Vapaaehtoistyö rakentaa menestymisen edellytyksiä

Suomi on saanut jälleen kerran yhden juhlan aiheen, kun Kiira Korpi on voittanut taitoluistelun em-pronssia. Tällaiset saavutukset vaativat paljon taustatyötä, mutta suuri merkitys on vapaaehtoistyöllä. En tunne Kiiran tapausta henkilökohtaisesti, mutta veikkaan, että hänenkin menestyksen polulla ainakin joku on tehnyt vapaaehtoisesti työtä hänen vuokseen.

Vapaaehtoistyötä tarvitaan todella paljon Suomenkin rakentamisessa. Suuri osa meistä politiikan alueelle lähteneistä tekee paljon vapaaehtoistyötä. Periaatteessa blogin kirjoittaminen täällä Uudessa Suomessa on vapaaehtoistyötä, sillä näillä kirjoituksillamme saatamme herättää joissakin uusia ajatuksia. Puolueissaan aktiiviset ihmiset esimerkiksi kahvia keittämällä toimivat vapaaehtoisesti toistensa hyväksi.

Vapaaehtoistyö saattaa parhaimmillaan tuoda uutta sisältöä elämään. Uusista ihmisistä voi löytyä jopa elämänkumppani, mutta etenkin ystävyyssuhteet ovat tavallisia. Samalla ihminen voi oppia uusia taitoja ja lisäksi uudet tiedot kehittävät jokaista. Monissa vapaaehtoistöissä kuitenkin ilon ja hyvän mielen saaminen toiselle on pääasia.

Yhteisöllisestä näkökulmasta katsottuna meillä on paljon tehtävää. Meidän on luotava parempia puitteita vapaaehtoistoiminnalle. Ajoittain vapaaehtoistoimijakin väsyy. Jos vapaaehtoistyössä on yhteinen me-henki voimissaan, on vapaaehtoistyön kehittäminenkin mahdollista. Vapaaehtoistyön kautta on mahdollista järjestää eri ihmisille toimintaa. Ajatelkaapa lapsia tai nuoria, joilla on vapaaehtoistyön ansiosta mahdollisuus käydä jossakin harrastekerhossa. Joku saattaa todella merkityksellisen näkökulman, harrastuksen tai jopa kiinnekohdan elämäänsä.

Elämässä pieniltä tuntuvat asiat ovat suuria monille. Siksi – kymmenien vapaaehtoistyövuosien kokemuksella – suosittelen kaikille vapaaehtoistyöhön ryhtymistä, jos ei jo valmiiksi sellaista tee.

t. Jukka

jukkav
Vihreät Turku

Kasvatustieteen kandidaatti (erityispedagogiikka), valtiotieteiden ylioppilas (sosiologia, väestötiede), filosofian ylioppilas (sukupuolentutkimus, uskontotiede) ja yo-merkonomi (vakuutustoiminta). Tällä hetkellä olen Armon Vihreiden sekä Eläinvihreiden hallituksen varapuheenjohtaja sekä Vihreiden puoluevaltuuston jäsen. Sähköpostia saa laittaa, osoite on jukka.vaisanen(at)vihreat.fi ja yhteydenottoa varten on tehtävä pieni muunnos.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu