää olla oleskelumaasta, siis tässä tapauksessa Suomesta.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen Vastaus kommenttiin #11

Ensiksikin, olen sekä kasvatustieteilijä että yhteiskuntatieteilijä. Sharia-lain opettaminen mielestäni kuuluu parhaiten tässä vaiheessa uskontotieteeseen ja poliittiseen historiaan. Sharia-laki ei tule olemaan uhka Suomessa näillä näkymin.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #13

Enhän minä shariaa uhkana pidäkään, se kun on Suomen perustuslain vastaisena mahdoton ajatus.

Sinä et toistaiseksi ole vastannut mihinkään, mitä olen kirjoittanut. Ilmeisesti sinun tiedekunnissasi opetetaan tekemään näin, kun asiaa ei ymmärretä eikä muutoin kyetä vastaamaan.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen Vastaus kommenttiin #24

Pitäisikö Sharia-lakia opettaa? Vastaan, että esim. poliittiseen historiaan ja uskontotieteeseen se kyllä voisi sopia, samoin islamilaiseen teologiaan se kuuluu kyllä. Muistutan kuitenkin, että se on eri asia kuin Koraanin laki.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #27

Luitko kommenttini? Sharia on suoraan perustuslain nojalla kielletty. Miksi jotain Suomen yhteiskuntajärjestyksen vastaista edes voisi opettaa?

Tutustu perustuslakiin ja siihen, miten lait säädetään Suomessa, äläkä kirjoita roskaa. Ilmeisesti murtovarkaat pitäisi kouluttaa lukkosepiksi?

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen Vastaus kommenttiin #31

Luin kyllä kommenttisi. Enkä trietääkseni ole mitään perustuslain vastaista edes ehdottanut.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #32

Äkkiäpä unohdit kommenttisi, jossa sovittelet shariaa eri tiedekuntiin.

No, otin kantaa kirjoitukseen, jonka laatija ei itse näytä ymmärtävän, mitä kirjoittaa.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen Vastaus kommenttiin #35

Voi voi, ymmärrän kyllä hyvin, mitä kirjoitan. Sinun on hyvä tietää, että Sharia-laki voi olla tutkimuksellisen opetuksen sisältöä - siis sitä, mitä se sisältää, eikä sitä, että se olisi totuudellinen sisältö esim. Suomessa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #38

Usein ensimmäisen vuoden opiskelijat, jopa kahdessa tiedekunnassa opiskelevat, pyrkivät opettamaan kokemuksen ja viisauden antamalla varmuudella muita.

Jos Suomeen saadaan samanlainen Islamgesetz kuin Itävallassa, annan kaiken tukeni islaminuskon opettamiselle yliopistossa. Silloin imaamit saavat koulutuksensa Suomessa, heiltä edellytetään sujuvaa suomea tai ruotsia, eivätkä he voi enää olla ulkomailta palkattuja. Myöskään moskeijoita ei voitaisi tukea ulkomaisella rahoituksella.

Joku vähälahjainen kutsui tätä lakia uudeksi inkvisitioksi ja vetosi Nürnbergin rotulakeihin. Hän ei tietenkään ollut millään tavoin tutustunut tuohon mainittuun lakiin. Muualtakin kuului argumenttina kestämättömiä purkauksia tyyliin "juutalaisvainotkin perustuivat lakiin".

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #35

Lienetkö, Max, ihan vakavissasi sitä mieltä, että shariasta ei saisi kertoa historian tai yhteiskuntatieteiden opinnoissa? Mistä muusta pitäisi vaieta? Saako maailmansodat ja keskitysleirit mainita?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #63

Jos kertoisit minulle, että ihanko vakavissasi väität minun esittäneen jotain tuollaista kommenteissani? Minä en löydä mistään siihen viittaavaa.

Olen kirjoittanut ehkä aiheen ohi siitä, että shariaa ei voi Suomen oikeusjärjestelmään tuoda, ilman että koko yhteiskuntajärjestystä muutettaisiin. Se, että sitä ei olla tuomassa ei erityisemmin vaivaa minua. Katsoin vain, mihin blogistin toleranssi menee islamin suhteen. Hänellähän näyttää olevan vakaa käsitys sen kaikinpuolisesta rauhanomaisuudesta, joka vallitsevan näytön valossa on hieman outoa.

Olen tuolla jäljempänä hyvinkin lämpimästi kannattanut islamin opetusta suomalaisessa yliopistossa. Oppituoli lienee tarkoitettu korvaamaan jokin Japania koskeva, joten ei minulla todellakaan ole mitään tällaista vastaan. Kävin itse Fudanissa opettaessani pari kurssia noista paikallisista filosofioista.

Edit. Ah, taisit tarttua tuohon "opettaa" -sanaan. Tuli käytettyä sitä merkityksessä "opettaa ja soveltaa opetettua käytännössä". Huonosti ajateltu tuli huonosti kirjoitettua. Mea culpa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #4

Tieteen kanssa tuolla ei tietenkään ole mitään tekemistä. Kuten itsekin sanoit, kyse on feministihömpästä jonka sivistysyliopisto olisi pitänyt kaukana helmoistaan. Äänekkäät telaketjut kuitenkin marssivat hyssykkäakatemian yli.

No voi voi. Vähän hukkaan heitettyä rahaa ja akateemisen maailman inflaatiota. Seuraavaa mölyapinoiden innostuksen kohdetta odottaessa!

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #3

"Ainakin sukupuolentutkimus loppuu"

Miksi loppuisi? Onko islamilla niin mahtava voima, että akateemisessa ympäristössä se pystyy pakottamaan omat 'arvonsa' muillekin tieteenaloille vaikka edes islamilainen teologia tieteenalana ei niitä arvoja jaa?

Ja nimenomaan Sharian opettaminen yliopistotasolla voisi ohjata sen maallistakin tulkintaa maassamme ja johtaa siihen, ettei siinä enää olisi mitään epätoivottua. Ei maailmalla turhaan ole imaameja inttämässä uskontoaan rauhanuskonnoksi, joillekin se oikeasti on sitä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #95

Ehkä joku on unohtanut, että Hoeuellebecqin Alistuminen on romaani, ei kuvaus siitä mitä tapahtuu todella Ranskassa lähitulevaisuudessa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Mitäs tutkimista sukupuolissa on, eikös herra ole biologian tunneilla käynyt? Uusavuttomuuttako?.

Ilmeisesti kriittinen islam tutkiminen on ihan jees, mutta taitaa keskittyä niihin positiivisiin puoliin, kuten sharialaki, rasistinen käytös muita uskontoja kohtaan jne.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Kyse ei todellakaan ole mistään uusavuttomuudesta. Sukupuolen moninaiset representaatiot performatiivisuudessaan ovat tärkeitä ymmärrettäviä ja tiedostettavia seikkoja. Ilman niitä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyö olisivat vailla kaikkea sitä tietomäärää, mitä sukupuolentutkimus tuottaa. Biologinen sukupuoli on vain yksi pieni, joskaan ei merkityksetön, osa sukupuoleen liittyvästä informaatiosta.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Vai niin, vai moninaiset representaatiot. Itse asiassa rintojen kasvu, lantion leveneminen ja kuukautisetkin alkavat vain siinä tapauksessa, että tyttö on aivopesty naisen sosiaaliseen rooliin.

Vai oletko lapsena saanut joululahjaksi barbinuken ja siskosi leikkiauton osoittaaksesi, että sukupuoli on sosiaalinen konstruktio?.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ilman niitä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyö olisivat vailla kaikkea sitä tietomäärää, mitä sukupuolentutkimus tuottaa."

Mitä mieltä islam on tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta?

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Valitettavasti en ole islaminuskon asiantuntija. Kuitenkin ymmärtääkseni itsessään islaminuskoon kuuluu rauha.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Miksi profeettaa Muhammed oli sitten tappaja? Tais ohimennen selitellä kaikenlaista kun tuli vuorelta alas.. Rauhasta se kaveri jankutti kun hänellä ei ollut vielä valtaa..

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Onneksi on rahaa heittää hukkaan!!

Voi jo nyt todeta että tulen äänestämään sitä henkilöä joka ajaa lukio/yliopistoihin kohdistuvia tukia alas!!!!

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Eli haluat viedä suomalaista koulutustason alemmaksi. Miksi? Kuka voittaa, jos ja kun ei ole esimerkiksi riittävästi terveydenhuollon ammattilaisia?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Koska meillä on nyt tiukkaa rahallisesti.. jokaisesta asiasta joudutaan leikkamaan. Kuka sano että leikataan terveydenhuollosta? Kuka päättää esim. yliopiston leikkauksista.. Siis mihin nämä leikkaukset osuvat? Mistä leikataan? Jos on rahaa tälläiseen Sukupuolitutkimuksiin tai Islamin tutkimuksiin ja muihin jotka ei ole tärkeää yhteiskunnan osalta.. Niin onhan tuo selvää yliopisto saa liikaa rahaa!!

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen Vastaus kommenttiin #19

Nimenomaan koulutuksesta ei pidä yhtään leikata. Leikataan ennemmin ympäristölle haitallisista tuista.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #22

Kerro joku ympäristölle haitallinen tuki?

Noo.. se sinun mielipiteesi. Sinä leikkaisit mielummin eka muusta kuin Islamintutkimuksesta.. Minä leikkaisin mielummin siitä kuin vaikkapa työttömiltä..

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen Vastaus kommenttiin #23

Esimerkiksi kaikki turkistarhaukseen liittyvä tuki on tällainen.

Työttömiltä ei pidäkään leikata.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Eikö blogistia huoleta että ihminen joka ei kannata ihmisoikeuksia vaan shariaa, saa tämmöisen viran, ja lehdistön hyväntahtoiset pikkutytöt voi/varmaankin alkaa käyttää hänen näkemyksiä islamisoitumisen edistämiseen?

Nimimerkillä: satun tuntemaan muutamia ihmisiä keiden vanhemmat ovat muslimeita, ja heidän lapset eivät ikinä haluaisi alistua islamin säännöille. Ryhmän paine voi olla joskus kova ja sinun on alistuttava halusit tai et..

Tuplamoraali: Porin jazzeja et voi johtaa jos satut haalimaan mielipiteitä raamatusta, ihmisoikeuksia jos et kannata niin sinulle järjestetään virka..

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Valitettavasti en tainnut nyt ymmärtää kirjoittamaasi.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Jos kannatat shariaa niin vastustat ihmisoikeuksia. Tämmönen ihminen on nyt valittu virkaan ja sinulla huolestuttaa perussuomalainen ajatusmaailma...

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen Vastaus kommenttiin #16

Onko hän näin jossakin julistanut? Sharia-lain tulkinta kuitenkin on aina ihmisen käsissä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #18

Sharia-lakia ei voi mitenkään tulkata niin ettei se rikkoisi "ihmisoikeuksia"!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #18

Kyseinen ihminen on feministi-muslimi, joka kertoi Helsingin Sanomien Vieraskynässä, että sharia on islamilaisen teologian mukaan polku lähteelle ja joka haastaa patriarkaalisen koraanin tulkinnan.

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005719849.html

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/islamilainen-fem...

Perussuomalaiset ja äärikonservatistimme suivaantuivat kovin, että shariasta voitiin kirjoittaa pehmeänä arvona. Ja nyt tuosta feministi-muslimista on tullut sharian tulkintansa takia vapaata riistaa.

Kun ei haluta ymmärtää, voidaan sulkea todellisuus paksun oven taakse.

Juha Hämäläinen

Islaminopetukselle uskontona ei ole mitään tarvetta Suomessa.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Niin, mitä se nyt lienee jo toiseksi suurin uskonto Suomessa...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kyllähän sitä tarvitsee kun opetetaan Jeesus kulttiakin. Ei näissä ole mitään eroa tarpeen suhteen.

Kaikki "islam vastaiset" toimenpiteet voidaan toki tehdä mutta yhdenvertaisuuden vuoksi kaikki pitää aloittaa tällä seudulla merkittävimmästä uskonlahkosta, eli luterialisuudesta. Siitä voidaan sitten siirtyä muihin lahkoihin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tarve on yhtä iso kuin kristinuskon opettamiselle. Tai yhtä pieni.

Minun mielestäni sopisi, että kaikille pikkukoululaisille opetettaisiin saman sisältöinen uskonnonopetus. Isommille koululaisille uskonto-opetus voi sisältyä maantiedon ja historian ainealueiden sisään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kyllä näitä joo kannattaisi yhdistää. Voisi toimia sekin, että yhdistää historiaa, "kulttuurioppi/filosofia", maantietoa, uskontoa, ja biologiaakin samaan nippuun niin että kun asioita käy läpi niin voi viitata eri asioissa samaan aikaan opeteltavia asioita. Tulee sitten suoraan sopivasti toistoa että voi jäädä paremmin mieleen.

Oisko jotenkin niin vaikka kivikausi - pronssikausi - rautakausi kansainvaellukseen saakka, ja siitä eteenpäin voisi sitten käydä vähän tarkemmin.

Voisi olla vaikka aikajärjestyksessä muuten mutta nykyihmistä edeltävä historia, biologia ja geologia olisi yksi kokonaisuus ja sopisi hyvin siihen kun opetellaan samanaikaisesti fysiikkaa ja kemiaa.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Islamin alun tutkimista haittaa Saudi-Arabian toiminta. Muhammedin ajan esineistöä, asuinalueita ja historiallisia kohteita on tuhottu järjestelmällisesti. Törmäsin aiheeseen yli kymmenen vuotta sitten.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Suomen pitäisi yleisesti karsia reippaasti tutkimusta ja tieteenaloja keskittyen tärkeimpiin aloihin. Noin Pietarin väestön kokoisella kansalla ei ole varaa tutkia kaikenlaista ja harjoittaa laajasti tieteen tekemistä.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Varaa kyllä on. Ja niin on tarvettakin! Eivät kaikki voi olla lääkäreitä tai juristeja.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Velaksi elävällä kansalla ei ole varaa. Väitteellesi varaa kyllä on ei ole faktaperusteita.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Onpas Suomi tullut köyhäksi, jos nyt ei ole varaa siihen, mihin aiemmin.

Kun perustarpeet on tyydytetty, mikä voisi olla tärkeämpää kuin mahdollisimman monipuolinen sivistys?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ei ole rahaa samaan kuin aiemmin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Suomi elänyt pitkään yli varojen ja väestö ikääntyy, joten väistämättä suomessa elintaso laskee.

Sivistys on tärkeätä mutta elintason lasku on väistämätöntä. Tässä vaan tuntuu olevan jokin ongelma ja toinen ongelma on se, että elintason laskua poliittisin päätöksin pyritty perinteisesti kohdistamaan köyhimpiin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Sen sijaan sukupuolentutkimus on nykyinen oppiaineen nimi. Se on feminististä tutkimusta, joka on todistettu täysin tieteelliseksi ja siten päteväksi."

Juu, ja kommunistinen taloustiede on pätevästi todistanut sosialismin parhaaksi talousjärjestelmäksi, ja proletariaatin diktatuurin parhaaksi yhteiskuntajärjestelmäksi.

Kristillinen luonnontiede on puolestaan todistanut kreationismin oikeaksi, ja samalla evoluutioteorian huuhaaksi. Samoin litteän, auringon kiertämän maapallon iäksi on samojen tahojen toimesta tieteellisen pätevästi todistettu 6000 vuotta.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Punavihreän relativismin mukaan kommunismi, feminismi, sukupuolen moninaisuudet ja kreationismi on aivan yhtä totta kuin biologia-luonnontiede ja evoluutioteoriakin.

"Omassa viitekehyksessään."

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Ei ole vaikea arvata, mitä islam-tutkimus tulee tuottamaan. Sukupuolentutkimus tuottaa pääsääntöisesti agressiivisia vasemmistoaktivisteja, joille ei ole muuta kysyntää kuin aktivismi.

Jordan Petersonin näkemys yliopistojen tuotteista: https://www.youtube.com/watch?v=LquIQisaZFU

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Ai niinkö? Itse en ole vasemmisto-aktiivi, vaan vihreä aktiivi. Siinä on ero.

Islamin tutkimus on myös eri asia kuin islamilainen teologia. Edellinen tutkii uskontoa yleensä, jälkimmäinen sen opetuksia ja oppeja.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Itse en ole vasemmisto-aktiivi, vaan vihreä aktiivi"

Vähän kuin vesimeloni? Ulkoisesti vihreä mutta sydämmeltään punainen?

"Islamin tutkimus on myös eri asia kuin islamilainen teologia."

Sukupuolentutkimuskin on eri asia kuin feminismi, mutta silti ensin mainitun tuotoksina tulee vihaisia feministiaktivisteja.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen Vastaus kommenttiin #42

Eiköhän vihaiseksi feministiaktivistiksi tulla ihan muulla tavalla kuin sukupuolentutkimuksen opintojen kautta?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #44

"Eiköhän vihaiseksi feministiaktivistiksi tulla ihan muulla tavalla kuin sukupuolentutkimuksen opintojen kautta?"

Mitä muuta kautta sellaiseksi voisi paremmin tulla? Toki feministiaktivistiksi voi ihan itse alkaa, mutta sukupuolentutkimus taitaa olla ainut taho, jossa sellaiseen saa ihan koulutuksen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #53

Luepa vaikka sellainen kirja kuin Miten helvetissä minusta tuli feministi? jos haluat vastauksen kysymykseesi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #42

Tuo on kyllä niin vanha vitsi jo tuo vesimelonivertaus. Yhtä vanha ja väsynyt kuin höpinät kokoomuksen puisto-osaststa. Mutta jotain vihreät kyllä tekee oikein, kun molempia syytöksiä saavat kuulla.

Jos nyt joku sanoi että keksi itse parempi vertaus, niin olkaa hyvä: demarit ovat kuin retiisejä, punaisia päältä mutta valkoisia sisältä.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Jukka, totta turiset. Näet vassariaktiivit on pääsääntöisesti huomattavasti täyspäisempiä kuin vihreät. Tunnenkin muutaman sellaisen. Eli itselleni ei todellakaan tullut yllätyksenä että olet vihreä. Tutkimusalasi, islamin ihannoiminen ja muu vastaava paljastavat agendasi samoin tein.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen Vastaus kommenttiin #43

Tutkimusalani - siis mikä niistä vai kaikki opiskelemani, joita on lähes 20? En tietääkseni ihannoi islamia. Jos ihannoisin, miksi silloin olen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen? Ja mitä tuo muu vastaava on?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #45

Niin, eivät kaikki voi olla lääkäreitä tai juristeja, vaikka erityisesti lääkäreistä on pulaa yhteiskunnassamme.

Tätäkin kannattaisi tutkia ( 20. tutkimusala).

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #56

Tutkimattakin tiedetään: Lääkäriliitto painostaa koko ajan koulutuksen rajoittamiseen, että tienestit säilyisivät. Näin on ollut seuraamani runsaan 40 vuoden ajan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #65

Samoin on hassusti samanaikaisesti työvoimapula ja työttömyys mutta kuitenkin päättäjät vain pyrkivät lisäämään jo työssä olevien työtuntien määrää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #65

Työikäisiä lääkäreitä Suomessa on yli 20000. Uusia valmistuu vuosittain 900 ja 500 jää eläkkeelle. Määrä siis lisääntyy sadoilla joka vuosi.

Suomessa aloituspaikkoja lääkikseen tänä vuonna on 735. Lisäksi ulkomaille lähtee pari sataa opiskelijaa maksullisiin tiedekuntiin.

Ennen yksi kunnanlääkäri hoiti saman määrän potilaita kuin nykyään 15 terveyskeskuslääkäriä. Heidän aikansa kun kuluu toimimattomien ja hitaiden potilastietojärjestelmien ja erilaisten loputtomien raporttien, lausuntojen ja lääkärintodistusten parissa. Potilaita terveyskeskuslääkäri näkee harvakseltaan.

Lääkäriliitto ei ole pystynyt turvaamaan
lääkärin toimimista lääkärinä vaan lääkäristä on tehty byrokraatti ja tietokoneen etäpääte.

Kyllä lääkäreitä riittää, mutta ei lääkärin töihin.

P.S. Ennen tuo kunnanlääkäri myös leikkasi potilaita ja hoiti alueensa synnytykset.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #72

Ensin Toivonen valittaa, että lääkäreitä ei kouluteta tarpeeksi, ja kun sylttytehdasta osoitetaan, hän kertookin, että koulutusta on riittävästi sanamuodoin, jotka kovasti kuulostavat mainitusta sylttytehtaasta peräisin olevilta.

Lääkärin tehtävät ovat muuttuneet ja osin varmaan epätarkoituksenmukaiseen suuntaankin. Joka tapauksessa ne ovat lisääntyneet suhteessa hoidettavien potilaiden määrään. Yksi, mikä on ja pysyy, on lääkärien määrän vähäisyys, ja tätä asiaa Lääkäriliitto on lobbauksellaan vuodesta toiseen edesauttanut tarkoituksenaan ylläpitää merkittävän korkeaa palkkatasoa.

Tässä esimerkki siitä, kuinka ammattiliitolle yleisesti ottaen omituinen mutta tälle ammattiliitolle ominainen lobbaus menee läpi yleisessäkin mediassa:

https://yle.fi/uutiset/3-9693952

Tässä taas lisää taustoitusta erään mielipiteen muodossa:

http://www.libera.fi/blogi/laakariliitto-rikkaiden...

Toisaalta: Ehkä tämän pidemmälle ei kannata mennä, taidetaan olla jo aika syvällä off-topic-linjalla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #82

Kts.#72

Kyllä lääkäreitä valmistuu riittävästi ja heitä on jo nyt riittävästi.

Ongelmana on, että julkisella puolella yhteiskunta rajoittaa byrokratiallaan heidän mahdollisuuttaan tehdä varsinaista lääkärin työtä. Lääkäripulasta kärsivätkin alueet, joilla lääkäreille ei ole tarjolla kuin paperi-ja sihteerintöitä hallinnollisten tehtävien lisäksi. Edes korkeat ansiot eivät houkuttele sinne hakijoita.

Yksityissektorilla tilanne onkin huomattavasti parempi joustavan työnjaon ansiosta mikä mahdollistaa varsinaisen kliinisen työn maksimoinnin potilaiden parhaaksi.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #83

Niin, se lääkäriliiton tavoite on nämä vuosikymmenet ollut karrikoidusti se, että jokaisella pitäisi olla hyvätuloinen yksityispraktiikka Eirassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #87

Epäasialliset ja asiantuntemattomat kommenttisi jatkuvat.

Aiheetta enempään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #87

Yhteen aikaan Lääkäriliitto melkein onnistui lakkauttamaan Tampereen lääketieteellisen tiedekunnan. Nykyisen tamperelaisen biolääketieteen kansainvälinen huipputaso oli silloin jo syntymässä.

Liittyyhän tämä sikäli aiheeseen, että korkeakoulupolitiikkaan vaikuttavat mitä käsittämättömimmät ulkopuoliset taloudelliset ja poliittiset intressit.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #91

”Yhteen aikaan” viittaa ilmeisesti vuosiin 1993-94 , jolloin Suomessa vallitsi lääkärityöttömyys. Vajaa tuhat lääkäriä joutui pahimmillaan turvautumaan työttömyyskorvauksiin.

Toisaalta julkisuudessa oli käyty toistuvasti kiivastakin keskustelua siitä miten kalliiksi lääkärin kouluttaminen yhteiskunnalle tulee.

En jaksa kuitenkaan uskoa, että ammattiliittona Lääkäriliitto olisi missään oloissa pystynyt vaikuttamaan edes halutessaan itsenäiseen Tampereen yliopistoon niin, että sen yksi tiedekunta olisi ajettu kokonaan alas.

Prosessi on sitä paitsi äärimmäisen hidas, sillä lääkärikoulutus kestää 6-7 vuotta. Tämän jälkeen kuluu erikoistumiseen vielä miltei sama aika.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen Vastaus kommenttiin #92

Onkin todella yllättävää, että jokin voima yliopiston ulkopuolelta pystyisi moiseen, ellei kyseessä ole valtio.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #96

No eihän se pystynyt. Eikä valta muutenkaan ole etujärjestöillä tai missään, missä kansanedustajat eivät h a l u a sen olevan. Tätä ei voi kyllin korostaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Muutin Norjaan vuonna 1987. Norjassa käytiin jo 80-luvun lopulla sitä samaa "maahanmuuttokriittistä" keskustelua, jota Suomessa on käyty viimeiset noin 10-15 vuotta.

Jo tuolloin, noin 30 vuotta sitten, tulin siihen johtopäätökseen, että niinsanotussa kulttuurikonfliktissa ei ole kyse siitä, että kaksi uskontoa -- kristinusko ja islam -- törmäisivät toisiinsa, vaan siitä, toinen porukka on uskonnollista ja toinen ei.

Niinsanotussa läntisessä maailmassa kristinusko on lähinnä koriste, joka otetaan esille jouluna ja pääsiäisena, mutta jonka ei anneta muuten häiritä normaalia elämää (eli bisneksiä tai henkilökohtaisia suhteita).

Muslimit sen sijaan suhtautuvat uskontoonsa ja Jumalaansa vakavasti. He ovat sitä mieltä, että sillä on oltava vaikutus myös päivittäiseen elämiseen. Niinsanottujen kristittyjen ("tapakristittyjen") on vaikea ymmärtää, miksi uskonnolla tai Jumalalla pitäisi tai voisi olla jotain vaikutusvaltaa tavalliseen arkeen.

Tapakristittyjen oikea uskonto on kulutuskulttuuri ja rahanvallan palvominen, raamatullista ilmaisua käyttääkseni kultavasikan ympärillä tanssiminen.

Maailman kehittyneet yhteiskunnat (ei siis luonnontilassa elävät heimot) voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään:

1) Rahanvaltaiset yhteiskunnat. Näitä kutsutaan länsimaisiksi demokratioiksi ja ne ovat enimmäkseen olevinaan kristittyjä yhteiskuntia. "Läntisyydestä" huolimatta niitä esiintyy niin idässä, lännessä, etelässä ja pohjoisessa (Australia, USA...)

2) Sosialistiset yhteiskunnat. Näissä vallitsee rahanvallan sijasta poliittinen ideologia, sosialismi.

3) Islamilaiset yhteiskunnat. Näissä vallitsee rahanvallan sijasta uskonnollinen ideologia, islam.

Ykkösryhmän maissa koko elämänsä eläneen on tietenkin vaikeaa ymmärtää noiden kahden muun ryhmän maissa vallitsevaa mentaliteettia. Mutta kannattaisi silti edes yrittää ja muistaa, että noiden yhteiskuntien arvioiminen ykkösryhmän maissa vallitsevien arvojen mittareilla on täysin turhanpäiväistä, sillä sellaisen arvion lopputulos on ennalta annettu eikä siitä opi mitään uutta. Jos oikeasti haluaa oppia jotain uutta maailmasta, noiden kahden muun ryhmän maita on arvioitava niiden omilla mittareilla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Jos esimerkiksi abortti, avioero ja homous ovat hyväksyttyjä, maalla on entistä suuremmat mahdollisuudet pärjätä myös materiaalisella tasolla. Niinpä islamistisille teokratioille ei voi povata valoisaa tulevaisuutta.

Ehdottomasti mieluummin haluaisin Suomeen yliopistoissa kouluutettuja imaameja kuin Saudi-Arabian lähettejä.. Vaikka siellä nyt saa naiset jo ajaa autoakin. Ai kauhia, tutisee ajatollah partaansa.

Radikaalisaarnaajat ja heidän itsemurha-alttiit pikku soturinsa ovat nurkkaan ahdettuja petoja. Heidän raivonsa johtuu siitä, että sisimmässään he tietävät, että ovat jo hävinneet taistelunsa. Se paratiisi, jota heille luvataan, on niin banaali: 72 neitsyttä ja päihdyttäviä juomia. Ei siis mitään sellaista mitä ei muutamalla kympillä saisi koska vain kuka vain (ei ehkä neitsyttä, mutta who cares, hemaisevia hempukoita joka tapauksessa). Eihän arabinuorukaiset oikeasti kaipaa mitään muuta kuin kuluttamista ja seksia, niin kuin kaikki nuoret miehet, olivatpa radikalisoituneita tai eivät. Islamilla, nationalismilla tai muulla humpuukilla ei ole heille mitään annettavaa, ja nämä tutisevat saarnaajat pelkäävät kuollakseen, että jonain päiväna kaikki tajuavat sen.

http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258493...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Jos esimerkiksi abortti, avioero ja homous ovat hyväksyttyjä, maalla on entistä suuremmat mahdollisuudet pärjätä myös materiaalisella tasolla. Niinpä islamistisille teokratioille ei voi povata valoisaa tulevaisuutta."

Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten kolmosryhmän yhteiskuntaa arvioidaan ykköryhmän arvomittareilla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #41

Parhaat arvot voittakoot. Eikä voittajasta ole pienintäkään epäilystä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #47

"Parhaat arvot voittakoot."

Ei ole olemassa parempia tai huonompia arvoja; on olemassa vain erilaisia arvoja. Käsite "arvo" tarkoittaa juuri jotain sellaista, joka on itseoikeutettu eikä vain keino johonkin muuhun nähden. Arvon hyvyys/paremmuus/huonommuus ei yksinkertaisesti ole mitattavissa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #52

No kyllä minä voin ihan kevyesti sanoa että natsien arvot olivat hanurista ja ajatollah Khomeini oli viime vuosisadan kolmen suurimman rikollisen joukossa. Ne muut olivat Hitler ja Stalin. Ei minusta ole kannanoton välttelyyn eikä velttoon arvorelativismiin. Vaikka kaikki nämä kolme suurta syntistä ovatkin jo kuolleet, heidän pahat tekonsa elävät yhä. Itä on yhä punainen, mutta ei enää kommunismista vaan ainoastaan verestä.

"Hedelmistään puu tunnetaan" vai miten se meni.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #47

Tässä kai on kyse valinnasta, opettavatko islamilaisille lapsille ja aikuisillekin tieteellisen kontrollin läpikäyneen koulutuksen saaneet vai pop up -imaamit, jotka voivat käyttää hyväkseen opetettaviensa tietämättömyyttä opinkappaleista. Näinhän tapahtuu mm. ISIS-propagandasivuilla.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #54

Naivia ajattelua. Esim. Egyptin yliopisto josta kaikki maltilliset ja hiukan vähän maltilliset suuntaukset tulevat, ei Helsingin yliopisto tule siinä olemaan mikään Islamin "maallistaja". Samaa jargonia Egyptin yliopistot saarnaavat "väärin ymmärretty sharia jne".

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #55

Eikös se olisi ihan hyvä idea että on yliopistossa tuollaista että voisi sitten jihadisteille osoittaa Virallista Tutkimusta että heillä on sairas tulkinta rauhan uskonnosta?

Ehkä tuolla on funktio jolla on voitu maallistaa kristinuskoa ja sitten halutaan samaa islamille.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #55

On naiivia ajatella, että suomalaisessa yliopistossa opetetteva islam olisi jotain muuta kuin suomalaisiin arvoihin sopeutuvaa islamia. Yhtä naiivia on kuvitella, että Saudi-Arabia hyvää hyvyyttään suurmoskeijahankkeen haluaisi rakentaa eikä mitenkään pyrkisi opetuksen sisältöön vaikuttamaan. Siltä väitteeltä putosi pohja pois jo silloin kun joku suomalainen sunnalainen selitti että ei shiiat ja sunnit voi samassa moskeijassa käydä. Ja höpön höpön! Jos se onnistuu Georgiassa, jossa muslimeja on ollut paljon kauemman kuin täällä (onhan siellä kristinuskokin ollut kauemmin kuin missään Euroopan maassa), niin kyllä se onnistuu Suomessakin. Olen ekumenian kannalla: minusta me kaikki Aabrahamin lapset voisimme käydä samoissa temppeleissä, niin juutalaiset, kristityt kuin muslimitkin. Kaikilla on sama Jumala ja melko pitkälle samat profeetat ja pyhät kirjatkin. Ja meillä Suomessa kaikille yhteinen kielikin, suomi. Turha saarnata arabiaksi kun se on useimmille muslimeillekin täyttä hepreaa (vain 20% muslimeista puhuu arabiaa äidinkielenään). Sekin menisi näppärästi että perjantaina puhuisi imaami, lauantaina rabbi ja sunnuntaina pappi. Jokainen voisi valita mieleisensä tai vaikka kaikki. Ja jos ei perjantaina oikein viitsisi töihin mennä kun on muslimien pyhäpäivä, niin voisi korjata tianteen menemällä temppeliin lauantaina tai sunnuntaina. Ties vaikka ajttelu avartuisi, ei se kenellekään pahaa tee.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #54

Juuri tämän takia Suomeen pitää säätää samanlainen Islamgesetz kuin Itävallassa. Ja siitä kannattaa puhua ja kirjoittaa vasta kun on ihan itse lukenut sen. Med ajatus.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #47

Otappa Lamminpää nyt huomioon että islam on huomattavasti nuorempi uskonto kuin kristillisyys tai juutalaisuus, ja sharia tekee siitä uskonnon lisäksi vielä ideologian. Ja se hallitsee laajoja alueita ja näiden alueiden valtiot eivät ole "jostain syystä hyväksyneet" yleismaailmallista ihmisoikeussopimusta..

Ja pieni tarina eräästä Lulasta joka oli töissä mun suosikki krookissa, hän antoi mulle aina kyynärpäätä kun iskin hälle silmää ja lauloin "du bara du finns I mina tankar.." Hän on kotoisin Sudanista, hänen piti siellä pukeutua yhdenhengentelttaan ja Tukholmassa hän voi nyt kulkea vapaana risti kaulassa..

Eli se voittaja voi myös olla se mitä sie et nyt veikkaa...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #62

Joo, kyllä minä sen tiedän että islam on nuorin näistä kolmesta sisaresta, joilla on sama isä Jumala ja kutakuinkin samat profeetatkin, joskin juutalaiset eivät tunnusta Jeesusta eivätkä kristityt Muhammedia profeetoiksi. Aika pitkälle samat pyhät kirjatkin niillä on, Vanha Testamentti on juutalaista alkuperää ja yhteinen kristityille ja juutalaisille, mutta samat henkilöt seikkailevat vielä Koraanissakin, ainoastaan Muhammed tulee uutena henkilönä mukaan Koraanin nuorimmissa osissa. Kaikki me olemme Aabrahamin lapsia, niin juutalaiset, kristityt kuin muslimitkin. Islam on näistä kolmesta nopeimmin kasvava mutta kristinusko suurin. Eiköhän se maallistuminen islamilaisessakin maailmassa tapahdu, kun vihdoin käsittävät, miksi ainoa Lähi-Idän maa, joka missään menestyy, on Israel, ja melkein kaikki muut menestyvät maat ovat länsimaita.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #76

Hyvä kommentti, vaikka lopussa tuleekin taas esille se toisenlaisen yhteiskunnan arvioiminen omien arvojen mittareilla.

Muslimeilla on nimittäin eri käsitys siitä, mitä menestyminen tarkoittaa. Tuo käsitysten eroavaisuus johtuu juuri siitä, että arvot ovat erilaisia. Arvot ovat juuri niitä mittareita, joilla menestystä mitataan. Eri mittareilla saadaan erilaisia tuloksia: mittanauha antaa eri tuloksen kuin puntari.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #86

No jos rehellisiä ollaan - ja ollaanhan me, ainakin silloin tällöin - niin ei nuoria arabimiehiä kiinnosta kuin kuluttaminen ja seksi. Ja siinä he ovat aivan samanlaisia kuin kaikki muutkin nuoret miehet uskonnosta riippumatta. Juuri siksi ääri-islamistit ovat niin epätoivoisia: sisimmässään he tietävät, että heillä ei ole tarjota mitään sellaista mitä kuka vain ei jo tämänpuoleisessa elämässä muutamalla kympillä saisi. Päihdyttäviä juomia ja hemaisevia hempukoita on tarjolla mielin määrin. Ei ne ehkä neitsyitä ole mutta who cares?

Ei se ole ihme jos islamilaisesta maailmasta halutaan pois, sehän on paitsi homovapaa myös älyvapaa alue. Naiset saa jo ajaa autoa mutta ei vielä ottaa käteensä banaania. Ennen niin kukoistava islamilainen kulttuuri on rappeutunut jonkinlaiseksi pornoislamiksi, jossa tutisevia imaameja kiinnostaa vain se, miten kuuliaisesti järjettömiä sääntöjä noudatetaan. Miehen on tehtävä mitä miehen on tehtävä ja naisen on istuttava hiljaa ja nättinä kädet ristissä (tai ainakin jalat) kunnes se suvun valitsema oikea tulee sijoittamaan hänet hellan ääreen.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #94

"Jos esimerkiksi abortti, avioero ja homous ovat hyväksyttyjä, maalla on entistä suuremmat mahdollisuudet pärjätä myös materiaalisella tasolla. Niinpä islamistisille teokratioille ei voi povata valoisaa tulevaisuutta."

Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten kolmosryhmän yhteiskuntaa arvioidaan ykköryhmän arvomittareilla.

=

Sie olet Lamminpää täydellinen esimerkki hyväntahtoisesta idiootista, toistat papukaijana Hesaria ja viimeiseen mihin pystyt on sanoa että paras ideologia voittaa!

Jos me keskusteltava livenä niin sulla ois oletettavastikin viimeisenä keinona väittää mua rasistiksi...

Aloittaisin kysymyksillä:

A: jos nämä imaamit pelkäävät sinun ideologiaa kun se on paras ja tiedät mitä muslimikillet ajattelevat ja haluavat, niin miksi heitä lähti/lähtee taistelemaan Isis riveihin, ja miksi muut muslimit eivät ilmoittaneet ajoissa näistä ns. ei-rauhan imaameista Ruotsin poliisille tämmöisestä värväyksestä?

B: kävin pizzalla Tukholmalaisella hienostoalueella mun muslimi ystävän kanssa ja hänelle ei myyty pizzaa jossa on kinkkua kun kassalla oleva arabi käsitti että tämä mun ystävä on muslimi. Tämä ystäväni sanoi että olipa hassu kaveri, mie sanoin hänelle että se on islamisaatiota, sinua pakotetaan ensiksi kun sinä olet muslimi, ja kun muslimit ovat enemmistö ei-muslimeitakin voidaan alkaa pakottaa.. hän äänestää nykyisin SD:tä jo ihan oman etunsakin vuoksi..

C: jos islamia varjellaan meillä Ruotsissa niinkuin etnisyyttä niin miksi muslimeiden tekemiä raiskauksia "vääräuskoisia ja väärin pukeutuvia" ruotsalaisia kohtaan ei tutkita rasistisia rikoksina, vaan poliisi joka sanoo asiasta asetetaan syytteeseen?

D: Ja nämä ihmiset eivät asu muslimimaissa missä imaamit pelkäävät häviänsä "taistelun" niinkuin kerroit.. Niin mistä nämä ideat kumpuavat? Ruotsin lakiakin voidaan jo lukea sharian säännöillä ja hakattu nainen on syyllinen jos lautamiehinä on muslimeita...

E: minulla olisi paljon lisää esimerkkejä joissa toisia ihmisiä pakotetaan uskonnon mukaan.. ja kun sanon näistä asioista niin olen vihervassareiden mielestä rasisti... sinun?

F: onko tämä persuja pelkäävä blogisti joka on shariaa kannattavan ihmisen valkopesijänä vaarallinen ihmisoikeuksille vai ei?

G: mun kotona käy kylässä muslimeita, neekereitä, arabeja, homoja, mustalaisia, keltasia etc. että koita keksiä ihmeessä mielipiteillesi muu perustelu kuin että toinen ihminen on rasisti...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #100

Jaa, ketäs minä olen rasistiksi väittänyt?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #103

Katsos, Mesimäki elää "todellisuudessa", jossa asiat "oletettavastikin" v o i s i v a t olla sitä tai tätä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #104

Niin voisinhan minä väittää, mutta en väitä. Ja voisinhan minä kompata islamisteja, mutta en komppaa. Ja voisinhan minä pelätäkin niitä, mutta en pelkää. Ja saattaa olla, että ajatuksiani ei tarvitse arvailla, kerron kyllä jos tykkään. Ja saatan kertoa joskus myös mikä minua ei miellytä.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #103

#104
Kyllä minä Vuorela kerron todellisista tapahtumista..
Ja moni ihminen voi meillä Ruotsissa näkeä erinlaisen totuuden mitä Hesari kertoo ja siinä voi olla iso syy miksi SD saa 2kuukauden päästä jytkynsä...

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #103

Et vielä ketään mutta et myöskään vastannut mihinkään..

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #107

Joo, ei huvita vastata. Ne kun eivät liity mitenkään mihinkään mitä olen kirjoittanut.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #108

Se pointti on siinä että "parempi ideologia voittaa" mistä sanoit..

Mie oon nyt Rootoksella tämmöisessä pienemmässä hotellissa ja täällä asustaa myös kaksi pariskuntaa jotka ovat Syyrian pakolaisia, mukavia ihmisiä kaikki mutta naiset eivät ole tasa-arvoisia..

Mä käyn kotona Tukholmassa pesutuvalle niin mulla on raataus tuttuna pariskunta Tunisiasta, rouva kysyy aina erikseen lupaa jos hän haluaa tulla jutteleen. Eli ei ole taaskaan tasa-arvoa ja ne voivat tulla sieltä toisenlaisesta ajattelutavasta mitä on vaikea kitkeä pois..

Yks puolituttu kristitty Iranissa syntynyt kille jolla on ruotsalainen vaimo muutti 30km päähän Tukholmasta kun hänellä alkoi pelottamaan hänen vaimonsa turvallisuuden puolesta kun alue missä he asuivat alkoi tapahtua raiskauksia, poliisi ei antanut mitään tuntomerkkejä.. hassua...

Yks mun marokkolainen tuttu tuumas kerran: meillä on Marokossa asiat paremmin koska siellä ei tyhmät ämmät tulkuta..

Yks tuttu somali kenen kanssa oon dokannu monesti sai hepulin ku sanoin että olen ateisti, hän oli olettanut mua kristityksi..

Islamissa on hyvin vahvoja arvoja ja ne tekevät osan muslimeista ajattelemaan hyvin epätasa-arvoisesti, ja tämä vaikuttaa monen elämään huonosti..

Eli tää liittyy siihen että vahvempi ideologia voi voittaa paremman..

Ps. Ja tunnen monta kivaa ja hyvää muslimia mutta islam on edelleen hyvin voimakas ideologia..

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen Vastaus kommenttiin #100

Ensiksikään en suvaitse Mika Lamminpään nimittämistä idiootiksi, koska hän ei sitä ole. Hyväntahtoinen hän kyllä on, ja siitä olisi monella opittavaa.

En myöskään ole persuja pelkäävä blogisti. En ole persufoobikko.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #109

Pyydän kärkästä sanontaani anteeksi, uskoisin että jos puhuisin Mikan kanssa vaikkapa matkailusta niin uskon että tulisimme hyvin juttuun, kuin myös sinun kanssa Jukka.
Näkökulmat tappelee, ei ihmiset on minun lähtökohta. :)

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen Vastaus kommenttiin #111

Tämä on erittäin arvostettava ja kannatettava lähtökohta. Tarvittaessa varmasti löytäisimme yhteisiä näkemyksiä monistakin asioista.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #112

Tulisitte Mikan kanssa varmasti toimeen myös mun naapurin somalin kanssa, hän on yksi maailman kiltti sydämisimpiä ihmisiä ketä tunnen.
Tai vaikkapa Jorgoksen, minun hyvän ruotsinkreikkalainen ystäväni jonka kanssa ajoimme Tukholmasta Thessalonikiin autolla.. Itse jatkoin sieltä Rootokselle lentokoneella, oon ollut täällä nuorempana pari sesonkia sisäänheittäjänä ni tulin moikkaan vanhoja tuttuja.

Jätkillä on omasta kulttuuristaan piirteitä niinkuin minulla omastani mutta hyvin tullaan toimeen.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #100

"C: jos islamia varjellaan meillä Ruotsissa niinkuin etnisyyttä niin miksi muslimeiden tekemiä raiskauksia "vääräuskoisia ja väärin pukeutuvia" ruotsalaisia kohtaan ei tutkita rasistisia rikoksina, vaan poliisi joka sanoo asiasta asetetaan syytteeseen?"

Näinkö käy Ruotsissa? Miten se liittyy blogin aiheeseen vaikka kävisikin?

Mutta ymmärrät varmaan itsekin, että rikos on rasistinen rikos vain jos sen motiivi on rasistinen, ei jos tekijä ja uhri ovat eri viiteryhmistä. Jos mitään viitettä moisesta motiivista ei ole, mutta poliisi sellaista esittää, niin kyse toki on poliisin rasisitisuudesta ja sietääkin joutua syytteeseen jos hän rikkoo Ruotsin lakia niin tehdessään.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #113

Peter Springare on tunnettu ja asiansa osaava poliisi, hän sanoi että kuulusteluissa vielä huoritellaan uhria..
Se että hän antoi ymmärtää mihin viiteryhmään tekijät kuuluu tekivät asiasta kohun.. Asian tutkinta on vielä kesken mutta jutun tulosta odotetaan kyllä innolla, sillä Springare osaa poliisina varmasti asettaa sanansa "sopivasti".. Ja tämä ei ole ensimmäinen kerta kun Springaren sanomisista nousee kohu..

Ja ruotsalainen nainen jos raiskataan niin asian hoitaa poliisi ja tuomioistuin, mutta toisista viheryhmistä saatetaan tämä tuomitseminen hoitaa muutenkin..

Ei liittynyt raiskauksiin mutta Barkarbyssä yhden viiteryhmän edustaja ampui toista, niin asiaa selvitettiin pari päivää myöhemmin ampumalla kolmea Tenstassa(mieki tiiän ainakin yhden ammutuista), no sitten pari päivää myöhemmin paukkui taas Hässelbyssä..

Ei nyt kyllä liity asiaan mutta vinkkinä jos sie käyt joskus Tukholmassa, älä mene pimeällä Rinkebyhyn koska kuulut viiteryhmään valkoinen. Jos tekijät jää kiinni niin oikeudessa tuomio voi olla vain väkivaltainen ryöstö, se että joudut "ryöstön" kohteeksi värisi takia on hankala näyttää toteen..

Ja jåå, ollaan jo kaukana blogin aiheesta kun ollaan siirrytty jo maastakin toiseen..

Ei etnisyys tai uskonto tee kenestäkään pahaa, mutta jos sä pietät itseäsi uskontosi tai klaanisi takia parempana ja kasvatat lapsesi sen mukaan niin se on huonoa kasvatusta, ja johtaa huonoihin lopputuloksiin.. Esim. Rinkebyssä kun olen kävellyt vaalean ihoni ja hiuksieni sekä korvakorujeni kanssa olen pari kertaa saanut todella halveksivia katseita..

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #114

"mutta jos sä pietät itseäsi uskontosi tai klaanisi takia parempana ja kasvatat lapsesi sen mukaan niin se on huonoa kasvatusta, ja johtaa huonoihin lopputuloksiin"

Mitä elämänviisauksia sinä nyt yrität jakaa? Sille on varmasti parempikin paikka. Jollei sitten tarkoituksesi ollut vain vihjailla joistain tietyistä tahoista. Sitten se oli vaan rasismia.

- - - -

"Rinkebyssä kun olen kävellyt vaalean ihoni ja hiuksieni sekä korvakorujeni kanssa olen pari kertaa saanut todella halveksivia katseita"

No voi kamala. Vähän maistiaista siitä, mitä jotkut joutuvat kokemaan päivittäin kaikkialla.

Mutta joo, taas kokonainen postaus kokonana blogin aiheen ohi. Hyvä, että huomaat sen itsekin.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #116

Sulla nyt hirttää oma logiikka kiinni tuohon rasistikorttiin. :)

Ensteksi syytät että vihjailen rasistisesti, ja sitten kun kerron minuun kohdistuvasta rasistisesta käytöksestä niin kirjoitat "no voi kamalaa, vähän maistiaisia"..

"mutta jos sä pietät itseäsi uskontosi tai klaanisi takia parempana ja kasvatat lapsesi sen mukaan niin se on huonoa kasvatusta, ja johtaa huonoihin lopputuloksiin"

Ei elämän viisaus mutta syy miksi Ruotsin lähiöissä on ongelmia..

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hieno homma, että nyt Islamin opetus saapuu yliopistoon, sillä on ollutkin ilmeisesti kova kysyntä.

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/688975-h...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Totta, tyttöjen ympärileikkauksetkin on toistaiseksi jouduttu tekemään ulkomailla.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Tyttojen ympärileikkaus muuten ei ole koraanin, vaan paikallisten heimoustapojen tuotosta. Akateemisen tutkimuksen tukema imaamikoulutus voisi tällaisissa asioissa vaikuttaa merkittävästi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tämäkin kommentti osoittaa paljon juuri kommentoijasta, ei itse blogin aiheesta.

Kun ei erota ympärileikkausta yliopisto-opiskelusta, silloin on aika sammuttaa valot.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #79

Esimerkiksi Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa opetetaan lääketieteellisistä syistä tehtävä poikien ympärileikkaus.

P.S. Petterin kommentti ei nytkään edusta mitenkään laajaa yleissivistystä tai tietämystä, mitä ympäröivässä yhteiskunnassa oikeasti tapahtuu.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #84

Poikien ilman lääketieteellistä syytä tehtävä ympärileikkaus on ollut erään uskontokunnan voimakkaasti lobbaama ja yhteiskunnan hiljaa hyväksymä asia jo iät ajat sitten. Millähän kasvatuksella moisesta lapsen terveyden vaarantavasta tavasta päästäisiin tuossa uskontokunnassa irti...?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #88

Nyt taisivat mennä puurot ja vellit jälleen kerran sekaisin Anukatariina Soloselta.

Aiheetta enempään.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Suomella ei olisi pienenä kansakuntana varaa opettaa jonninjoutavuuksia kuten sukupuolen tutkimista.

Kurkkaa peiliin niin siitähän se tulee esiin vai oletko "miesoletettu" täyttä "toksiinista maskuliinisuutta". Tuon kaltaista sontaa tuottaa feikkitieteet.

Juha Hämäläinen

Missä on Suomen uskon tiedekunta ja LSHM-tutkimus?

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Yksittäiselle aiheelle ei ole Suomessa tiedekuntaa. Suomenuskoa saatetaan tutkia uskontotieteen ja teologian oppiaineissa, joita voi opiskella Helsingissä, Joensuussa ja Turussa ainakin.

LSHM-tutkimus on minulle varsin tuntematon lyhenne. Mikä sen tarkoitus mahtaa olla?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

On aina yhtä hellyyttävää nähdä tietyt kommentoijat rivissä, kun otsikkoon kirjoittaa sanan islam.

Persukansanedustajien huolesta tämäkin lähti, persujen ei kuitenkaan kannata olla kauhean huolissaan yliopisto-opiskelusta, sillä heidän kannattajakunnassaan ei ole tuollainen koulutus kauhean yleistä.

Niin ja jos on, niin copy/pastella siitä selviää :)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, tässäkin ketjussa taisi olla yksi jonka mielestä minä muka komppaan jotain islamispoppoota. Taisi olla sen blogin otsikossa islam tai jotain, kun sen sinne piti törtäyttää aivan asian vierestä. Ja sitten täällä on eräs toinen tohelo joka hyppää kuin vieteriukko esiin aina kun otsikossa vilahtaa V niin kuin Venäjä. Hupaisaa kyllä, sen tyypin mielestä olen paitsi russofobi myös islamofobi. Moninaisia ovat pelot ja ja aivan kahta ääripäätä onnistun niissä samaan aikaan edustamaan. Jotain teen siis oikein.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Lamminpään päätä mitenkään tutkiskelematta totean, että russofobiaa ja islamofobiaa on runsaastikin liikkeellä samoissa päissä. Se taas ei ollenkaan tee mahdottomaksi sitä, että hyvin useat russofiilit ovat islamofobisia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #101

Joo mutta nyt olikin kyse siitä että minä olen samaan aikaan islamofiili ja islamofobi. Kuulemma.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vielä tuosta termistä "opettaa", joka voi tosiaan johtaa ajatuksia moniin suuntiin.

Kun yliopistossa on teologian opetusta, pitäisi olla itsestään selvä, että tarvitaan islamilaisen teologian opetusvirkoja.

Mutta ongelmallisempi on avauksen virke: "Suomessa on yhä enemmän islamin opetusta tarvitsevia peruskoululaisia."

Kirjaimellisesti asia on selvä. Se koskee ihan kaikkia peruskoululaisia. Joka vuosihan heitä tulee lisää, vaikka ikäluokat pienenevätkin.

Mutta olen huomaavinani tuossa ajatuksen "oman uskonnon" opetuksesta. Uskonnonopetuksen pitäisi olla tunnustuksetonta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset