Inhimillisyyskasvatus osaksi koulutuksen piilo-opetussuunnitelmaa

Maailma on täynnä piilo-opetusta ja piilo-oppimista. Oletteko ajatelleet, kuinka mainoksissa esiintyy usein pariskuntia, jonka osapuolet ovat eri sukupuolta? Kuinka paljon kielten oppikirjoissa esiintyy näitä ”tavallisia” perhemuotoja? Kuinka monta vammaista hahmoa on oppikirjoissa? Puhutaanko etiikan tai kotitalouden oppitunneilla kasvisruokavaliosta yhtään mitään?

Peruskoulussa ja sitä myötä myös muilla oppiasteilla kuuluu siirtyä inhimillisempään piilo-opetussuunnitelmaan. Esimerkiksi kouluissa on opetettava homoseksuaalisuudesta enemmän; homo ei ole haukkumasana (eikä ketään saisi nimitelläkään) ja homoseksuaalisuus on luonnollinen asia, jota jokaisen kuuluu pohtia.

Ehdotankin, että vastaisuudessa oppikirjoissa ja opetussuunnitelmissa olisi enemmän erilaisia ihmisiä. Ennakkoluulojen häivyttäminen on harvinaisen tärkeää. Koskaan ei voi olla varma siitä,  päätyykö itse jonkin vähemmistön edustajaksi. Esimerkiksi oma mielenterveys voi pettää pahastikin – mutta tilastojen mukaan niin ei käy enemmistölle. Kuka tahansa voi joutua työttömäksi, eikä työttömyys ole asia, jolla tulisi ihmistä lyödä.

Toivoisinkin erityisesti perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien lähtevän mukaan tähän inhimillisyyskasvatukseen. Inhimillisempi Suomi rakentuu niin nopeasti kuin ihmiset lähtevät mukaan. Tehdään tämä yhdessä, niin kaikilla on mukavampaa olla.

Inhmillisempää alkanutta vuotta kaikille,

t. Jukka

jukkav
Vihreät Turku

Kasvatustieteen kandidaatti (erityispedagogiikka), valtiotieteiden ylioppilas (sosiologia, väestötiede), filosofian ylioppilas (sukupuolentutkimus, uskontotiede) ja yo-merkonomi (vakuutustoiminta). Tällä hetkellä olen Armon Vihreiden sekä Eläinvihreiden hallituksen varapuheenjohtaja sekä Vihreiden puoluevaltuuston jäsen. Sähköpostia saa laittaa, osoite on jukka.vaisanen(at)vihreat.fi ja yhteydenottoa varten on tehtävä pieni muunnos.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu